用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果想做超大女.....
go

如果想做超大女..... [複製鏈接]

各位!!我個女係08年11月出世,本來想今年求其搵間K1讀,出年再考心儀o既學校,但最近上網搵資料先知有o的學校係只收該年份o既學生,咁如果想做超大女,除o左SPK, PC, KM,仲有乜o野學校可以選擇呢??
   0    0    0    0

push....

i wanna to know....too

TRUE LIGHT

回覆 2# MandyBee 的文章

因為好多人話未夠三歲讀K1,小朋友好多方面都未發展好,係學校好容易遇到挫折,自信心會減弱。做超大女就無呢個問題,同埋第日上小學都會易適應o的

我覺得間間幼稚園都會收大女lor...

原帖由 anita2904 於 10-6-4 12:51 發表
因為好多人話未夠三歲讀K1,小朋友好多方面都未發展好,係學校好容易遇到挫折,自信心會減弱。做超大女就無呢個問題,同埋第日上小學都會易適應o的 ...

一般都收, 你直接打去問 ... 因為網頁通常寫明年份 .. 就咁睇係好似唔收咁既 ....

SC, KV, MS, SH

原帖由 anita2904 於 10-6-4 11:22 發表
各位!!我個女係08年11月出世,本來想今年求其搵間K1讀,出年再考心儀o既學校,但最近上網搵資料先知有o的學校係只收該年份o既學生,咁如果想做超大女,除o左SPK, PC, KM,仲有乜o野學校可以選擇呢?? ...

樓主不如今年照去考心儀嘅k1, 真係考唔到先考慮重讀做超大b啦, 唔駛咁快同佢留班呀...

回覆 3# cc930666 的文章

Thanks cc930666

因為我見網頁剩係寫年份,所以我以為唔收o羅,請問大家知唔知德望收唔收超大女呀??

it's better to call and check by yourself .... get the reply direct from school ... no wrong message ar ma ....

原帖由 anita2904 於 10-6-4 17:16 發表
Thanks cc930666

因為我見網頁剩係寫年份,所以我以為唔收o羅,請問大家知唔知德望收唔收超大女呀??

回覆 3# bodababe 的文章

我依家都會同佢報心儀學校,不過都想知如果今年成績唔理想,有邊o的可以係出年再報過

根據我c6 ge 親身作為細仔經驗和分析, 佢話仔可以 ge話就做大B or 做超大B亦無妨, 女ge話就唔怕做細B.

原帖由 anita2904 於 10-6-4 18:29 發表
我依家都會同佢報心儀學校,不過都想知如果今年成績唔理想,有邊o的可以係出年再報過

How come ?? 女ge話就唔怕做細B ?? because my girl super small Dec 25, 06, is K1 now, i also think repeat K1 or not !!~  
原帖由 gangan 於 10-6-8 05:30 發表
根據我c6 ge 親身作為細仔經驗和分析, 佢話仔可以 ge話就做大B or 做超大B亦無妨, 女ge話就唔怕做細B.

me too i want my daughter repeat K 1 also! still thinking......

可能意思係女孩成熟D, 做年尾B同同年男孩比都差不多.
請問你的細B囡囡那方面追不上, 令你要計劃REPEAT? 我的也是11月.
原帖由 supernat 於 10-6-8 07:23 發表
How come ?? 女ge話就唔怕做細B ?? because my girl super small Dec 25, 06, is K1 now, i also think repeat K1 or not !!~  

醒目開學勳章

望遠幾年, 如果你想報競爭大的私校或直資, 咁最好都係K1 repeat咗先, 細個repeat小朋友易接受, 兩三年後佢面試表現又會成熟D。

原帖由 supernat 於 10-6-8 07:23 發表

亞女係08年尾, 我會俾佢個超大b.

都幾矛盾, 有时我又諗, 万一阿女上小学/中学, 讀書吾叻, 追不上, 要repeat, 咁0米大人两年....
‹ 上一主題|下一主題