用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無小朋友入未返n1前單字都未識講
go

有無小朋友入未返n1前單字都未識講 [複製鏈接]

有無小朋友入未返n1前單字都未識講,只講bb話,  但返左n1後己識講單字架 ?

0    0    0    0

many children don't even start to have meaningful speech when they attend K1, no worry

其實你係咪擔心佢返學唔識講野,驚佢學唔到野,同唔到人相處???

如果係既你唔洗擔心,我囝囝好你小朋友小小,佢果陣返n班前講單字,但唔叻,之後返左唔夠一個月講野唔停,仲煩過d老人家..
跟住越講越叻,返n班仲叻左,仲乖左..

黎緊8月我細囝都返全n班,佢識講小小單字,但經常都係講bb話...
但我都唔驚,佢返學對佢仲好~多d小朋友講野會叻d^^
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

其實你地唔駛驚,我大女入n1時都係唔識講野, 但一讀書就好快講,慢慢嚟啦........

佢連單字未識講

唔好諗咁多了,就是因為講嘢唔叻,就更加一定要早D讀N1,如果個個都咁叻,仲使嘜返學喎!

我囝囝講嘢都唔叻,又唔聽我教,所以我好期望返學後他會有進步。

原帖由 我係女仔 於 10-6-3 23:57 發表
佢連單字未識講

原帖由 我係女仔 於 10-6-3 23:57 發表
佢連單字未識講

請問佢夠2歲未?未夠唔講都好正常

我個仔都係返左n1半年先講野, 差不多2yrs3mth 先講少少野, 依家 2yrs 半都講唔到句子, 但我都唔擔心, 因為慢慢就會講. 放心啦
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

咁你地個bb返N1喊左幾多日?我個仔唔見媽咪唔夠1min就喊,我有d担心,但都預左一齊喊。

原帖由 SKB 於 10-6-5 00:08 發表
咁你地個bb返N1喊左幾多日?我個仔唔見媽咪唔夠1min就喊,我有d担心,但都預左一齊喊。
幾個月啦, 我個仔頭果幾日都會哭架, 返左個1星期就無啦

原帖由 我係女仔 於 10-6-5 12:32 發表
幾個月啦, 我個仔頭果幾日都會哭架, 返左個星期就無啦

我個仔都唔講野,少少單字
like 就講,唔鍾意就唔講
啱啱插班n1
9月上K1,都有D擔心
係唔係返學都好快開聲
thanks

回覆 3# 寶寶儀 的文章

My daughter also more than 2 yr old but don't talk single word, alot of BB talk. many people told me not to worry, but still... I really want her to start N1, but no school accept yet

唉, 我囝囝一個單字都未講, 上左幾堂試堂, 咪就係發夢咁囉. 但擔心都冇用, 佢唔講可以點呢! 希望佢正式返學會好d. 好多人都話返左學就會講. 我地都要努力呀!!

我個仔在2歲時只會講"咩事"及"做咩嘢" , 連爸爸及媽媽都唔識講 . 後來去約母嬰的醫生評估, 她建議我們立刻上學去 , 或說你們不能看少老師的威力 . 當時我們又担心小朋友年紀尚少 , 沒有大人陪同不是太好 , 於是我們按排他去方方的playgroup上課 , 每星期三日 , 自3月到現在大有進步 (當然每晚我們都同佢做特訓). 現在除了懂得說爸媽及其他親戚外 , 還能說出 his own name, 1 - 10, A-Z, some colours, good morning and good night , I love your mama and sing nursery rhyme, etc.

原帖由 maysze_k 於 10-6-10 11:23 發表
我個仔在2歲時只會講"咩事"及"做咩嘢" , 連爸爸及媽媽都唔識講 . 後來去約母嬰的醫生評估, 她建議我們立刻上學去 , 或說你們不能看少老師的威力 . 當時我們又担心小朋友年紀尚少 , 沒有大人陪同不是太好 , 於是我們 ...

咩特訓呀? 可唔可講黎聽下

還有當時小朋友因不懂講話, 雖然他是大仔 , 但很多學校都唔收佢 (i.e 迦南, HKPS) So I applied較容易收生的 方方及中心幼稚園下午班 . 後來因上了方方的playgroup後覺得小朋友進步很大. 於是最後選擇方方

原帖由 maysze_k 於 10-6-10 11:34 發表
還有當時小朋友因不懂講話, 雖然他是大仔 , 但很多學校都唔收佢 (i.e 迦南, HKPS) So I applied較容易收生的 方方及中心幼稚園下午班 . 後來因上了方方的playgroup後覺得小朋友進步很大. 於是最後選擇方方 ...

我小朋友都入左方方, 雖然未讀, 但老師同主任都好有教育熱誠, 他們還不介意我小朋友單字都未講

這個是Dr Chiu教的, 我張家人的相做成好似flashcard , 每晚都同佢講 , 不要太多大約3-5張相.當佢識時你再轉其他 (ie dog, cat). 當然你要迫佢講.

還有同佢講啲有德育的書 , 於是買了本三字經 , 同佢講有關故事及句子 , 雖然只是每星期講一次左右 , 但他現在都可以說出人之初......

或有這個是自已發現的, 他很鐘意看 youtube 的兒歌 , 於是每晚同佢一齊看約 30-45 mins, 後來要迫佢講"我要睇ABCs"先給他看 , 當然最初只講ABCs , 現在可以全句講出, 還有我們會播他上playgroup的歌 , 同佢一齊唱,  因此他現在懂得說 A-Z, numbering and colours, And he also knows some vocab such apple, ball, egg, dog when he sees the object

同學仔

我也好期待小兒返方方呀,聽到的口碑也是老師和嬸嬸好有愛心,好期望囝囝在這裏可以適應及有進步。

我囝囝現在,好多時係又喊唔係又喊,PLAYGROUP老師話,喊已經成為佢的習慣,加上佢唔識講,不懂得表達,所以他所有嘢也用喊這個方式。

原帖由 我係女仔 於 10-6-10 11:41 發表

我小朋友都入左方方, 雖然未讀, 但老師同主任都好有教育熱誠, 他們還不介意我小朋友單字都未講

花C9,你小朋友是否在方方playgroup讀?
‹ 上一主題|下一主題