用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: DoReMiMama
go

2010 小一新生 [複製鏈接]

DoReMiMama,

默書係讀默定背默?? 我個囡乜都唔知...但佢自己背咗第一課.

我地舊年小一全部係讀默既,手冊上會寫明範圍,如果小朋友無寫,可以上基彎網頁睇返.

原帖由 PAMLAM 於 10-9-13 13:38 發表
DoReMiMama,

默書係讀默定背默?? 我個囡乜都唔知...但佢自己背咗第一課.

原帖由 PAMLAM 於 10-9-13 13:38 發表
DoReMiMama,

中默分三部份

甲部:詞語,

乙部:讀默,默一,兩句簡單句子

丙部:挑戰站,老師會出一個題目,如題目是動物,同學可各自默寫牛、狗、豬....等,此部份不計分

明白哂..謝謝!!!

醒目開學勳章

好詳細呀,果然係有3個不同級別的小朋友係特別清楚!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-13 16:24 發表

中默分三部份

甲部:詞語,

乙部:讀默,默一,兩句簡單句子

丙部:挑戰站,老師會出一個題目,如題目是動物,同學可各自默寫牛、狗、豬....等,此部份不計分 ...

原帖由 Xanthe 於 10-9-14 06:26 發表
好詳細呀,果然係有3個不同級別的小朋友係特別清楚!

no la , 有三個只會令我更加混亂,唔會令我特別清楚

請問默書會計分的嗎?重要嗎?
會計算在成績表嗎?
甚麼時候可以放手給他們自己來?
謝謝經驗之談!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-14 06:43 發表

no la , 有三個只會令我更加混亂,唔會令我特別清楚

原帖由 candyb 於 10-9-15 19:58 發表
請問默書會計分的嗎?重要嗎?
會計算在成績表嗎?
甚麼時候可以放手給他們自己來?
謝謝經驗之談!

默書當然會計分,但不會算在考試成績之內。

我以家大女P.5我都未完全放手,現在佢溫習完,我都要幫佢讀詞語同改錯字,放手呢樣野我都唔知幾時可以

想請教一吓Xanthe, 25/9 中午舉行的家教會義工茶敍, 是否好像早上舉行的親子閱讀講座一樣, 可以帶同子女出席呢?

謝謝!

0822baby

原帖由 0822baby 於 10-9-15 23:36 發表
想請教一吓Xanthe, 25/9 中午舉行的家教會義工茶敍, 是否好像早上舉行的親子閱讀講座一樣, 可以帶同子女出席呢?

謝謝!

0822baby

不介意的話,由我代答吧

925的義工動員日茶鈙係歡迎家長帶同小朋友出席的,小一,二的家長可以在聖殿聽完講座就移玉步上四樓常識室參與茶鈙

DoReMiMama, 真的很謝謝你呀!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-15 23:47 發表

不介意的話,由我代答吧

925的義工動員日茶鈙係歡迎家長帶同小朋友出席的,小一,二的家長可以在聖殿聽完講座就移玉步上四樓常識室參與茶鈙 ...

DoReMiMama,
謝謝!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-15 22:02 發表

默書當然會計分,但不會算在考試成績之內。

我以家大女P.5我都未完全放手,現在佢溫習完,我都要幫佢讀詞語同改錯字,放手呢樣野我都唔知幾時可以 ...

有沒有同學仔都是搭校車返/放學呢? 唔知有沒有這樣的經驗呢?

開學都巳過兩星期了, 但到現在早上校車平均會遲10至15 分鐘到達, 放學更加無得預, 遲成30分鐘都試過~~

醒目開學勳章

當然唔介意你答啦,你係組長嘛!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-15 23:47 發表

不介意的話,由我代答吧

925的義工動員日茶鈙係歡迎家長帶同小朋友出席的,小一,二的家長可以在聖殿聽完講座就移玉步上四樓常識室參與茶鈙 ...

原帖由 0822baby 於 10-9-16 09:56 發表
有沒有同學仔都是搭校車返/放學呢? 唔知有沒有這樣的經驗呢?

開學都巳過兩星期了, 但到現在早上校車平均會遲10至15 分鐘到達, 放學更加無得預, 遲成30分鐘都試過~~ ...

之前派的校車到站時間表,只係初部估計,可能途中加左站,導致尾站的時間有出入。你試下問問校車姨姨現在校車到站時間係咪穩定左,如果穩定了,你就照平時校車到站時間等,唔好再理會早前校車公司的時間

原帖由 0822baby 於 10-9-16 09:56 發表

開學都巳過兩星期了, 但到現在早上校車平均會遲10至15 分鐘到達, 放學更加無得預, 遲成30分鐘都試過~~ ...

我個女係第一個站落車,有幾次都要四點先到。由學校到第一個站,車程都只是五至十分鐘。我都打算問一問。

醒目開學勳章

校車隊有時會遲是因為要等齊每班的校車小朋友集合才可以開行,如果其中一班有一位搭校車的小朋友抄手冊遲、未拾好書包…校車隊就會遲開。亦即是說家長接放學的都會遲,因為校車隊會走先!

原帖由 YanChiDaddy 於 10-9-16 17:20 發表

我個女係第一個站落車,有幾次都要四點先到。由學校到第一個站,車程都只是五至十分鐘。我都打算問一問。

今日派左好多課外活動,好多唔知點選!
因為之前已報了英文學phonics所以唔知再報唔報學校個小一英文班。但見佢平而且可以為小朋友學多d生字,所以又想幫佢報埋。唔知有無家長讀過呢個英文班係點,有無用呢???謝!

重想問星島日報出的goodies,小朋友有沒有心機看!要訂嗎??遲d會唔會有另一份英文報紙可以訂??謝

醒目開學勳章

我上年訂過要同小朋友一起看,唔會有其他英文報紙訂:

原帖由 whywhywhywhy 於 10-9-17 01:30 發表
重想問星島日報出的goodies,小朋友有沒有心機看!要訂嗎??遲d會唔會有另一份英文報紙可以訂??謝
‹ 上一主題|下一主題