用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸信聯vs德雅
go

荃灣浸信聯vs德雅 [複製鏈接]

女仔來說, 荃灣浸信聯還是德雅好?
   0    0    0    0

原帖由 movicta 於 10-6-2 14:51 發表
女仔來說, 荃灣浸信聯還是德雅好?

德雅比荃浸的好.
德雅升中高逹九成幾入英中
且德雅又有自己的中學部(德中及聖母玫瑰)

http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=242

http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/19-sham-shui-po/493-2010-02-25-02-51-49.html

相反

荃灣升中只得三間英中, 選擇很少!
深水埗校网相對荃灣的好, 最少有幾間女校及男女校(均為英中), 選擇多D!
如: 上智/銘賢/聖母玫瑰/黃棣珊等等

毅媽咪謝謝你的意見, 你小朋友是否在德雅上學?  如果是, 你覺得該校課程深嗎?  還有功課多嗎?  要不要教小朋友做, 或只是替他們check就可以?

另外, 因我家在荃灣麗城, 問過德雅校車部, 要早上6:40上車, 真的很早, 知不知有沒有其他保母車呢?

原帖由 movicta 於 10-6-3 16:43 發表
毅媽咪謝謝你的意見, 你小朋友是否在德雅上學?  如果是, 你覺得該校課程深嗎?  還有功課多嗎?  要不要教小朋友做, 或只是替他們check就可以?

另外, 因我家在荃灣麗城, 問過德雅校車部, 要早上6:40上車, 真的很早,  ...

我都係住荃灣, 如果決定了德雅, 可以上網找同區學生
搭taxi, 有3.4個就ok, 80-100蚊應該得, share會接受到
可以唔駛早起身....不過放學就煩d, 要有人接......

wwwvv0701,
Thanks, 今日剛剛決定放棄德雅 (無去文留位費), 因太早起身, 真怕自己同小朋友都辛......

辛苦....

可惜, 其實我個心都15.16.....太遠+私校$

如果可以, 我都想讀區內學校, 不過升中比較煩.....

荃灣區好中學比較少, 德雅有好多choice......

所以我已經比左留位費(肉痛), 比多d時間考慮

wwwvv0701,
你小朋友也是今年派到浸信聯的升小一生?

現在唔好太失望, 其實好多都在小一後洗牌!

原帖由 movicta 於 10-6-7 23:32 發表
wwwvv0701,
你小朋友也是今年派到浸信聯的升小一生?

唔係, 首選馬灣基慧, 派了潮州公學......
依家等消息中!!!

祝你好運, 我想都可以幫小朋友試叩伍季明同思源.
我囡囡學校都有3個小朋友被派到潮洲....
唔知係小人選還是什麼原因, 浸信聯只有兩個小朋友派去.

原帖由 movicta 於 10-6-9 12:28 發表
祝你好運, 我想都可以幫小朋友試叩伍季明同思源.
我囡囡學校都有3個小朋友被派到潮洲....
唔知係小人選還是什麼原因, 浸信聯只有兩個小朋友派去.

我個女都係讀海濱迦南, 佢話佢好多同學都入到石鐘山,
之前石鐘山學校開放日參觀過, 學校方面比較舊d, 不過地點唔錯, 空氣會好d, 又無咁嘈, 學校辦學理念都俾我既感覺唔錯, 希望囡囡可以係石鐘山過佢6年既愉快小學生活啦..........

無錯, 小朋友可以快樂的上學是很重要的!
‹ 上一主題|下一主題