用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

一间小学好不好,其中比较客观的准则当然是看它的升中派位,不然也不需要计算band1%。其实,你所说的band1头,中,尾,是没太大意义,除非真的知道各校的band1%.要知道band1%,因为是秘密,唯一知道的方法,就是按学校派到中学去估计,派到越多只收band1学生的中学,就肯定那就是band1学生。举个例子,培基有很高升英中的%,但其中有二十多人是升到培基书院,这间是收很多band2学生的,所以计算band1%时,就不应计算在内。

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 11:04 發表

其實鎖定一個目標係好事,不過小學第一年都未開始,
咁快諗定中學派位?
學生成績都未知跟唔跟得上?再過幾年了解學生
是否合適的中學都未遲.

原帖由 go123456 於 10-6-9 23:48 發表
Hi Andywoofung, 你小朋友獲派那一間學校 ?

我小朋友第一輪獲派第一城胡素貞上
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~

原帖由 bbkingdombb 於 10-6-10 01:29 發表
Dear andywoofung,

anymore 91網小學(band 1)中?

How about

沙田循道衛理小學
胡素貞博士紀念學校(下午)?

Thx.

(band 2)沙田循道衛理小學曾經幾乎殺校邊緣,
學校經過幾年改變,明顯有改善.課程大致跟教育局
指引.
胡素貞博士紀念學校(下午)本身在第一城,
因為轉全日,今年搬去x明村.學校理念大概
同胡上差不多,有唔同班別加強.唯一是搬去屋村,
學生品行或者復雜.

原帖由 donnelgirl 於 10-6-10 09:27 發表
好多謝你既回覆, 你本身係沙田住左好耐啦,???定係你係教書

客氣啦 我住沙田有9年!
我工作需要經常要接觸小學校長&老師,
所以比較清楚各區小學情況.

原帖由 小尚 於 10-6-10 10:19 發表
Andywoofung 想請教下

你對馬鞍山主風/瀝源主風同馬鞍山循道有咩見解
另外我小朋友有過度活躍專注力失調
你覺得91網邊間學校ok

政府對於類似你小朋友case關注不足,
資源亦有限,深表同情.
我自己對過度活躍專注力失調都未
認識足夠,但我所聽,唔適合讀全統教學,
輕鬆一點學校或者幫助更大,當然要配合治理.
或者瀝源主風比較合些.最好請教你小朋友老師
意見.

梁小已轉全日制, 另你是言語治療師嗎?

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 09:11 發表

講一講梁鉅鏐小學本身教學課程都唔錯,
有安排普通話班/英文班....在幾年間,學校都改進不少.

唯一缺點是老師之間不協調,上午班平均
比較好些.(屬於band 1) 尾.
梁鉅鏐小學算是可考慮既一間. ...

回覆 144# Andywoofung 的文章

唔通係社工,ANYWAY THANKS!

可講下一呂嗎? 學校是否不會體諒成績較差的學生, 真的會叫他們退學嗎? 學校多支援嗎?

原帖由 DD仔 於 10-6-10 11:17 發表
一间小学好不好,其中比较客观的准则当然是看它的升中派位,不然也不需要计算band1%。其实,你所说的band1头,中,尾,是没太大意义,除非真的知道各校的band1%.要知道band1%,因为是秘密,唯一知道的方法,就是按学校派到中学去估计,派 ...

我同意你所講一個好學校感覺比較客觀,
重要是看小朋友能力.
你的計法統計出來有一定參考作用

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-10 12:26 發表
梁小已轉全日制, 另你是言語治療師嗎?

我好耐無去梁小,轉左全日制都未知?
另你是言語治療師嗎?(唔係)

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-10 12:28 發表
可講下一呂嗎? 學校是否不會體諒成績較差的學生, 真的會叫他們退學嗎? 學校多支援嗎?

可能我講得誇張,令你太擔心...佢有輔助有需要
的學生架,唔會隨便叫退學.
只不過派位升中一收生,實收小六最top的一班.

醒目開學勳章

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 12:48 發表

請問朱小這學校如何呢?

原帖由 WHJ 於 10-6-8 09:27 發表
1st Choice, 一呂, same as you.
我囡囡都是.. 1st Choice, 一呂,

THANKS我只是問問, 我現在派的不是一呂。想問佢地學生成績優異, 是否學習氣氛很好? 家長壓力會很大嗎?

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 12:48 發表

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 12:23 發表

政府對於類似你小朋友case關注不足,
資源亦有限,深表同情.
我自己對過度活躍專注力失調都未
認識足夠,但我所聽,唔適合讀全統教學,
輕鬆一點學校或者幫助更大,當然要配合治理.
或者瀝源主風比較合些.最好請教你小朋 ...
你覺得91區邊間合適?老師略略有提意過主風同馬循

老師話佢係谷到既

:-) :-) :-) :-) :-)

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 11:40 發表

我小朋友第一輪獲派第一城胡素貞上

Post Deleted.

原帖由 小尚 於 10-6-10 14:17 發表
你覺得91區邊間合適?老師略略有提意過主風同馬循

Andywoofung, 我想知多D有關蕭小資料, 多唔多功課?老師有冇愛心?派位如何?

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-10 12:28 發表

田家炳小學收左我囝囝啦!, 唔駛去讀信義.

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 22:17 發表
HI, 我女都係讀呢間呀, 你係AM / PM ? 祝你好運, 有無叫校長幫你寫推薦信? 再唔係叫佢幫你打電話去小學校長啦, 祝你成功!!
‹ 上一主題|下一主題