用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 2010-11年度小一新生交流站
go

2010-11年度小一新生交流站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

好開心,我個仔終於如願9月入讀聖雅各小一呀, 唔知有無同學仔喺度呢?!?!? 一齊交流一下呀!!!
   0    0    0    0

恭喜晒,我都係12NET, 抽到第三志願

你好幸運呀,誇區都抽到,我同一區係第二志願都抽唔到
原帖由 臻媽 於 10-6-5 11:18 發表
好開心,我個仔終於如願9月入讀聖雅各小一呀, 唔知有無同學仔喺度呢?!?!? 一齊交流一下呀!!!

我個仔今年 ( 2010-9 ) 都係入讀這小學, 我本身係住在 CEO karaoke 樓上, 返/放學比較近. 這是我在甲部的第二 choice, 返而弟一 choice 係北角衛理小學.

醒目開學勳章

no la, 我唔係跨區, 我係net 12吧!!! 不過租約即將介滿, 早幾日業主話佢諗住買咗呢個單位, 問我有無興趣....唉, 興趣唔大囉!!!

你抽到邊間呀????  st jame 近兩年已經有唔少人放2nd 都入唔到呀!!! 咁你今日有無叩門呀??? 你Round 1&Round 2都填佢嗎???? 星期一下午叩門interview!!!

原帖由 catmilkw 於 10-6-5 12:50 發表
恭喜晒,我都係12NET, 抽到第三志願

你好幸運呀,誇區都抽到,我同一區係第二志願都抽唔到

醒目開學勳章

咁我地2個仔將會成為同學仔??? 多多指教, 得閒上嚟talk talk!!!!

你係working mom嗎??? 由於我係working mom, 所以第日囝囝放學後會安排託管, 你呢???

原帖由 optman88 於 10-6-5 20:04 發表
我個仔今年 ( 2010-9 ) 都係入讀這小學, 我本身係住在 CEO karaoke 樓上, 返/放學比較近. 這是我在甲部的第二 choice, 返而弟一 choice 係北角衛理小學.

opman88:
請問你甲二選聖雅各,咁乙部有冇選佢呢?甲二都中咁我到時甲一選佢米好大機會,唔使真是搬去灣仔?

臻媽:
請問你現時要幾錢租金,我早前上網睇過,全部過6k,都幾貴,請問租套房得唔得既呢?

原帖由 optman88 於 10-6-5 20:04 發表
我個仔今年 ( 2010-9 ) 都係入讀這小學, 我本身係住在 CEO karaoke 樓上, 返/放學比較近. 這是我在甲部的第二 choice, 返而弟一 choice 係北角衛理小學.

醒目開學勳章

opman88 當然係乙一選佢喇, 因佢net 12, 佢甲一跨區選net 14的衛理呀!! 今年只聽過乙一入到st james呀!!! 甲部只有幾個位, 如中籤真係如同中六合彩呀  

租金幾錢???? 我果度係唐洋樓, 當然要比6k貴好多喇, 就因為租貴, 所以租約滿我唔會租番灣仔喇, 而且我唔太鍾意住太人多擠迫的地方, 空氣又唔太好, 好辛苦先捱過2年租約呀.....即使業主唔係賣樓, 我都唔會續租呀!!!

至於套房得唔得??? 如可獨立有水.電.煤/差餉單, 應該無問題....但居住環境大人當然沒問題, 但對小朋友呢??? 你要好好考慮一下呀?!?!

你本身係邊個網呀??? 只有15分嗎????

原帖由 ggoo 於 10-6-17 16:23 發表
opman88:
請問你甲二選聖雅各,咁乙部有冇選佢呢?甲二都中咁我到時甲一選佢米好大機會,唔使真是搬去灣仔?

臻媽:
請問你現時要幾錢租金,我早前上網睇過,全部過6k,都幾貴,請問租套房得唔得既呢?mouth:" />

...

臻媽:
我是95校網,個女只有15分,本身有樓住緊,但我唔鍾意95校網者. 咁我租套房唔一定真是去住,只是覺得租套房比租地址合法,所以我問下得唔得,我女唔會去套房度住.

回覆 8# ggoo 的文章

大家好!!成功啦,仔仔9月都成為St James一份子,大家多多指教:)

醒目開學勳章

nice to meet u...

你同我一樣都係 1st round 入佢 & 2nd round 甲一乙一選佢入到嗎??? 定係叩門入呢???

原帖由 @MAAK@ 於 10-6-21 14:56 發表
大家好!!成功啦,仔仔9月都成為St James一份子,大家多多指教:)

回覆 10# 臻媽 的文章

我係 叩門入St James ar:)

醒目開學勳章

咁真係恭喜哂呀....幾時confirm你呢??? 你本身放佢喺第幾呀??

7月中果3日會唔會見到你同仔仔呀??? 做咗校服未呀??

原帖由 @MAAK@ 於 10-6-22 00:52 發表
我係 叩門入St James ar:)

回覆 12# 臻媽 的文章

上星期通知,不過找未做校服.

7月中果3日都未知到唔到,因為阿仔仲要返學,要問吓幼稚園嗰邊係唔係有特別活動先.

咁你12號係唔係都要返學校買書?

醒目開學勳章

我個仔都係未放暑假(8月尾先放2星期), 學校仲係"小一適應", 不過老師話新學校有活動緊係去喇...

我諗買書果日我唔去喇, 因要番工, 如非必要都唔想請假吧!!!

原帖由 @MAAK@ 於 10-6-22 06:55 發表
上星期通知,不過找未做校服.

7月中果3日都未知到唔到,因為阿仔仲要返學,要問吓幼稚園嗰邊係唔係有特別活動先.

咁你12號係唔係都要返學校買書? ...

得一日買書,你吾去買,咁點買呀?有無人可以幫手呀?我阿女升小二...同小六,都係託管既,有咩野可以問我架.橫豎第日都會見到面既..

原帖由 臻媽 於 10-6-22 14:12 發表
我個仔都係未放暑假(8月尾先放2星期), 學校仲係"小一適應", 不過老師話新學校有活動緊係去喇...

我諗買書果日我唔去喇, 因要番工, 如非必要都唔想請假吧!!!

...

醒目開學勳章

NICE TO MEE U.....

學校話如果果日唔去買, 也可自行拎張書單去買, 如去番呢間書店折扣也是一樣的!!

原帖由 ydoris 於 10-6-25 09:31 發表
得一日買書,你吾去買,咁點買呀?有無人可以幫手呀?我阿女升小二...同小六,都係託管既,有咩野可以問我架.橫豎第日都會見到面既..

Congrulation  & Big Thanks to your previous advice.

原帖由 臻媽 於 10-6-5 11:18 發表

回覆 1# 臻媽 的文章

今年學位真係好緊張,我有個朋友係waiting list,佢日日打電話問有冇位,連個主任都話未試過冇人退學,都係第一次.
我個朋友都有D灰心啦>.<

回復 3# optman88 的帖子

請問衛理小學好些嗎? 還是St.James 好d呢?據我知兩間都注重德育

回復 8# ggoo 的帖子

我同你一樣, 都係95區, 又係想平平地租12 區的樓大抽獎, 但又想係米12 區d學校好過95區呢?
‹ 上一主題|下一主題