用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小 vs St Mary
go

九龍塘宣小 vs St Mary

考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?
可否私校和津貼學校都註冊,九月開學前才最後決定 ?

醒目開學勳章 王國長老

如果2揀1, 我揀st mary啦, 講真, 入宣小都係為入一線名中學姐, 入左st mary小學已經成功左9成啦
當然你有權可以9月至決定, 但亦請為其他未有著落既家長著想一下
希望你早日有決定
原帖由 manling33 於 10-6-5 01:37 PM 發表
考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?

st.mary !!!

醒目開學勳章

建議盡早決定, 5好霸2個位
當年小兒亦考到宣小, 及派到第一志願, 下個星期1便致電宣小交待會放棄該學位, 好讓其他waiting list宣小小朋友早有著落

St. Mary for sure!   You're so lucky!

醒目開學勳章

Charlotte mom,

我同意您GE講法。

另CHECK PM.

MILLION THANKS!

YUKYUK

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-5 13:47 發表
如果2揀1, 我揀st mary啦, 講真, 入宣小都係為入一線名中學姐, 入左st mary小學已經成功左9成啦
當然你有權可以9月至決定, 但亦請為其他未有著落既家長著想一下
希望你早日有決定
...

我會揀st.mary.

但宣小每年有好多入到 DGS

I WILL CHOOSE ALLIANCE PRIMARY SCHOOL, BECAUSE IT WAS HARD TO GET IN, THE PUPILS ARE IN SIMILMAR LEVEL.  I LEARNT THAT ST MARY'S IS NOT GOOD THAN BEFORE

唔好三心兩意啦, 一定揀st mary, 只因一條龍, 你想唔想自己小朋友係宣小鬥餐死, 跟住都係為入maryknoll, st. mary, 女拔.  你已入到人地既dream school, 為咩要博呢?  覺得學校唔夠深, 你可以自己係出面操囉.

原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表

宣小一定唔夠st. mary難入囉 !

原帖由 ashleybb 於 10-6-5 15:16 發表
I WILL CHOOSE ALLIANCE PRIMARY SCHOOL, BECAUSE IT WAS HARD TO GET IN, THE PUPILS ARE IN SIMILMAR LEVEL.  I LEARNT THAT ST MARY'S IS NOT GOOD THAN BEFORE

how many % can get in DGS? 5% 10%? Not a lot for sure. And those are very top students.

I will vote for St.Marys, bigger campus and one dragon + free of change.

APS is a good school as well.

原帖由 manling33 於 10-6-5 14:46 發表

宣小 is a good back up school

原帖由 overview 於 10-6-5 15:24 發表
宣小一定唔夠st. mary難入囉 !

APS is more suitable for you !
原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表

當然啦, 宣小係一間好好學校, 但可惜無中學, 有無人敢guarantee自己既小朋友可以係宣小考全級頭幾名先 ?  如有, 都有chance考入名中學.

考到宣小我唔會give up st. mary, 但考到女拔我就會考慮, 因為入面競爭好大, 我寕願亞女開開心心(壓力輕好多)
享受school life.

原帖由 vet 於 10-6-5 15:31 發表
宣小 is a good back up school

St Mary for sure.

為左唔想死咁多細胞, 雖然St Mary好大機會要開中文班.我腍我St Mary.

.

梗係St. Mary啦,就算程度無宣道咁深都好,話晒都一條龍,6年o既學費可慳到成廿萬,出去學乜都得啦,幾多人恨都恨唔到吖,如果你真係覺得宣小好好,咁你當初根本都唔駛再參加大抽獎,直接揀宣小咪得囉,其實家長們咁緊張,都係想搵到一間好o既小學,從而到中學條路會好行啲啫,而你今日已經搵到喇!

P.S.本人兩個囡都係讀宣小,不過依然覺得應該楝St. Mary,哈哈!