用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

我個女又係唔鍾意食冬姑, 佢話整左係個盤到law..

原帖由 namnam320 於 10-9-14 12:46 發表

我個女都係話學校飯餐好味喎
尋日我個女拎錯左餐呀,仲係佢唔鐘意食的冬菇,點知佢怕老師鬧,唯有一開始就食晒冬菇,我聽倒直頭讚好 ...

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-14 16:25 發表
我個女又係唔鍾意食冬姑, 佢話整左係個盤到law..

亞女都話好好食, 我唸緊工人放完假返黎好唔好攞飯比佢, 但食學校飯可以訓練無咁揀飲擇食.

我地上年好似唔覺有呢樣野所以唔係o甘清楚.

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-11 10:54 發表
唔該哂, 請問普通話貼紙個本功課係唔係唔洗交, 普通話堂先帶架??

其實你睇慣o左就唔會覺得亂...黎黎去去咪又係工作紙呀作業之類....你有無試過問返你小朋友?我初初又係唔知係做邊樣野o既時候都係問返小朋友佢地有印象所以應該會知道.

記得之前老師曾經講過基本上每日都係要帶中英數o既書所以我無會理佢係咪閱讀堂我都會帶書.

仲有....唔理day幾 or 咩科只要係老師比功課基本上今日比第二日就要交除o左老師講明下堂交 or 指定日期交.

原帖由 四少奶 於 10-9-11 12:41 發表
唔該哂呀! 好彩妳指點下咋!

我都見有個表, 但係只係中英數3科有簡寫, 其他科就無, 所以好亂!

同埋見佢有時會有d中英文都有既閱謮堂, 圖書堂....係咪都要帶書呢? 定係應該唔好理佢3721, 都帶本書返學好d呢.. ...

原帖由 PVC
亞女都話好好食, 我唸緊工人放完假返黎好唔好攞飯比佢, 但食學校飯可以訓練無咁揀飲擇食.

我都覺得可以訓練佢地唔揀飲擇食,如果自己煮就一定來來去去都是煮小朋友喜愛的菜,這樣就唔太好!

我都問過我個女,嫲嫲帶飯比佢好唔好,結果佢回答我,千奇唔好,因為呀嫲唔係魚就係菜,別無他選,佢話鍾意食學校飯餐喎
3E 嵐嵐

唔該哂...
原帖由 hinhin.mami 於 10-9-15 10:22 發表
我地上年好似唔覺有呢樣野所以唔係o甘清楚.

醒目開學勳章

回覆 3# hinhin.mami 的文章

唔該哂妳, 咁我都係中英數每日都帶書好lu~

唉~ 明明尋日都有帶宗教課本, 阿仔都可以揾唔到. ....於是老師又寫.....欠帶...
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

1A - PAXTON LEE 報到! 多多指教.
Shirley ~ Paxton 栢揚媽媽

原帖由 PAXTON_LEE 於 10-9-15 17:18 發表

wellcome ^^
3E 嵐嵐

原帖由 PAXTON_LEE 於 10-9-15 17:18 發表

Welcome.

原帖由 namnam320 於 10-9-14 12:46 發表

我個女都係話學校飯餐好味喎
尋日我個女拎錯左餐呀,仲係佢唔鐘意食的冬菇,點知佢怕老師鬧,唯有一開始就食晒冬菇,我聽倒直頭讚好 ...
咁又幾好wor!haha~
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 namnam320 於 10-9-9 17:03 發表

有關問題,你可以過隔離「茘天家長交流區」詢問,因為我女女是小一生,番左學都只是一星期多,希望盡能力幫你解決問題

1)課外活動星期六及星期二及四都有。
2) 如報課外活動校車是不會接送,一定要家長自己湊。
3)學 ...

THX U!
聽你地講學校飯餐都幾好味,我仔仔好多o野都唔食,所以唔知第時比佢叫飯盒定自己整,我想問一個月飯錢要幾多架?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

同意係學校訂餐呀.
Paxton 話尋日係學校自己食晒d青瓜, 仲話好味tim; 平時佢係掂都唔掂下架... 奇蹟!
係屋企佢係食得最麼果個, 佢話係學校唔係最遲果幾個, 仲不知食得幾開心tim!

same as my daughter.

原帖由 PAXTON_LEE 於 10-9-16 09:05 發表
同意係學校訂餐呀.
Paxton 話尋日係學校自己食晒d青瓜, 仲話好味tim; 平時佢係掂都唔掂下架... 奇蹟!
係屋企佢係食得最麼果個, 佢話係學校唔係最遲果幾個, 仲不知食得幾開心tim! ...

$16.5/day

原帖由 easonkinki 於 10-9-16 00:49 發表

THX U!
聽你地講學校飯餐都幾好味,我仔仔好多o野都唔食,所以唔知第時比佢叫飯盒定自己整,我想問一個月飯錢要幾多架?

原帖由 PAXTON_LEE
同意係學校訂餐呀.
係屋企佢係食得最麼果個, 佢話係學校唔係最遲果幾個, 仲不知食得幾開心tim! ...

講開食飯,我個女出晒名食飯慢,佢同我講全班食飯第四個,有時第五個食完,仲係食晒果隻,真係低處未算低

大家小朋友都加油呀
3E 嵐嵐

welcome...

Hello~ namnam320, pvc, donutbubble.
Nice to meet you all here.

我個仔喺屋企食飯都係慢慢黎個隻, 不過佢話呢幾日都係20分鐘就食完, 今日仲食左15分鐘咋, 我問佢點解咁快, 佢話d飯好好食, 所以咪食快d 囉.

大家有冇發覺上年小一既荔天家長好似已經冇咩點喺呢樹傾, c啦, 係咪升左二年級之後功課變得好多, 冇時間再上黎傾? 定話全部去晒facebook呢?
‹ 上一主題|下一主題