用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘聖家vs德望小學,你會點揀
go

九龍塘聖家vs德望小學,你會點揀 [複製鏈接]

九龍塘聖家vs德望小學,你會點揀?$$$不計,地點不計....
   0    0    0    0

Me too.  Which one is better?

之前有個媽咪兩個女女 一個德望 一個聖家 佢話聖家課程淺d

原帖由 fishcakes 於 10-6-5 15:00 發表
之前有個媽咪兩個女女 一個德望 一個聖家 佢話聖家課程淺d

九龍塘聖家較淺
舊聖家較深
德望勁深(仲深過女拔,瑪利諾, 協恩, 宣道等等)
悉隨尊便.

Dear Kcityma,

Last year, I had the same questions, it's better ask your daughter, show her both and see the students after school.

You will find the answer.

From my case, I picked Good Hope.  And Good Hope is not really hard to studied.  They had very professional experience for our kids.  Step by step!

parentslove

Sorry too fast for typing "to study".

醒目開學勳章

好奇怪...我囡囡幼稚園個同學仔入左德望
而家二年級,佢媽咪話又唔係好深,
唔辛苦,好ok喎(佢媽咪冇讀過大學),
有D人覺得深,又有人覺得ok,所以真係好難介定

咁九龍塘聖家同德望邊間校風好d?

如果$不是問題, 一定德望,出名些!

Parentsolve2,

除了中文和中數,請問gh上課時是用英文溝通嗎?

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-6 01:09 發表
好奇怪...我囡囡幼稚園個同學仔入左德望
而家二年級,佢媽咪話又唔係好深,
唔辛苦,好ok喎(佢媽咪冇讀過大學),
有D人覺得深,又有人覺得ok,所以真係好難介定 ...

我個朋友個女,佢都係咁話,話唔係好深,功課也不多

They both good!

原帖由 elmolly 於 10-6-6 02:36 發表
咁九龍塘聖家同德望邊間校風好d?

Dear CHP,

Not really for P.1, they use Cantonese most in Class.  But their English's worksheets are very strong.

parentslove

原帖由 CHP 於 10-6-6 09:28 發表
Parentsolve2,

除了中文和中數,請問gh上課時是用英文溝通嗎?

啱啱睇下面forum,
真係估唔到有其他媽咪都同我有一模一樣嘅情況, 唔知揀德望定九龍塘聖家.
之前一早德望收咗, 抽獎諗住抽第一志願瑪利諾…點知結果抽到第二志願九龍塘聖家. 而聖家又確係非常唔錯!!
而家竟然心大心細攞唔定主意讀邊間好???
而且我仲複雜過佢哋, 因為咁啱阿妹九月入讀幼稚園, 考到St.Cat同德望. 本來一心諗住好有計劃, 阿妹跟住家姐選小學去定揀幼稚園:

家姐 瑪利諾 then 阿妹 St.Cat
(因為阿妹遲D一定入瑪利諾, 緊係讀學術比較有保証嘅St.Cat, 加上家姐而家讀住覺得好好)

家姐 德望 then阿妹 德望
(主要阿妹非首名子女第日抽獎冇着數, 可能倒頭來又係考私校, 德望幼稚園應該一定昇到德望小學, 三年後唔駛玩多次呢個殘忍昇小一遊戲, 加上同家姐一間學校亦方便照顧…. 但係, 德望第一年辦幼稚園, 辦成點冇人知)

今日仲收到德望信, 要6月15日前寄信返去確認讀唔讀, 仲要交埋政府小一注冊証……究竟應該點……………………!!!!

醒目開學勳章

阿妹遲D一定入瑪利諾<<<--why
你要家姐入到先得喎

原帖由 beautiful_mama 於 10-6-7 00:00 發表
啱啱睇下面forum,
真係估唔到有其他媽咪都同我有一模一樣嘅情況, 唔知揀德望定九龍塘聖家.
之前一早德望收咗, 抽獎諗住抽第一志願瑪利諾…點知結果抽到第二志願九龍塘聖家. 而聖家又確係非常唔錯!!
而家竟然心大心細 ...

That's why I said:
If 家姐 瑪利諾 then 阿妹 St.Cat, 因為阿妹遲D一定入瑪利諾....
If not...then there's no chance for 阿妹 3 yrs later....

醒目開學勳章

哦,係我誤會左

原帖由 beautiful_mama 於 10-6-7 00:10 發表
That's why I said:
If 家姐 瑪利諾 then 阿妹 St.Cat, 因為阿妹遲D一定入瑪利諾....
If not...then there's no chance for 阿妹 3 yrs later....

知道派位結果至今,好多身邊既朋友知道囡囡派咗九龍塘聖家,都覺得我哋好好彩,如果放棄既話都幾可惜,佢哋覺得呢間雖然唔係最top既學校,但亦屬於中上,如果將德望13年既學費用來比亞囡學野,補習,甚至將來去外國讀書,已經係一個非常可觀既數字......

可能一直以來,我都諗住派唔到第一,一定會唔知派到去邊,所以唔係派第一志願,就一定係讀私校....但又咁好彩比我抽到第二,響二選一咁難決定既時候,好多謝身邊既朋友比咗咁多意見我.我同老公已經決定咗揀聖家.我會放棄德望既位.
‹ 上一主題|下一主題