用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應重讀K3定小一?
go

應重讀K3定小一? [複製鏈接]

細囝、細囡考小一唔著數,如結果未如理想。應考慮重讀K3或小一嗎?如先上小一,然後再重新申請,我怕小學校長唔鍾意重讀生。但重讀K3,我又擔心來年競爭更大,結果考唔到心儀小學,仲得不常失。大家可否比意見?萬分感謝!
   0    0    0    0

孩子愈細重讀比好較好
佢未咁明白repeat的道理

通常都係K2 REPEAT
若在K3 REPEAT好似話唔係唔得
我唔肯定
話每人只有一次抽奬機會

若會唔係
人人派唔好
下年再抽過咩

所以你都係打去教統局OR問番你地的幼園會好D

原帖由 HZ934 於 10-6-3 17:21 發表
細囝、細囡考小一唔著數,如結果未如理想。應考慮重讀K3或小一嗎?如先上小一,然後再重新申請,我怕小學校長唔鍾意重讀生。但重讀K3,我又擔心來年競爭更大,結果考唔到心儀小學,仲得不常失。大家可否比意見?萬分感謝! ...

我都覺得n1重讀最好, 不過都過左lu, 所以我佰選擇k3重讀, 不過小朋友會唔會個心唔開心呀, k3可話有小小懂事....

我冇睇出年的小一出生率, 所以唔知邊年競爭大d, 但以我所以今年(姐係04年出世)的小朋友係好低, 06年已多左一倍, 所以你要攞多d資料.....
另外, 經濟好唔好都係因素, 經濟好會多d人選擇直資/私校(老師講的), 你可考慮埋d點~~!

若你選擇k3重讀,你要事先申請不派位,因為每人只可有一次派位機會,另外,要考慮小朋友心情,因佢眼見其他同學仔畢業,而佢冇得畢業會唔開心!我當年個仔都有考慮過,最後都放棄了。我個仔係12月出世超細仔!

你唯一選擇k3重讀. 因為P1重讀,選擇權 depends on 成績. i.e 兩科主科不及格,才又機會。
另外,一定要考慮小朋友心情,因佢眼見其他同學仔畢業,而佢冇得畢業會唔開心!個女K3時學校有課本教學生面對升P1。1) 選擇K3重讀but其他同學仔畢業la, 而同學又比較細。 2) 升P1面對新同學&學習新事.
我當年個女都沒有考慮過,我個女係12月出世超細仔!P2 now, pick up okay la.

原帖由 sheepmom 於 10-6-4 12:29 發表
若你選擇k3重讀,你要事先申請不派位,因為每人只可有一次派位機會,另外,要考慮小朋友心情,因佢眼見其他同學仔畢業,而佢冇得畢業會唔開心!我當年個仔都有考慮過,最後都放棄了。我個仔係12月出世超細仔! ...

我個囡都係12月出世,一開始的時候我怕她太少,所以遲一年先比佢讀書,但諗深一層,如果佢有能力,又無妨安正常的timing入讀,我聽d 在職老師講,係小二或小三的時候會明顯見到年頭出生及年尾出生的bb 分別,會讀得辛苦d, 既然你個b 都已經k3, 倒不如睇下佢的情況,再決定是否小學時repeat。

我仔仔都係12月的超細仔,入讀傳統小學,佢果班仲有一個細佢兩日添,但呢兩個細細仔的成績都很好,人緣也好,而且成熟過好多大仔呢!

我自己細個時都係早人一年入學的,所以很明白個仔要面對d 乜嘢,其實一般來說,去到三年班,大仔同細仔已冇乜分別,亦唔會影響成績!

原帖由 TinHay 於 10-6-4 12:52 發表
你唯一選擇k3重讀. 因為P1重讀,選擇權 depends on 成績. i.e 兩科主科不及格,才又機會。
另外,一定要考慮小朋友心情,因佢眼見其他同學仔畢業,而佢冇得畢業會唔開心!個女K3時學校有課本教學生面對升P1。1) 選擇K3重讀but其 ...
wbmom

To all small b mama...

Are your kids doing well in primary school? I'm asking as I'm also struggling with my small son. From your experience, is it true that those DSS / private pri school do not favour small B??

He's actually a Dec bb and he will be in K2 next year. I'm also struggling when I should let him repeat or if it is good to repeat him another year. I've tried to ask his class teachers both in N1 and K1, they all said that he learns fast and recommend him not to repeat.

However, my worry is that he cannot get into good DSS / private school or he has problem catching up in P.1. Cos I have heard about cases that small kids have problems in P.1

原帖由 sheepmom 於 10-6-4 12:29 發表
若你選擇k3重讀,你要事先申請不派位,因為每人只可有一次派位機會,另外,要考慮小朋友心情,因佢眼見其他同學仔畢業,而佢冇得畢業會唔開心!我當年個仔都有考慮過,最後都放棄了。我個仔係12月出世超細仔! ...

其實已經答咗你,終歸你都要自己make judgement,我同你一樣由N1問到K2,究竟使唔使repeat, 老師都一致話no need,你應該信老師,當然,如果你想入某些超級名校,at this stage細仔又真係會差d,但可以講, 如果kindergarten冇問題,小一都唔會有問題!

原帖由 twinsstar 於 10-6-5 19:43 發表
To all small b mama...

Are your kids doing well in primary school? I'm asking as I'm also struggling with my small son. From your experience, is it true that those DSS / private pri school do not fav ...
wbmom

I am facing the same problem. My son is Dec05 super small boy. I have decided not to repeat k2. However, I am worried he will not be able to get a place a popular Dss or private school I am planning not to join the gov't "lucky draw' this year , then if he failed all the application in the targeted famous Dss or private school , then let him repeat k3 or repeat P1 n join the l;ucky draw next year.. Does it work? Any comment?

That is what I've been considering too ... however, another worry is that the competition of govt P.1 central allocation will be getting more keen as birth rate keeps increasing ....

原帖由 Clarawsf 於 10-6-6 00:08 發表
I am facing the same problem. My son is Dec05 super small boy. I have decided not to repeat k2. However, I am worried he will not be able to get a place a popular Dss or private school I am planning n ...

我都係咁諗.
諗住今年淨係報直資私小, 唔抽
如果考唔到心水, 就出年再考直資私小+大抽獎
我覺得repeat小一好奇怪的, 因為再考時人地會問你做乜repeat之類... 又好似比人感覺唔叻仔所以要repeat
如果repeat k3, 最多人地會諗細仔遲讀一年, 做超大仔... 好似勁d喎

then should I just apply for the private n DSS Primary schools n meanwhile join the gov'e central allocation this year?i am afraid that he cannot succeed in getting a place the good Dss schools n also failed in getting a good choice from the gov't 'lucky draw'.. then.. the only way .. is to repeat P1 n join the DSS or private schools next year?? I don't want to joib the poor not not good enough gov't or subsidized schools next year n .... dunno what to do?

THen if you your kid failed to get a place in your targeted schoold n repeat k3...??? Will your Kinder let you do it? Do you need to compromise with the kinder to know your plan?

我個仔都係十二月出生細仔,我都係考慮左好耐,由k1開始諗讀多年,但見佢k1又好ok所以比佢上k2。k2開始發覺細仔真係比人無咁叻。雖然老師同我講話我個仔其實係個班係中上成績的,但他的小肌肉同大肌肉都無人咁叻,你想想一個四歲同一個五歲小朋友的分別便知道。結果我無聽老師講,決定俾我小朋友讀多一年k2,但又有人同我講要讀不如讀多年k3。我同先生商討後都覺得如果k3個個小朋友升小學留佢自己一個係度真係好慘,而且個個同學講畢業的開心事,又去拍z畢業相而自己無份真係好可憐!
重讀k2初期佢無問題無覺得唔開心!但到k3開始他便開始有d怪我要佢讀多年k2,我最初都好奇怪,直至我發覺原來我個仔都要面對其他朋友問佢係咪留班所以六歲重讀緊k3唔係小學。當我知道他的難處時,我便跟他說下次人地話你一定係留班,你同人講我唔係留班,係重讀!留班係讀得唔好被學校迫要留班,重讀,係自己想讀好d所以自己要求重讀,解釋清楚後佢心裏會好過d!當然有時還會介意別人問他讀几年級!
呢個係遲重讀的壞處!所以要重讀一定要係佢未懂性之前重讀,如果升到小一先重讀,那小朋友那六年時間真的很難過!
不過以我小朋友為例,雖然佢呢半年懂性後有小小唔開心,但就得到好大收穫,因為佢由重讀k2開始到現在k3我都不用担心他的功課,所有功課都係佢自己做完。而家我重有時間俾佢每日做小一的功課,小一功課俾人早做一年!佢去面試也很有信心,而且考到直資學校!今次大抽獎派的學校也很好,雖然有人話好多功課同好深,但我都唔係太担心,因為我用多一年時間同佢準備!如果我無同佢讀多一年,那可能我不敢太進取報現在的小學,因為怕他應付不來!雖然而家未正式小一我都唔知佢係咪真係應付到,但起碼我唔担心!
好多人講得對,三年班後便不會發覺他們差一年的分別,但幾時先等到佢三年班,如果佢無想像中咁叻,頭三年唔夠人地好,以後放棄左讀書咪慘!真係要想到咁遠,咁不如想佢遲人一年出來工作都唔係好大問題啫!!!

Total agreed.
1) Go to normal school => no need to worry to much
2) Go to famous school => recommended to be "big boy" instead of "small boy" particularly in DSS school (majorty are BIG boys). It is not no fun to compete with someone 1 years older. Bear in mind that those can get in DSS schools are already the smart one (at least top 10%).

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-6 23:30 發表
我個仔都係十二月出生細仔,我都係考慮左好耐,由k1開始諗讀多年,但見佢k1又好ok所以比佢上k2。k2開始發覺細仔真係比人無咁叻。雖然老師同我講話我個仔其實係個班係中上成績的,但他的小肌肉同大肌肉都無人咁叻,你想想一個四 ...

"真係要想到咁遠,咁不如想佢遲人一年出來工作都唔係好大問題啫!!!"

Totally agree!
But我老公都係十二月細仔, 佢話佢果陣一D都唔想比人遲一年, 所以好唔想個仔(十月)要repeat, 我覺得好難做...
反而老公難說服..

我個仔比較怕事, 我都覺得比佢讀多年有助佢日後自信心發展.
所以我諗, 如果佢今年考到好學校(直資), 即係佢有本事就會繼續讀上去囉. 考唔到就出年再考(直資), 再考都仲係考唔到好學校就派位算囉. 總之書一定有得讀既.

TO: whywhywhywhy

看到你在這一篇題目發表的意見, 講得好好呀, 因為我的仔仔也選擇在幼稚園重讀, 不過是在今年K3, 他是10月出生的, 雖然未去到12月出世, 但可能早產的關係, 所以學習方面都比同年的慢半年, 所以K1開始已考慮給他重讀~
我們不想他不開心, 見到其他同學仔畢業, 他就沒有, 所以選了新幼稚園給他重讀K3~
在之前的幼稚園中他有和同學仔一起影畢業相, 而且上年已知道會在另一間幼稚園重讀K3, 所以他表現一直沒有不開心, 還知道爸爸媽媽想給他打好基礎先上小學, 所以看了你的文章有同樣的感受~

做大仔係初小時真係會著數好多,對考小學都有幫助,差一年既發展真係差好遠.

to leeyin

我同你的情況差不多,想請教一下你報K3時過程順利嗎和有冇什麼困難,學校會問乜問題?
‹ 上一主題|下一主題