用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學琴收費
go

請問學琴收費 [複製鏈接]

我個仔今年5歲,,佢3個月前開始學琴, 學beginner level, 但個Miss 同我講, 話佢係時候要轉學Grade 1 , 所以學費要由HK$180/45 mins 加到HK$200/45mins, 個Miss 本身係8級+演奏級+樂理4級, 而且佢都有5年教琴經驗,請問這個價錢合理嗎?  一般教Grade 1琴的市價大約是多少?

其實係咪通常每次要升級都會加學費? 定係只係個別Miss 會咁做?  如唔係每次升級都要加, 咁通常係升到邊級先開始要加學費?

請問各位可唔可以講吓, 你地囝囝囡囡學琴係俾緊幾多錢學費, 同埋係學緊咩grade 架?  我 想做一個參考....thx.......

0    0    0    0

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 10:15 發表
我個仔今年5歲,,佢3個月前開始學琴, 學beginner level, 但個Miss 同我講, 話佢係時候要轉學Grade 1 , 所以學費要由HK$180/45 mins 加到HK$200/45mins, 個Miss 本身係8級+演奏級+樂理4級, 而且佢都有5年教琴經驗,請問這個價錢 ...

hello~ 老師冇理由得4級樂理0架WO 要5級以上0既樂理先可以考六級以上我琴WO

學BEGINNER 學3個月 個人覺得太快了!!因為只得5歲...我的學生一般6-9個月(6歲以下初級) 比佢地學多D歌仔...練好D手拍力度 等佢地掌握0左個技巧先...除非是家長本身好想小朋友快D考試啦...2年級GE SUMMER HOLIDAY 考2級都未遲 到時手指大D 有力D 英文都好D啦!

一級咁GE 價錢真係貴左D 我本身G8 +演奏級 +8級樂理 教左6年左右 我都冇收咁貴WO

醒目開學勳章

原帖由 yokilo 於 10-6-2 12:58 發表

hello~ 老師冇理由得4級樂理0架WO 要5級以上0既樂理先可以考六級以上我琴WO

學BEGINNER 學3個月 個人覺得太快了!!因為只得5歲...我的學生一般6-9個月(6歲以下初級) 比佢地學多D歌仔...練好D手拍力度 等佢地掌握0 ...

學3個月Beginner升Grade 1 唔係正常速度嗎?不過睇吓彈咗幾多歌仔啦!
學費嚟講就好似係貴咗D,除非佢教得好好啦!

有無人知Grade 2大約價是多小45分鐘呢??

我囡囡學beginner 差不多9-10月先升1級, 今年6years 之前問老師佢進度現在係一級尾(時間又係9-10月), 半個鍾$120, 如果9個字係$145.

原帖由 fcbttkw 於 10-6-2 14:04 發表

學3個月Beginner升Grade 1 唔係正常速度嗎?不過睇吓彈咗幾多歌仔啦!
學費嚟講就好似係貴咗D,除非佢教得好好啦!

6歲以下 太細了!!! 講真,,,30mins 冇可能明晒老師講乜,寧願比佢地彈多幾本書,教岩佢地d手指擺法&技巧.

回覆 2# yokilo 的文章

Typing error. should be 5級樂理

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 10:15 發表
我個仔今年5歲,,佢3個月前開始學琴, 學beginner level, 但個Miss 同我講, 話佢係時候要轉學Grade 1 , 所以學費要由HK$180/45 mins 加到HK$200/45mins, 個Miss 本身係8級+演奏級+樂理4級, 而且佢都有5年教琴經驗,請問這個價錢 ...

5歲人仔,學3個月初級,程度不足以升一級,以每堂45分鐘計‧3個月都只上9堂0者

個老師著重快d升級收多d學費

我本身教開琴,咁細個小朋友,以每堂45分鐘計,每月4堂,起碼學7個月才有足夠能力升一級

根基要打得好

最好每堂學一小時,覆歌執歌都要30分鐘,學新歌、老師示範,都要30分鐘

好多時唔夠時間tim

呢個是我教開的學費:

初級$400(30min) $520(45min)

一級$540(30 min) $570(45min)

可作參考

原帖由 yokilo 於 10-6-2 16:22 發表

6歲以下 太細了!!! 講真,,,30mins 冇可能明晒老師講乜,寧願比佢地彈多幾本書,教岩佢地d手指擺法&技巧.

我個5歲小朋友家長都要求一星期上兩堂喇

每堂30分鐘,因為年紀小,專注力低

咁樣安排,進度唔錯

每堂30分鐘,真係冇時間覆歌執技巧

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 16:48 發表
Typing error. should be 5級樂理

$800/4堂,45分鐘,一級,超貴

而且加得太快喇

我以前學初級都要6個月才升一級

我個仔學咗3 個月, Miss 經己教咗佢彈" 輕鬆學鋼琴 book 1"全本, "Step by Step book 1"全本, 同埋 "A Dozen A day book 1" 一部份...所以個Miss 話可以開始學grade 1 o既書 ("step by step book 2" and "Easiest Piano course Part 2 John Thompson")...個Miss 話我個仔學得比其他細路快, 所以雖然學咗3個月, 但經已可以轉彈grade 1 o既書....但我afraid 太快轉, 反而啲基本功會打得唔夠好....定還是grade 1都只係基本功, 快啲轉都唔會有影響呢?

簽名被屏蔽

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 17:17 發表
我個仔學咗3 個月, Miss 經己教咗佢彈" 輕鬆學鋼琴 book 1"全本, "Step by Step book 1"全本, 同埋 "A Dozen A day book 1" 一部份...所以個Miss 話可以開始學grade 1 o既書 ("step by step book 2" and "Easiest Pi ...

你以上的琴書,一級都冇

最基本技巧,在我而言,呢d琴書是初級

原帖由 ming2 於 10-6-2 19:25 發表

老實講....我學生彈到Step by Step bk 3我都未必開始計佢係一級...宜家你個老師只係用完本Bk就話要升佢做一級,未免對一級0既要求太低吧!?!?

認同

我都係咁話

我個女由一開始$120/30mins(初級收費), 學咗1年2個月,剛剛老師話暑假開始可以轉45mins,
收$175(應該係加到1級嘅價錢),因可預備下年8月考2級,考完2級後至收2級嘅價錢,我老師係王x曼嘅鋼琴老師,不過後來我搵咗她上門私人教,所以可能都貴咗少少,其實老師嘅價錢真係好大範圍,我諗如果自己覺得教得好又唔係太貴都可以接受,但你嗰個收2
級$200/45mins又真係貴
得滯,呢個可以係3~4級嘅價錢

其實我幾年前返來香港﹐開始自己教琴﹐一開始定收費時﹐就已經覺得五級以下的級別界定很模糊。跟我的初級學生﹐通常學一段時間後便會直接考2/3級甚至一考就五級(當然中間的時間大多會參加校際比賽)﹐所以要我細分beginner,1,2,3,4,5,6,7,8...etc.實在很困難﹐這種制度又會要人常常傷腦筋去想著哪位學生什麼時候要升級﹐又要怎樣同個家長解析之類﹐(我以前教琴行時﹐個老闆就係0甘﹐成日問我呢個學生升得級未﹐0個個學生升得級未﹐令我覺得好討厭)所以我最後便制定了﹕五級或以下全部劃一收費﹐五級及格後便收貴一級的收費(6和7級同價)﹐開始學彈八級的考試歌時才收八級的收費。

所以﹐跟我學鋼琴/小提琴的學生﹐就算初學﹐每課45min的話﹐每月學費也會比較貴﹐$975/$1050。60min的話就$1300/$1400。

P.S.本人英國大學音樂系(官方排名全英第四)主修演奏學位畢業﹐中學時期已考獲多張演奏文憑及八級樂理﹐曾在琴行和學校裡任教﹐多年經驗。

俾學費呢D你情我願,千其唔好用果D琴行價/市價黎同老師講,老師付出的心機同時間你有眼睇到,無謂拗果幾十蚊。5歲3個月升一級可能太快,你同老師傾下吧。

將軍澳區(坑口站上蓋)

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-3 00:36 發表
請問您在哪一區教琴的?

每個老師收費都唔同.其實如果你覺得個老師真係ok既話 . 比幾多錢都會覺得值.

不過 . 小朋友學左甘短時間升一級 . 聽左都覺得快得 濟 .
再睇埋你小朋友所彈既書.. step by step 2 & easiest john thompson part 2 .. 我係for beginner用 . 我認為我d學生開始用 JohnThompson bk1 才有一級的程度 .
我覺得老師有點太急於收貴d學費啦..
‹ 上一主題|下一主題