用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有弱聽孩子讀小學?
go

[聽/語障] 有沒有弱聽孩子讀小學? [複製鏈接]

有沒有弱聽孩子讀小學?我不介意搬去任何地區,只想找一間關愛孩子的小學。請給点意見。謝謝!
   0    0    0    0

我識2個朋友, 佢地個囝都係弱聽,都係讀啟思小學(九龍塘),師資好有愛心。

The school fee is very expensive which need $67000 per year, can not afford it.

我有個見議,有些學校雖然面臨殺校,但他們都有好的老師,而且老師同學生比例也會比較小,
當然升中派位成績一定不會太理想,但如果小朋友跟不上好有壓力的學校,反而更加生苦!

舊年已經突破7萬大關, 我仔黎緊小四係$6700x11.

原帖由 jc311214 於 10-6-14 13:00 發表
The school fee is very expensive which need $67000 per year, can not afford it.

真鐸小學前身是弱聽特殊學校,6年前轉型做主流小學後,
有沒有家長選擇這間小學,它的程度適合弱聽孩子嗎?

轉左主流即係同其他一樣.d老師好好.對弱聽學生有經驗.肯定比其他小學好.只要你孩子智力ok, 一定可以啦

原帖由 jc311214 於 10-6-25 17:22 發表
真鐸小學前身是弱聽特殊學校,6年前轉型做主流小學後,
有沒有家長選擇這間小學,它的程度適合弱聽孩子嗎?

真鐸小學的老師對孩子的關愛是不錯,但萱美的老師說真鐸為擺脫以往特殊學校的身份,課程很深,不太適合弱聽孩子讀。

老實說深與淺因人而異,不過一般的主流學校都不會尊登遷就弱聽的學生,但可與學校商討調適及安排,如座位等。只要他的智商正常,他便能在主流小學就讀。除非兒童評估中心的醫生建議讀特殊學校。
以我所知真鐸的老師有處理弱聽學生的經驗及有愛心,所以不用太擔心。

原帖由 jc311214 於 10-10-13 13:31 發表
真鐸小學的老師對孩子的關愛是不錯,但萱美的老師說真鐸為擺脫以往特殊學校的身份,課程很深,不太適合弱聽孩子讀。

九龍灣有一間band 1 是天主教,一年好似有6個位收聽障,你可以去try 下!

原帖由 TSEHANG 於 10-10-27 16:51 發表
九龍灣有一間band 1 是天主教,一年好似有6個位收聽障,你可以去try 下!

The seat are for the child to learn sign language as well.   If the child focus on sign language, the ability of speaking langauge will be drop.  I prefer to focus on speaking langauge so I will not try it.

A word about profound hearing impairment

我小朋友有小耳症, 正在讀油麻地天主教, 老師和校長都很有愛心.

原帖由 jc311214 於 10-6-4 09:52 發表
有沒有弱聽孩子讀小學?我不介意搬去任何地區,只想找一間關愛孩子的小學。請給点意見。謝謝!

我囝囝自閉+弱聽,讀馬鞍山信義小學,老師好有愛心,佢地都收好多SPECIAL NEEDS 學生,不過學校就舊D,唔似D千禧小學,如果你唔介意可以考慮一下.

原帖由 huiaudrey 於 11-8-18 14:30 發表

我囝囝自閉+弱聽,讀馬鞍山信義小學,老師好有愛心,佢地都收好多SPECIAL NEEDS 學生,不過學校就舊D,唔似D千禧小學,如果你唔介意可以考慮一下.
我已PM你,可否回覆thx!

我仔嗰班有個同學仔都係弱聽(見佢要帶耳機), 老師和同學們都很樂意幫佢, 我哋學校主張關愛, 唔錯架.
當然啦, 我仔學校都係舊校舍, 所以唔介意可以考慮下, 學校位於荔景.

‹ 上一主題|下一主題