用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基小學 如果抽中... ...
go

如果抽中... ...

如果抽中都唔知讀唔讀好,對這學校了解又很少,又沒有奉基家長指教,有點旁惶

我囡已抽中這小學, 我都想知多些這學校的資料。
我想知宣道好o的or奉基好o的呢?
我住青衣, 學校話無校車到, 都唔知點算?
原帖由 中英數常 於 10-6-2 12:44 發表
如果抽中都唔知讀唔讀好,對這學校了解又很少,又沒有奉基家長指教,有點旁惶

Hi, Jamie, 你好!我喺奉基家長,所以希望能同你分享一下關於奉基的資料啦!
奉基有兩位外籍英語導師,故每班都有外籍老師任教嘅英文課。如果你嘅小朋友英語能力好的話,還有機會被老師選中在課後參加由外藉老師負責嘅「Smart Kids」英文資優訓練班添!學校資源好似一年好過一年!講真,真的令到我哋高年級家長幾羨慕架!
另外,據我知道,低年班已實施小班教學及活動教學,老師可以照顧到不同學習需要的學生。依家啲工作紙都有加入挑戰題,方便較smart嘅學生做嘅!
至於低年級嘅學生都可以參加課外活動有:游泳班、體操班、醒獅、現代舞、拉丁舞及單輪單車等等。
如你加入奉基大家庭,記住預留兩日時間參加8月份嘅「小一新生日輔導日」,學生有機會預先見班主任和班內嘅同學,熟習吓小學環境先!
另外六月底便會安排入學註冊,記住攞「校本設計嘅暑期功課」,因為這可幫助老師盡早了解學生的學習情況及進度架!
仲有於9月開學時,通常頭兩星期是上半日學,以便學生適應及練習紀律等!
總之如你想知多些奉基,可看看奉基嘅網頁!
http://www.fungkei.edu.hk/
原帖由 Jamie0730 於 10-6-6 23:52 發表

CK8888
好多謝你的分享,資料很有用,想問問學科方面,以中英數來講奉基邊科較強,謝謝!

原帖由 CK8888 於 10-6-7 11:48 發表
Hi, Jamie, 你好!我喺奉基家長,所以希望能同你分享一下關於奉基的資料啦!
奉基有兩位外籍英語導師,故每班都有外籍老師任教嘅英文課。如果你嘅小朋友英語能力好的話,還有機會被老師選中在課後參加由外藉老師負責嘅「Smart  ...

我在奉基咁多年,眼見奉基各方面都咁平均,很難說那一方面較強。因為每一科嘅老師都好專業和好有熱誠咁,英文科有不少同學仔參加英文朗誦都獲得優異成績,每年英語話劇都能獲得很多獎項,學生講英語的能力都很流暢和很準確架!而中文科亦好似參加咗好多徵文比賽及辯論比賽,聽講成績都我好喎!數學科亦有拔尖計劃,訓練學生參與奧數比賽,而今年有數位學生在數學上更有突出嘅成績,好似能夠喺聖公會咁多間學校中奪得第四名添喎!
無論點,我都相信每一間學校都一樣喺請合格而專業的教師任教架啦,加上依家仲喺專科專教添!最重要是我覺得奉基老師都出晒名有愛心,肯付出時間教導我哋班小朋友!不過最好都喺你親自到學校問吓老師或上網頁看看。因為有時講多咗,有些人就以為喺度hard sell間學校。
間學校好唔好,請用心去了解!
原帖由 中英數常 於 10-6-7 16:27 發表
CK8888
好多謝你的分享,資料很有用,想問問學科方面,以中英數來講奉基邊科較強,謝謝!

CK8888
很多謝你的寶貴分享,不要說自己講得太多,這是我們的幸福吧!謝謝你!

講番,各方面都是平均會是我的期望,那就好了。老師們出名有愛心早有所聞了,我也是正正因為咁而選擇了奉基,我也分享少少見到的,在學校的年度報告中記錄了在08-09年度沒有老師離任,這是我所欣賞的,正明老師的向心力很強有歸屬感,連我都感覺到上下一心,為的是要教好孩子。

很多謝你的引證,令我了解了很多,如果還有一些可以分享的地方,我們一班對奉基深感興趣的媽咪們是非常歡迎的,謝謝!

原帖由 CK8888 於 10-6-7 17:26 發表
我在奉基咁多年,眼見奉基各方面都咁平均,很難說那一方面較強。因為每一科嘅老師都好專業和好有熱誠咁,英文科有不少同學仔參加英文朗誦都獲得優異成績,每年英語話劇都能獲得很多獎項,學生講英語的能力都很流暢和很準確架!而 ...

多謝你的寶貴意見!
但我還有個問題想請教, 請不要介意我聽其他媽咪說:奉基的英文是比其小學較淺些的。 如宣道、紅馬。請問你知不知道此事。

原帖由 CK8888 於 10-6-7 11:48 發表
奉基有兩位外籍英語導師,故每班都有外籍老師任教嘅英文課。如果你嘅小朋友英語能力好的話,還有機會被老師選中在課後參加由外藉老師負責嘅「Smart  ...

中英數常,

我囡已抽中奉基, 請問你小朋友是否也抽中奉基呀? 今年是否也一年班呀? 我想你都對他已了解很多。請以後多多指教!

Jamie0730

對呀!有幸入讀到此校!

對此校的認識還是很少,希望無入錯吧!

其實都不知為何奉基的討論區很少家長入內分享呢!?

原帖由 Jamie0730 於 10-6-9 10:04 發表
中英數常,

我囡已抽中奉基, 請問你小朋友是否也抽中奉基呀? 今年是否也一年班呀? 我想你都對他已了解很多。請以後多多指教!

回覆 1# 中英數常 的文章

My elder son has an unhappy experience in a kowloon tong  primary school( not KTS). As suggested by one of mothers in BK, he changed to Fung Kei in P.4.
He has a happy school life. Some of teachers are strict. He is also punished by teachers. But he full of confidence and supported by most of the teachers especially in P.6. Now he is F.1in a Band 1 secondary school in Homantin. Even though, he seemed far behind in the form in the beginning, but after the adaption, he is above the average. So, I think the standard of Fung Kei is not the problem and is not behind the other school in Hung Hom!
My little son also in P.4 in Fung Kei. Even though, he got very good result, I do not consider to change school for him as he had a happy school life and we have good relationship with the teachers!

回覆 1# ykitty 的文章

As a working mother with two sons with the final examination, it is a difficult task. So I am not often to surf the Net in BK. However, if any problems, can P.M. to me.

ykitty

很多謝你熱心的分享,謝謝!

多謝ykitty

熱心幫助我們這些新P.1 家長!
原帖由 ykitty 於 10-6-9 20:53 發表
As a working mother with two sons with the final examination, it is a difficult task. So I am not often to surf the Net in BK. However, if any problems, can P.M. to me.

BOBO6
我是大抽獎入奉基小學,這個討論區是奉基小學討論區,所以大家都知道就係舊校那間吧!這是一間中文小學,除了英文科是用英語之外其他科目都是用中文教,有普通話堂,但中文科不是用普通話教。希望我沒有講錯吧!如有錯漏請奉基家長指教指教,謝謝!

原帖由 BOBO6 於 10-6-14 18:01 發表
中英數常:

請問你幾分自行入奉基,新校定舊校?
請問奉基有咩野科,我年代同而家個年代D科目都有唔同,想了解多D
除英文科,那一科課本係英文,每一科老師用咩語言授課,咩野科老師係講普通話,邊一科功課用英文做,
希望你 ...

BOBO6:
是呀!
其實你是否想找一間全英語的小學嗎?

原帖由 BOBO6 於 10-6-15 08:31 發表
中英數常:
多謝你,謝謝
課本除左英文科是英文書外,其他都係中文書??THANKS

魅力公主 醒目開學勳章

Jamie,

我女叩門已成功左, 今朝打來話17/18去注冊同交少少錢~

原帖由 Jamie0730 於 10-6-6 23:52 發表