用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?
樓主: Cheukyin0108
go

請問邊間融合教育小學辦學好d呢? [複製鏈接]

請問係邊間學校呢?
thanks

原帖由 anniemiwow 於 10-6-18 12:24 發表
1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
3.對有特殊需要學生-有言語治療,有駐校社工, 有社交小組
4.由於收生不多, 故可以小班,
hope it useful ...

...

Sorry, 可能重複了回應,
1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
3.對有特殊需要學生-有言語治療,有駐校社工, 有社交小組
4.由於收生不多, 故可以小班,
hope it useful ...

另外, 小小愚見:
小兒資質一般, 有幸現時學校老師包容和接納, 故此認為老師的質素至要緊, 除了跟校長, 主任溝通, 老師和社工亦好緊要, 另小兒專注力弱故部分同班同學會針對他,亦試過哭著回家, 執問為何他比其他同學"蠢", 學習上全班同學比佢叻, 所以老師對此等事情的處理手法亦為重要.

原帖由 anniemiwow 於 10-6-10 11:28 發表
hihi, 我兒今年9歲, Autism仔, 讀仁濟醫院陳耀星小學P2, 小班教學, 20-22人一班, 一級二班3-5個學障, 老師有d幾包容, 但社工姑娘幾好人, 可以查詢, 但最緊要自己清楚自己小朋友問題同坦白, 人地至知道怎樣幫手 ...

醒目開學勳章

有冇人聽講過荔景上邊果間高可寧?可否講下詳細情況

今日去咗新會商會睇,我覚得佢收好多a仔,差不多兩個有一個special咁,又d都好似好嚴重咁,奇實呢問學校hand 唔handle 到嫁。

醒目開學勳章

原帖由 rvp 於 10-6-21 13:18 發表
今日去咗新會商會睇,我覚得佢收好多a仔,差不多兩個有一個special咁,又d都好似好嚴重咁,奇實呢問學校hand 唔handle 到嫁。

我不是學生家長
我只是個補習教班老師
這間學校我一直有所聽聞及了解,因為我有家長都係呢間學校,我睇番d資料,佢同其他學校相比
佢既師生比例較少同埋有training既老師相對比他校較多,
所以又唔駛甘擔心

你未見過一d小朋友係一間話有融合教育既學校既上堂情況,我曾經體驗過,係其他小朋友唔識得去包容佢地..見者傷心..反而呢間學校係無~同埋小朋友真係有進步。無論成績品德及心智~
(個人見聞)
(我係bk度見過有家長話可以試堂?你可以睇下..)
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

可唔可以講得長細d呢, 咁佢係咪小班呢? 多唔多支援呢?如果佢咁多a仔, 咪好以特殊小學 ?
你會唔會去睇下日修呢, 聽聞都好多特殊學生 ?
原帖由 rvp 於 10-6-21 13:18 發表

我都會去睇,比較下,紅磡信義都唔錯,但比較大班,我主要係搵一班"最多"十五人。細校d家長就會大power d,林到d mud 可以幫小朋友,學校都會答應。鮮魚行我都想去深入了解下,佢好似包容新移民多過special kids, 主要都係support normal kids去提升成績。

原帖由 pocoyo123 於 10-6-21 23:40 發表
可唔可以講得長細d呢, 咁佢係咪小班呢? 多唔多支援呢?如果佢咁多a仔, 咪好以特殊小學 ?
你會唔會去睇下日修呢, 聽聞都好多特殊學生 ?

北角區邊間小學好?

北角小學點選?

好以幾好支援又多, 但係咪幾多非亞裔小朋友讀呢? 我係綱站見到

醒目開學勳章

係呀!怕殺校收咗多啲特殊小朋友, 之後又收好多南亞裔!
放學係一大批一大批南亞裔咁走架!
之前遇過一個家長, 小朋友4、5年班, 小一响寶覺收咗, 之後學校嘅配合同支援開始因多咗南亞小朋友而少, 所以後尾2年級轉咗校!

有無人知道慈幼 (16 區) ok 嗎?程度會否好深?

原帖由 Anpanmama 於 10-6-28 00:19 發表
係呀!怕殺校收咗多啲特殊小朋友, 之後又收好多南亞裔!
放學係一大批一大批南亞裔咁走架!
之前遇過一個家長, 小朋友4、5年班, 小一响寶覺收咗, 之後學校嘅配合同支援開始因多咗南亞小朋友而少, 所以後尾2年級轉咗校! ...

一年前個仔搵小學, d姑娘(幾個)都千叮萬囑我吾可以搵呢一間小學, 還有另一間係九龍區

同你講法一樣, 已經無乜support 比特殊需要的小朋友

我識一個小朋友, 甚至比人'勸'轉校

hi hinhinmummy
咁你有無D好嘅小學呢, 你小朋友係咪上左P1啦, 今日我同學校老師傾計, 佢話亞仔今年追貼左好多, 現同正常五歲小朋友相距很小, 我好開心, 如果可以, 我都想亞仔出年上P1, 唔想佢讀多年, 所以好想知有乜小學又小班, 又多支援, 學校又有愛心, 你話九龍唔好係?間...
原帖由 hinhinmummy 於 10-6-29 10:44 發表

一年前個仔搵小學, d姑娘(幾個)都千叮萬囑我吾可以搵呢一間小學, 還有另一間係九龍區

同你講法一樣, 已經無乜support 比特殊需要的小朋友

我識一個小朋友, 甚至比人'勸'轉校 ...

my son is high function A, with ADD,
can anyone suggest which schools in kowloon r more suitable for my kid??

元朗 邊間小學好??

‹ 上一主題|下一主題