用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 孩子的將來可以甚樣???
go

[讀障] 孩子的將來可以甚樣??? [複製鏈接]

我仲收到一些學校的小冊子....好多學校都有融合教育...但係....唉, 算了吧!我的朋友兒子在大光中學讀書, 需然有學習障礙,成績不算太理想,但係佢好開心,都算賺左.....但係我又冧....將來点算ar .....唉!!!!
   0    0    0    0

不要想太遠.

原帖由 Nicole_yuen 於 10-6-1 08:37 發表
我仲收到一些學校的小冊子....好多學校都有融合教育...但係....唉, 算了吧!我的朋友兒子在大光中學讀書, 需然有學習障礙,成績不算太理想,但係佢好開心,都算賺左.....但係我又冧....將來点算ar .....唉!!!! ...

嘗試唔好諗得咁負面, 有學習障礙的小朋友都只係因為在學習文字時, 出現困難. 所以就失去學習的動機和信心, 不如試下聯絡博思會  2870 1377, 佢地提供的課程, 都能夠針對性培訓有學習障礙的小朋友.

發展佢其他的強項

我都好迷網,D字教極唔識!成日唔見野!成績唔好,將來都唔知點!
原帖由 Nicole_yuen 於 10-6-1 08:37 發表
我仲收到一些學校的小冊子....好多學校都有融合教育...但係....唉, 算了吧!我的朋友兒子在大光中學讀書, 需然有學習障礙,成績不算太理想,但係佢好開心,都算賺左.....但係我又冧....將來点算ar .....唉!!!! ...

一個讀寫障礙的哥哥

我都有個讀寫障礙的哥哥,希望佢的故事可為你人生加點油吧!
我幼稚園時,已經知道哥哥成日比人罰,不論寫字,抄書都一樣,就連佢自己個名都搞錯,三十幾年前無什麼讀寫障礙,媽媽打過,罵過最後只接受現實,身為妹妹只好幫佢做功課,比老師打少一次得一次,好不容易捱完中三,出去做學徒,開始佢的人生, 原來文字對佢有難度,圖對佢是無難度,佢一路學一路做,現在已經係大公司資深機械工程司,電腦程式都會編,有個正常3口子家庭。

文字只是人生的一部份,人總有長處,用你的愛去發掘他的長處,他的人生可能會難行一點,但不代表他沒有未來。加油!
QQ

多謝你嘅分享!
原帖由 MGO 於 10-9-6 23:08 發表
我都有個讀寫障礙的哥哥,希望佢的故事可為你人生加點油吧!
我幼稚園時,已經知道哥哥成日比人罰,不論寫字,抄書都一樣,就連佢自己個名都搞錯,三十幾年前無什麼讀寫障礙,媽媽打過,罵過最後只接受現實,身為妹妹只好幫佢做功課,比 ...

Thanks MGO's sharing a lot!

I think you need to find his strength and help him to think of what he can do in the future - maybe choose a career path that doesn't require reading/writing, e.g. driving, cooking, drawing, music etc. My friend's daughter is now 18 years old and she has problem in reading and writing, very poor results in school...but she is happy because she is good in dancing, and she knows she will study in the Hong Kong Arts Academy (演藝學院)。

.

唉 ! 我個仔今年中一, 但係成績唔好, 又擔心佢升唔到班, 其實佢今次考試已經有進步, 不過點都要面對現今教育制度...話就話求學不是求分數, 事實又如何 !!

Hi Nicole,
將來係點冇人知嘅!最重要係而家!(佛家有云:欲觀未來果,先觀現在因!)
  所以最重要係我地而家點樣協助佢地---比D自信心佢地由為重要!發掘他們的長處,再加以欣賞,他們自然就有自信,就算發掘唔到,他有心地善良或關心他人或肯幫助別人,也是長處啊!
我對小兒的期望只有一個,就係不要成為---為害社會的一員又或不要做寄生蟲!就算做不成什麼經理、嘜司嘜司,只要自食其力,肯面對社會,出去打工,唔好留係屋度做宅男就好了!
  我兒中一就係系大光中學讀,讀到而家合拼左成了大光慈航中學,老師的關愛比佢重拾自信,學校又有好多活動比D學生,幫助他們發掘長處及建立自信,他將升讀中六了,好快就要面對社會~~~
共勉之!

回覆 1# Greenness 的文章

天份各有不同,我們一定要對孩子有信心,教養他們做個有品德的人,祇管學識一流而忽略人格的下一代才是社會大災害!我們一同努力...

MGO,
想了解詳細一點.... 你哥哥現在做了机械工程師, 日常都應有很多公司文件要處理, 咁佢係點樣學識寫字?

回復 6# MGO 的帖子

我都想知

我都係讀障

成績唔係人生全部最重要活得開心
人有長短處
可能你孩兒運動好好呢?數據好好呢?仲有ART呢?

我已經做左媽媽了,讀障對我生活無乜影響
我生活都好快樂....
‹ 上一主題|下一主題