用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我想 6 July 包車(連司機) 四圍撲中學, 請問有無車行介 ...
樓主: beywat496
go

我想 6 July 包車(連司機) 四圍撲中學, 請問有無車行介紹 ? [複製鏈接]

I meant after everything has been settled, let him / her review the whole story - from exam to lucky draw, from lucky draw to registration.  Of course, no need to yell at the critical moment.
原帖由 beywat496 於 10-6-4 08:45 發表
重點係拿拿聲飛卉搵學校, 一生一世的大件事。

唔想用呢個關鍵事段教佢 how much Dad & Mum love him / her
and the theory of :
"NO PAIN, NO GAIN' / NO FREE LUNCH in the world.

...

You want to leave your kid at home watching TV while you are running back and forth schools, sweating and fighting with other kids/parents?

原帖由 beywat496 於 10-6-4 08:45 發表
重點係拿拿聲飛卉搵學校, 一生一世的大件事。

唔想用呢個關鍵事段教佢 how much Dad & Mum love him / her
and the theory of :
"NO PAIN, NO GAIN' / NO FREE LUNCH in the world.

...

回覆 1# vet 的文章

我真係試在女兒升小學放榜後包了架的士去揾其他學校,但是太有效,因為d學校已收足學生了。奉勸各位一定要做足事功夫,如學校地址,編好行程,下載及填妥申請表格連同學生PROFILE,一落車就可以遞交全套FORM給學校,然後儘快去第二間。咁樣就更efficient & effective lah.

原帖由 wan2010 於 10-6-6 00:19 發表
我真係試在女兒升小學放榜後包了架的士去揾其他學校,但是太有效,因為d學校已收足學生了。奉勸各位一定要做足事功夫,如學校地址,編好行程,下載及填妥申請表格連同學生PROFILE,一落車就可以遞交全套FORM給學校,然後儘快去第 ...

冇錯,想叩門一定要計劃好;有時候幾間心儀中學會同時筆試/面試,點取捨真係要諗定先。
樣樣到時先諗,就會錯失機會。

原帖由 wan2010 於 10-6-6 00:19 發表
我真係試在女兒升小學放榜後包了架的士去揾其他學校,但是太有效,因為d學校已收足學生了。奉勸各位一定要做足事功夫,如學校地址,編好行程,下載及填妥申請表格連同學生PROFILE,一落車就可以遞交全套FORM給學校,然後儘快去第 ...

完全同意, 我舊年第一日已經搵了9間學校, 所以預先下載及填妥申請表格, 準備好所有PROFILE影印本是很重要的!

原帖由 judy 於 10-6-1 11:06 發表

經驗之談:

1. 打電話到心儀的學校,有的学校是派表的,且派完即止,要早點去排隊領表。

2. 一般學校是將所有的資料收集完,再决定人選面試。

所以唔使咁急,乘公車即可。

租電單車,咁激。你估呢度係越南咩! ...

Judy講得啱,咁激 !

唔駛咁緊張,我都有些經驗你可以參考,事前做定功夫(影印定學生資料,如:獎項,成績單等).

有些學校會將叩門申請表及申請資格會放上網的.
你可以在放榜前大約一星期前上網查閱你的心儀學校或其他學校相關資料.

某些學校會講明幾時是會截止申請的.
如果你的心儀學校沒有上載報名表你可以打去問問,
佢哋多數會答:沒有報名表,但你可以交學生資料給校方.
如果是這樣,你可以在家中自行製學生資料(好似以往報中學時的一般報名表形式,再另加學生的課外活動及獎項紀錄便可,記住要貼相片)

之前做定行程表,要去那間學校交表先.
到放榜當日若派得不理想,你可以依照行程表做事.

我本人覺得叩門的學生資料不需要做得太過精美或製做光碟,因為當日校方會有可能收集百多份資料,佢哋不會花太多時間睇這些製作.

囡囡現在讀的學校是叩門爭取回來的(校方沒有報名表派),當時我亦都是簡單製作學生個人資料,另加她的課外活動及獎項記錄表.

見你話要包車,咁你係唔係有好多學校要去,你想坐電單車,咁係唔係小朋友同你一齊,定係你自己一個交表呢?

當日你的行程除了交表外,亦有可能會收到叩門學校通知要面試或筆試的.

需然你事前做咗咁多嘢,但希望你用不著它們吧!
祝你的小朋友派到心儀的學校!

你話啦!父母為左仔女撲理想的學校,攪到神志都唔清醒添 ,我都諗緊點解要租電單車?還連電單車司機?小朋友去或媽咪跟車去?

原帖由 judy 於 10-6-1 11:06 發表

經驗之談:

1. 打電話到心儀的學校,有的学校是派表的,且派完即止,要早點去排隊領表。

2. 一般學校是將所有的資料收集完,再决定人選面試。

所以唔使咁急,乘公車即可。

租電單車,咁激。你估呢度係越南咩! ...

原帖由 Sherryko9 於 10-6-8 09:41 發表
你話啦!父母為左仔女撲理想的學校,攪到神志都唔清醒添 ,我都諗緊點解要租電單車?還連電單車司機?小朋友去或媽咪跟車去?

冇辦法啦,之前辛苦2年,都係為e日遮;可能唔駛呢?
過完e關,咪有幾年安樂茶飯囉。
唔係點叫"凡(煩)人"喎?

Minor suggestions:
(a) know where to make photocopies
(b) bring more photos of your kid
(c) bring along with cheque and cash
(d) if your phone can be online, check latest information.

Just learn from my kid's school though not useful for me on 6/7 coz I already surrendered.

Good luck to all of you and your kids waiting for the lucky draw outcome.

原帖由 maomaochan 於 10-6-8 08:42 發表

Judy講得啱,咁激 !

唔駛咁緊張,我都有些經驗你可以參考,事前做定功夫(影印定學生資料,如:獎項,成績單等).

有些學校會將叩門申請表及申請資格會放上網的.
你可以在放榜前大約一星期前上網查閱你的心儀學校或其他 ...
‹ 上一主題|下一主題