用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有小朋友學緊長笛入來傾下好嗎?
go

有小朋友學緊長笛入來傾下好嗎?

初學者是否買千多元的笛呢 ?

我個姪女P1開始學長笛, 係租的. 代她決定繼續學下去, 並參加管絃樂團才去TOMLEE買, 連一個彎管(因小朋友手不夠長, 是附助用的), 淺減價HK$3,500.

原帖由 肥細佬媽咪 於 10-6-2 15:03 發表
我個姪女P1開始學長笛, 係租的. 代她決定繼續學下去, 並參加管絃樂團才去TOMLEE買, 連一個彎管(因小朋友手不夠長, 是附助用的), 淺減價HK$3,500.

如TOMLEE學生, 買YAMAHA長笛,折左好似係2,8XX.. 但唔知係咪同你所講的同一款.  
如果租, 要幾錢一個月呢 ?

$28XX, 可能只係支長笛, 因為支附助彎管是另外買的, 價錢唔記得幾多錢, 牌子是YAMAHA. 因為是係學校學的(學校是找外邊的音樂導師教的), 租費是一個學期$350.
我姪女P2才決定買新的.

簽名被屏蔽

個彎咀都要三千零蚊?

簽名被屏蔽

我個仔都係小一的時候學過但3分鐘熱度,學左10堂就無學了, 現在支長笛放置係櫃內, 我是經學校買的(JOLLIES)價錢唔係太貴HK$1800幾, 其實我想順便問你有無興趣買下我這支長笛呢!如想買下請PM我. 我可以PM圖片和價錢給你, 你放心不會太貴的.

初學者是否買千多元的笛呢 ?

醒目開學勳章

我女果支都好似係3000幾元甘上下, 經學校買

原帖由 Jasper_lo 於 10-6-3 08:50 發表
我個仔都係小一的時候學過但3分鐘熱度,學左10堂就無學了, 現在支長笛放置係櫃內, 我是經學校買的(JOLLIES)價錢唔係太貴HK$1800幾, 其實我想順便問你有無興趣買下我這支長笛呢!如想買下請PM我. 我可以PM圖片和價錢給 ...

請收pm.

原帖由 ming2 於 10-6-2 19:28 發表

我囡初學開始已經買yamaha 221,三千零蚊,另再加彎咀,又係三千零蚊...

合共要6,xxx ???
想請問: 彎咀有何作用呢 ? 唔買得嗎 ?

學長笛的媽媽們:

有没有學到吐音的, 囝唔中意吐音, 次次在家中就唔吹, 去到老師度就會按老師的要求吐音

你們有無遇上相關的困難, 可否給個好建議呢
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我囡囡小四時學長笛, 也是買yamaha 221, 沒有加彎咀, 她說樂圑內沒有人支笛有加彎咀, 是否年紀小的才需要?我囡囡很喜歡學長笛, 舊年已換笛了

簽名被屏蔽

ming2:

你囡囡好叻呀,年紀那麼小就學長笛, 她吹笛夠唔夠氣?我女吹得耐會頭暈, 你識彈鋼琴可幫你囡囡伴奏, 好羨慕呀!

已PM給你

suprakin 發表於 10-6-3 16:14
引用:
原帖由 Jasper_lo 於 10-6-3 08:50 發表
我個仔都係小一的時候學過但3分鐘熱度,學左10堂就無學了, 現在支長笛放置係櫃內, 我是經學校買的(JOLLIES)價錢唔係太貴HK$1800幾, 其實我想順便問你有無興趣買下我這支長笛呢!如想買下請PM我. 我可以PM圖片和價錢給 ...

請收pm.

簽名被屏蔽

原帖由 grace_xian 於 10-6-3 16:19 發表
學長笛的媽媽們:

有没有學到吐音的, 囝唔中意吐音, 次次在家中就唔吹, 去到老師度就會按老師的要求吐音

你們有無遇上相關的困難, 可否給個好建議呢 ...

I think you need to explain to him clearly that the way he learns flute, if just because he doesn't like tongue then he doesn't want to practice, it affects him to move on to a higher level, it just like he can't say that he doesn't like to do homework then he can get rid of it.

add oil, mama.