用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果因事未能出席中一分班試,對學生會有咩影響? ...
go

請問如果因事未能出席中一分班試,對學生會有咩影響? [複製鏈接]

請問如果因事未能出席中一分班試,對學生會有咩影響?
   0    0    0    0

影響 1) 小學師弟妹banding 分配 2)如中學有精英班,好大可能只派到普通班。

原帖由 lokma2 於 10-6-1 10:55 發表
請問如果因事未能出席中一分班試,對學生會有咩影響?

原帖由 koolman76 於 10-6-1 11:27 發表
會編你個小朋友去最差果班,若該校有中英文班就必去中文班。

呢個估計都很合理。我囡試過有鄰居小友升小時,因為頭一天上學遲到,即刻由A班(佢間學校小一已分等級)降咗落C班(好彩仲有D班)。估計理由係:

頭一天上學都遲到,即係話家長對小朋友揭開新一頁既重視程度好低,而且自律能力都低,小朋友成績唔駛慌好得去邊。。。

結果,位鄰居小友縱然因為很乖到高小時可以做風紀,成績雖然隔日補習,仍稍欠理想。

假如升中既第一次:分班試不能出席,同樣表示家長並不重視小朋友中學生涯既起步點,也不會以小朋友的學業為先。既然如此,縱然小朋友本身成績出眾,校方為免造成先例,大概都會讓小朋友入差班,以示公平。
‹ 上一主題|下一主題