用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教游泳教練或游水叻嘅家長
go

請教游泳教練或游水叻嘅家長 [複製鏈接]

亞囝考幼童軍游泳章,其中有一item冬菰式浮水 (mushroom dive),請問甚麼是冬菰式浮水?
   0    0    0    0

把雙膝提高至心口位置, 然後用雙手抱膝, 在水中浮起.
完成動作後, 面部應朝向水底, 背部於水面, 重點係要吸氣後閉住呼吸, 不要一次過呼晒所有氣出來.
這個動作叫冬菰式浮水.

Oh I see. 唔該晒.但我唔知亞囝識唔識,我自己都未試過,所以想像唔到手腳唔move捲埋一舊都可以浮,咁唔知小朋友係唔係一教就識?因睇你嘅形容,並唔係好難.

另想教小朋友比賽姿態式咁跳水,洗唔洗教好耐?前日我叫亞囝擺好晒pose,但一跳都係腳入水先,我忍唔住笑,亞囝即無耐性聽講,有咩tips?

1. 以我的經驗, 教識小朋友做冬菰式浮水唔係太難, 但呢個動作做黎冇咩用, 所以好少會教到.

2. 比賽跳水的動作, 學習進度因人而已, 所以我唔敢肯定話你個小朋友會好快學識. SORRY.
另外你話TIPS, 就係多D做跳水的練習, 至於教法, 每個教練都唔同, 我諗你都係問返你個小朋友個教練會比較好.^^

原帖由 danielboy 於 10-6-2 07:46 發表
亞囝即將要考幼童軍游泳章,其中有一個item要做個冬菰式浮水 (mushroom dive),請問甚麼是冬菰式浮水?

中英文意思都不一様、応該問清楚好D。DIVE這字有INTO WATER OR SUBMERGE的意思、一定不是浮水。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

原帖由 Mighty 於 10-6-2 20:25 發表

中英文意思都不一様、応該問清楚好D。DIVE這字有INTO WATER OR SUBMERGE的意思、一定不是浮水。

如果照中文的專用名詞的解釋, 只有一個做法, 因為我在游泳教師會上堂時, 他們也會教呢一種方法, 所以是沒有錯的.

當然, 我地上堂時時中文版本, 亦不排除有第二種方法.

我対閑人一名的専業知識絶無疑問、我看書也看過這動作。 只是覚得DANIELBOY応該問清楚是考一個如何的動作、做得好、但不対題、也是徒然!!
Mighty
自分に負けるな!!

原帖由 Mighty 於 10-6-2 21:27 發表
我対閑人一名的専業知識絶無疑問、我看書也看過這動作。 只是覚得DANIELBOY応該問清楚是考一個如何的動作、做得好、但不対題、也是徒然!!

OH...SORRY....無以令Mighty誤會. 對不起!!

嘩唔駛咁客気、你成日都咁有心回答SWIMMING問題、我是真的専重你的専業意見GA!! 不是反話。
Mighty
自分に負けるな!!

原帖由 Mighty 於 10-6-2 21:44 發表
嘩唔駛咁客気、你成日都咁有心回答SWIMMING問題、我是真的専重你的専業意見GA!! 不是反話。

謝謝你

Mighty,
唔該晒,原來我打咗"dive",我都係你講先睇到咋,我真係大意, no no應該係精神分裂至啱, I was referring to mushroom "float", 但同時擔心緊亞囝未識racing dive, 所以不自覺地type咗mushroom "dive"出嚟,其實聞人一名將mushroom float真係解釋得好清楚.

聞人一名,
絕對同意,都唔知做嚟做乜鬼,不過童軍handbook話要考,做亞媽嘅梗要問清楚啦. 尋晚check咗亞囝喇mushroom float 無問題,係跳水未OK囉.

原帖由 danielboy 於 10-6-3 10:04 發表
Mighty,
唔該晒,原來我打咗"dive",我都係你講先睇到咋,我真係大意, no no應該係精神分裂至啱, I was referring to mushroom "float", 但同時擔心緊亞囝未識racing dive, 所以不自覺地type咗mushroom "dive"出嚟,其實 ...

其實如果真係要考, 香港業餘游泳總會有D海豚章等的章別, 果D章要小朋友游一定的距離先會有的. 我相信呢D相可以鼓勵小朋友之餘, 亦更為實用.

我明白亦唔該晒你咁有用嘅資料,游一定的距離我小朋友無問題,佢本身係長氣袋,5/6歲已經來來回回咁游無乜停,但佢超懶踢腳,所以佢游得唔快囉,而且教練話佢因天生好浮,所以求其踢下都唔會沈,覺得所以佢更加懶.

童軍游泳章係佢自己話考,我都知無實際用途,但亞囝係幼童軍,d童軍leaders話安排考乜鬼章,亞囝都話考嘅,因d小朋友鍾意鬥多章嘛,亞囝話只游得幾步嗰d都考喎,所以佢一定要考.

咁你又岩GE, 你的小朋友都好有心機呀!!!
如果佢天生浮的話, 我就覺得佢更加應該要操腳丫. 咁就可以更快LA!!!^^
加油呀!!!!
‹ 上一主題|下一主題