用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁你會點揀?
樓主: Pekklesiu
go

英華同陳守仁你會點揀? [複製鏈接]

sigh.... 要知道今時今日, 又拖手,又攬頸嘅情況, o係純男校或純女校嘅學生都會有發生.... 到時見到男男, 或女女..... 你重驚......

原帖由 uarecheap 於 1/6/2010 14:06 發表
男校最好,昨天搭地铁見到民生有好男女生掙住叠好厚英文書,但又拖手见又攬頸,邊有心机讀書~
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

喂...你我都是男校出身,現在咪一樣正常...唔好嚇人啦

原帖由 flostangraphy 於 10-6-2 10:48 發表
sigh.... 要知道今時今日, 又拖手,又攬頸嘅情況, o係純男校或純女校嘅學生都會有發生.... 到時見到男男, 或女女..... 你重驚......

嘻嘻....
事實係.... o係純男校或純女校嘅學生都會有發生....但當年我o地就要走去其他學校搵食.... 浪費更多時間一來一回.... 結果都係冇心机讀書.....
所以家下都係覺得順其自然好d!!!

原帖由 ziyi 於 2/6/2010 11:38 發表
喂...你我都是男校出身,現在咪一樣正常...唔好嚇人啦

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 01:17 發表
我唔係話英華係band 2 尾, 我係指聯係英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中.

.
諗野唔好咁定當,我朋友個仔讀英華,聽佢講英文程度都幾深,而且聽聞有小部份追唔到既學生退學添喇!呢個世界冇"保證",最大既保證就係實力!

原帖由 flostangraphy 於 10-6-2 11:50 發表
嘻嘻....
事實係.... o係純男校或純女校嘅學生都會有發生....但當年我o地就要走去其他學校搵食.... 浪費更多時間一來一回.... 結果都係冇心机讀書.....
所以家下都係覺得順其自然好d!!!

...
咁都係男女校好d,方便搵食嘛

小部分成績唔好間間學校都有, 揀得私小/直資, 如果課程太淺又會有好多家長不滿, 不過始終要量力而為, 唔好靠晒學校啦 !  家長唔想跟, 而小朋友又唔自覺, 真係唔好揀呢類學校or唔好比太大expectation !

原帖由 VKwan 於 10-6-2 11:52 發表
諗野唔好咁定當,我朋友個仔讀英華,聽佢講英文程度都幾深,而且聽聞有小部份追唔到既學生退學添喇!呢個世界冇"保證",最大既保證就係實力!

原帖由 overview 於 10-6-2 12:22 發表
小部分成績唔好間間學校都有, 揀得私小/直資, 如果課程太淺又會有好多家長不滿, 不過始終要量力而為, 唔好靠晒學校啦 !  家長唔想跟, 而小朋友又唔自覺, 真係唔好揀呢類學校or唔好比太大expectation !

...
咁呢樣又係真,將心比己,唔讀樓下果間,特登出去考,仲要交學費,當然對學校課程都有要求啦。

陳守仁真是唔多功課嗎? 我見住我屋企對面個妹妹日日做功課做到好夜, 不過佢好乖, 成日見佢一個人係咁做係咁做. 佢爸爸同我老公講陳守仁d課程都好深架, 功課都唔少, 不過我地都會俾囡囡考陳守仁, 我地鐘意佢既英語環境.

至於英華係點我就唔太清楚, 不過咁多人爭入既學校, 無理由得band2尾掛.

想八掛問下追唔上要退學既學生係自已捱唔住走, 定係學校迫走呢?

兩間都難考, 不如考到至算啦! 有人提過推薦信. 如果係陳守仁, 什麼推薦信都無用, 如果仲係這個校長, 什麼人都不比面.

如果識咁腍ke, 就會有另一種選校計策, 好多選 聯繫都是為那直上的方便, 跟唔跟到唔係現時考慮因素. 我女當年都係在一間有聯系英中與無聯系英中之間作選擇, 但我也是認為實力+開心學習最重要 ... 如今我女p.6, 成績可向更好的英中進發.
她最近請英幫我寫了兩句說話,我覺得也可是她這6年的心聲, 原句是這樣的Pride and happiness will shine through the way, XXX the best choice to share the day!

註:我沒有說英華係band 2 尾, 我只是指聯系英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中. 所有聯系學校都一樣面對相同情況 Maryknoll, Heep Yunn, La Salle都係. 而St.Mary 是一條龍 band 3 都要收!
而我女都是選有聯系小學的英中.

.

.
原帖由 VKwan 於 10-6-2 11:52 發表

醒目開學勳章

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-2 09:19 發表
唉!!!!  我個仔好抗拒男校, 好痛苦呀!!!!

咁細就識抗拒?? 勁呀

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 14:56 發表
如果識咁腍ke, 就會有另一種選校計策, 好多選 聯繫都是為那直上的方便, 跟唔跟到唔係現時考慮因素. 我女當年都係在一間有聯系英中與無聯系英中之間作選擇, 但我也是認為實力+開心學習最重要 ... 如今我女p.6, 成績可 ...

英華應該係中中先真喎

講少句, 就比人'話', 英華小學係中文小學, 英華書院係英文中學. clear?! 唔好跟住又話英華小學雖然中文小學, 但又教深 ... 英小就英小, 中小就中小, why 中小唔轉英小?! 一定有原因同分別的.

原帖由 waihomemail 於 10-6-2 15:43 發表

英華應該係中中先真喎

what is the reason? LS has the same case. CH P school, ENG S school.

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 18:03 發表
講少句, 就比人'話', 英華小學係中文小學, 英華書院係英文中學. clear?! 唔好跟住又話英華小學雖然中文小學, 但又教深 ... 英小就英小, 中小就中小, why 中小唔轉英小?! 一定有原因同分別的.

...

原帖由 DD仔 於 10-6-2 18:24 發表
what is the reason? LS has the same case. CH P school, ENG S school.

gd example

LS 不是英小就不是英小, 好多事是有定義和定位的. 你去問教育局吧! 要轉英小要通過好多定義, 師資、教材...等. 又補充埋, 我絕對唔係話中小師資唔好, 我係講定義係有好多規則.
我不如幫你講埋, 國際學校才是英文學校. 亦無話過英小好過中小!!!!!

英小又點, 最重要係教得好!!! 課程深又點, 大部份學生吸收得到才有用. 掛羊頭賣狗肉有甚麼用!!!
.

原帖由 DD仔 於 10-6-2 18:24 發表

please don't get defensive.  I'm just asking you, not "inching" you.
You mean LS can do it right, but YW can't?

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 21:23 發表
LS 不是英小就不是英小, 好多事是有定義和定位的. 你去問教育局吧! 要轉英小要通過好多定義, 師資、教材...等. 又補充埋, 我絕對唔係話中小師資唔好, 我係講定義係有好多規則.
我不如幫你講埋, 國際學校才是英文學校 ...

原帖由 catcatmom 於 10-6-2 14:07 發表
兩間都難考, 不如考到至算啦! 有人提過推薦信. 如果係陳守仁, 什麼推薦信都無用, 如果仲係這個校長, 什麼人都不比面.

係呀....我仔仔果班, 佢細佬今年考唔到, 但佢地三兄弟, 兩個哥哥已經讀緊, 最細果個都唔收架。而且佢真係冇面比, 唔收就唔收既。

btw, 功課真係唔多, p1有3-5樣, 但英文真係幾難, 我剛收到大考既英文project既範圍, 真係勁深, 我都擔心我仔唔知做唔做得哂+識唔識....仲有就係, 唔好以為佢係英文學校, 中文會差d, 但佢d中文真係勁難, 考試都要分兩份卷考, 每份5版紙。

不是, 所有學校都平等.
我最初只是想簡單指出英華小學有中學back up, 但TSL無, 但的確TSL讀得成績好的學生有能力指向更好的中學罷了. 但英華小學以外的 band 2 生想讀英華中學 -- 好難!! 但如就讀英華小學的學生, 只要keep到band 2底線或全科合格(not sure行邊樣條例) 因聯系仍可讀英華中學.

.

原帖由 DD仔 於 10-6-2 21:56 發表
please don't get defensive.  I'm just asking you, not "inching" you.
You mean LS can do it right, but YW can't?

‹ 上一主題|下一主題