用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我想 6 July 包車(連司機) 四圍撲中學, 請問有無車行介 ...
go

我想 6 July 包車(連司機) 四圍撲中學, 請問有無車行介紹 ? [複製鏈接]

我想 6 July 包車(連司機) 四圍撲中學, 請問有無車行介紹 ?

可否租用 電單車(連司機) ?  免塞車之苦。  有無介紹 ?
   0    0    0    0

原帖由 beywat496 於 10-6-1 09:59 發表
我想 6 July 包車(連司機) 四圍撲中學, 請問有無車行介紹 ?

可否租用 電單車(連司機) ?  免塞車之苦。  有無介紹 ?

大昌行

原帖由 beywat496 於 10-6-1 09:59 發表

經驗之談:

1. 打電話到心儀的學校,有的学校是派表的,且派完即止,要早點去排隊領表。

2. 一般學校是將所有的資料收集完,再决定人選面試。

所以唔使咁急,乘公車即可。

租電單車,咁激。你估呢度係越南咩!

包的士得唔得?
其實嗰日真正頻撲都係由10:00am - 16:30pm,包的士都有限錢遮。
用摩托車黎趕路?架車坐左你兩個,邊個揸車?你識揸摩托?

Don't hire a private car coz the driver you hire may not be familiar with school locations.  Hiring a taxi is better but you may consider traffic jam problem.  List out the targets first and then think about the transport arrangement.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 14:46 發表
包的士得唔得?
其實嗰日真正頻撲都係由10:00am - 16:30pm,包的士都有限錢遮。

我打算我一個人去取表, 即時填表, 及即時交表。

請問是否租【摩托車 + Driver】會好些。, 好似大陸咁。免塞車之苦。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 14:46 發表

不如找多幾位相熟的 朋友, 在各所心儀學校standby, 萬一派位不理想, 只要撥個電話便可, 快過搭飛機.

電單車 以為你講笑!
同埋小朋友一齊好d, 等佢知道樸中学幾辛苦, 睇吓daddy,mami點樣為佢頻樸, 會係難忘的一天, 以後努力讀書! 有d中学會即時見&考筆試! 諗定考那幾間, 打电話問定要準備d乜!

原帖由 beywat496 於 10-6-1 21:08 發表
我打算我一個人去取表, 即時填表, 及即時交表。

請問是否租【摩托車 + Driver】會好些。, 好似大陸咁。免塞車之苦。

哈哈哈,我響大陸見過4個人坐1架摩托車,其中2個係小朋友;係香港唔知得唔得呢?

原帖由 chariho 於 10-6-1 22:30 發表

不如找多幾位相熟的 朋友, 在各所心儀學校standby, 萬一派位不理想, 只要撥個電話便可, 快過搭飛機.

問題係好多學校都需要個小朋友係現場呢,唔駛嗰D梗容易搞啦!

帶住個【亞凡】, 咁攪會好閔憎架。 我仲以前係會約另一個時間 interview 筆試等。  

想一日走混18區中學都唔得 tim !!!!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-2 10:45 發表

問題係好多學校都需要個小朋友係現場呢,唔駛嗰D梗容易搞啦!

原帖由 beywat496 於 10-6-2 11:19 發表
帶住個【亞凡】, 咁攪會好閔憎架。 我仲以前係會約另一個時間 interview 筆試等。  

想一日走混18區中學都唔得 tim !!!!

冇架,搞到咁煩點解先???真係只係因為唔好彩?
雖然係煩,係攞命,都要做架啦,鬼叫你。。。。。。
個個都約時間筆試,幾百個叩門生,咁咪要筆到開學?
學校收嗰幾個學生咋,會因為咁拖咁耐?
而家急嘅係你,係你要黎讀咋!?
(以上係D學校ge設計對白)

Agreed.  Let the kid know how much his / her Dad & Mum love him / her AND let me realize "NO PAIN, NO GAIN' / NO FREE LUNCH in the world.

原帖由 moyan 於 10-6-2 02:26 發表
電單車 以為你講笑!
同埋小朋友一齊好d, 等佢知道樸中学幾辛苦, 睇吓daddy,mami點樣為佢頻樸, 會係難忘的一天, 以後努力讀書! 有d中学會即時見&考筆試! 諗定考那幾間, 打电話問定要準備d乜!

...

醒目開學勳章

如果以成本來說,以時租客貨車(時租)最平,我初時以為那天早上,新生找學校,好似打仗甘,那天怕找派不到原校,所以兵分兩路,我就去如果失敗,就去考那裡學校等,以為好多人,一早九時就到門口,唔比入,門口一個人都無,十時才吓入,傻下傻下等到十一時多祇是小貓三兩隻,到老婆打來說考到了,就立刻收隊去飲茶!!!嘻嘻!!

結論是放鬆點。。。。

重點係拿拿聲飛卉搵學校, 一生一世的大件事。

唔想用呢個關鍵事段教佢 how much Dad & Mum love him / her
and the theory of :
"NO PAIN, NO GAIN' / NO FREE LUNCH in the world.

原帖由 ckw1500 於 10-6-2 20:21 發表
Agreed.  Let the kid know how much his / her Dad & Mum love him / her AND let me realize "NO PAIN, NO GAIN' / NO FREE LUNCH in the world.

我反而覺得係呢個關鍵事段教佢:

how much dad and mum love you AND

how yourself should be responsible for your own study and future

how to plan efficiently to achieve your target (to register all your target schools within the few hours)

how to deal with emergency in a calm manner

你的孩子會永遠記得這一天.

兩個人一定比你單獨去方便, 起碼一個人排隊,另一個詢問.

原帖由 beywat496 於 10-6-4 08:45 發表
重點係拿拿聲飛卉搵學校, 一生一世的大件事。

唔想用呢個關鍵事段教佢 how much Dad & Mum love him / her
and the theory of :
"NO PAIN, NO GAIN' / NO FREE LUNCH in the world.

...

原帖由 KK07 於 10-6-4 12:13 發表
我反而覺得係呢個關鍵事段教佢:

how much dad and mum love you AND

how yourself should be responsible for your own study and future

how to plan efficiently to achieve your target (to register all your ...

ed嘢駛鬼e個時間教咩,閒日親子時段都講晒喇;你教得黎d機會都"sir"左去啦。
最緊要係做足功課,按程序辦事,有突發點去應對;係好有限嘅時間內做最有效益嘅事。

ed嘢駛鬼e個時間教咩,閒日親子時段都講晒喇;你教得黎d機會都"sir"左去啦。
最緊要係做足功課,按程序辦事,有突發點去應對;係好有限嘅時間內做最有效益嘅事。

我想你誤會了我的意思, 我說係身教, exactly 係要個仔/女跟著父母一齊做, 正如你說 "最緊要係做足功課,按程序辦事,有突發點去應對;係好有限嘅時間內做最有效益嘅事。"   我敢擔保平日親子時段講既,佢地唔會吸收到50%, 而家就係實踐時間.

原帖由 KK07 於 10-6-4 17:01 發表

我想你誤會了我的意思, 我說係身教, exactly 係要個仔/女跟著父母一齊做, 正如你說 "最緊要係做足功課,按程序辦事,有突發點去應對;係好有限嘅時間內做最有效益嘅事。"   我敢擔保平日親子時段講既,佢地唔會吸收到50%, ...

經歷過痛苦先得到嘅經驗,真係好難忘。
‹ 上一主題|下一主題