用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

我其實已經唔太記得大家既仔女讀邊班喇, 喺呢樹再update一下, 阿仔係1E班.

原帖由 ray_ma
大家有冇發覺上年小一既荔天家長好似已經冇咩點喺呢樹傾, c啦, 係咪升左二年級之後功課變得好多, 冇時間再上黎傾? 定話全部去晒facebook呢?

係? facebook有得傾咩?我搵過茘天facebook, 都係D舊校生等
以前我個女讀幼稚園,我會在BK找番我個女間幼稚園傾下計,交流下心德,真係收唔小料架,可能我要番工,平時好難收料,所以通常我都會主動在網上這些平台內講下學校情況,好等大家互相交流消息,希望來緊6年,大家都keep住呢處交流下啦

聽聞有些學校,家長會在學校內聯網交流消息,暫時我地都未能入到茘天的內聯網,可能學校遲些會通知我們login name

在我遍文章下,已經寫左我個女的班別名
3E 嵐嵐

我個女係1B...晴晴

原帖由 namnam320 於 10-9-17 10:25 發表

係? facebook有得傾咩?我搵過茘天facebook, 都係D舊校生等
以前我個女讀幼稚園,我會在BK找番我個女間幼稚園傾下計,交流下心德,真係收唔小料架,可能我要番工,平時好難收料,所以通常我都會主動在網上這些平台內講 ...

原帖由 namnam320 於 10-9-17 10:25 發表

以前我個女讀幼稚園,我會在BK找番我個女間幼稚園傾下計,交流下心德,真係收唔小料架,可能我要番工,平時好難收料,所以通常我都會主動在網上這些平台內講 ...

阿女話1c班好多功課,乜唔係班班1樣咩???
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

原帖由 ffeeii

其實應該一樣嘰,都係幾樣,每樣都寫一頁倒,好多時我6:30放工回家,佢都做完囉

反而我聽倒我個女講,就見倒佢自己班同隔離班,分別有時有學生因為頑皮要罰企,甚至罰留堂,需要家長接放學見老師
3E 嵐嵐

我上網睇埋其他班, 又好似差不多...亞女話晏晝食完飯番做哂d功課, 返來整係做佢d公文功課同埋我比佢寫個d字law..

原帖由 ffeeii 於 10-9-17 11:24 發表

我從來冇比我個女讀公文,我平時都唔夠時間同佢溫習,其實是否需要報讀?
3E 嵐嵐

我唔知其他人呀...以我認識o既幾位家長我地都有交換電話號碼所以有起事上黎巳經係電話度搞掂無係bk傾. 係facebook 呢我就只得一位荔天家長朋友咋. 不過我都覺以往o既post都係傾傾o下d家長就消失晒唔知係咪同我一樣呢.

原帖由 ray_ma 於 10-9-16 23:40 發表
大家有冇發覺上年小一既荔天家長好似已經冇咩點喺呢樹傾, c啦, 係咪升左二年級之後功課變得好多, 冇時間再上黎傾? 定話全部去晒facebook呢?

其實睇你咩目的, 我buy既自學自習, 佢可以自己獨立做功課, 公文係一個好好既training, 但係都幾悶, 要個小朋友受咁就幾好既...我個女k2開始讀, 佢有時都好懶唔想做, 我話cut佢佢又唔好...不過如果佢肯讀, 我都會比佢讀...我見佢暫時都可以應付...

我地要返工, 佢唔自動波, 我地會好辛苦既...

原帖由 namnam320 於 10-9-17 12:50 發表
我從來冇比我個女讀公文,我平時都唔夠時間同佢溫習,其實是否需要報讀?

醒目開學勳章

Hello, 我仔係1d班呀

阿仔d功課我都覺得幾多架. 每日都有4-6樣, 最慘佢就唔係自動波, 所以每日都要同佢做功課:;pppp:
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

原帖由 DONUTBUBBLE
其實睇你咩目的, 我buy既自學自習, 佢可以自己獨立做功課, 公文係一個好好既training, 但係都幾悶, 要個小朋友受咁就幾好既...我個女k2開始讀, 佢有時都好懶唔想做, 我話cut佢佢又唔好...不過如果佢肯讀, 我都會比佢 ...

或者我想佢讀下數就真,等我搵搵先,唔該晒

睇番同區BK小學版面,我地茘天呢班家長都算幾多post出呀
3E 嵐嵐

原帖由 四少奶 於 10-9-17 16:07
Hello, 我仔係1d班呀

阿仔d功課我都覺得幾多架. 每日都有4-6樣, 最慘佢就唔係自動波, 所以每日都要同佢做功課:;pppp:

學校下午都有段時間比佢地做功課,應該起碼可以做左一半先回家
3E 嵐嵐

我個女係星期五返泓景臺果間...哈哈我個大女冇讀數, 讀中英, 細果個而家K3就讀數, 因為我會攞返中英D教材比亞細做, 但係仲未見有咩特別進步, 我見而家好似好多文字題, 公文係冇既...

原帖由 namnam320 於 10-9-17 16:31 發表

或者我想佢讀下數就真,等我搵搵先,唔該晒

睇番同區BK小學版面,我地茘天呢班家長都算幾多post出呀

原帖由 ray_ma 於 10-9-16 23:40 發表
好似熟落o左後去o左FB傾
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

你地小朋友返o左半個月學,對呢間學校感覺如何?
我9月24號要交表,我係舊生有20分,不過我住青衣7:05am就要上校巴,好早咁
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

我都有聽過阿仔講同學仔比老師罰企!
原帖由 namnam320 於 10-9-17 11:46 發表

其實應該一樣嘰,都係幾樣,每樣都寫一頁倒,好多時我6:30放工回家,佢都做完囉

反而我聽倒我個女講,就見倒佢自己班同隔離班,分別有時有學生因為頑皮要罰企,甚至罰留堂,需要家長接放學見老師 ...

我估都係呢個原因.
原帖由 easonkinki 於 10-9-17 19:09 發表
好似熟落o左後去o左FB傾

對於小朋友, 阿仔話幾開心, 唔係太辛苦, 同埋校餐好好味喎!
對於家長, 安排亦都算唔錯, 開學前既家長會都算解釋得好清楚.
原帖由 easonkinki 於 10-9-17 19:13 發表
我9月24號要交表,我係舊生有20分,不過我住青衣7:05am就要上校巴,好早咁

其實我覺得7:05上車都唔算太早, 始終學校8點上堂, 再加上青衣出黎就差不多. 講真有d學生我知道未夠7點就要上車添! 不過如果你覺得早, 有冇人可以送小朋友返學, 放學就坐校車呀?
原帖由 easonkinki 於 10-9-17 19:13 發表

我住深水埗,因我個女要求我湊番學,我地自行塔巴士回校都要7:25上車,我個女以前係番下午班,以前下下瞓到九點幾先起身,E+要佢六點幾起身,一諗到冬天要早起就驚驚
3E 嵐嵐
‹ 上一主題|下一主題