用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一輪自行派位收左,是否可以在6月6日大抽獎后,再叩? ...
go

第一輪自行派位收左,是否可以在6月6日大抽獎后,再叩? [複製鏈接]

想問,第一輪自行派位收左,是否可以在6月6日大抽獎后,再叩門其他小學?

如果可以,重新錄取的比例有多高?

THX
   0    0    0    0

so funny, 第一輪自行收生唔係揀自己最心儀的學校報嗎? 樓主又打算點向叩門學校解釋呢個 - 各熱門學校都好強調及關心的 - "誠意"的問題?

原帖由 wyzhao 於 10-5-31 15:57 發表
想問,第一輪自行派位收左,是否可以在6月6日大抽獎后,再叩門其他小學?

THX
[

即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表。

有些名校, 即使你從來無揀過佢, 如果你小朋友合他們要求, 校方會給予機會。

記得我當年一早已被自行首選小學收咗, 到放榜後, 無理咩學校, 四圍叩門, 有多間學校都肯給予  interview 。

如果有 B 小學電話通知收你小朋友, 你就可以去原來的 A小學取回【小學註冊証】, 交到B 小學, 如果稍後有 C小學通知你收你小朋友, 你就可以去B小學取回【小學註冊証】, 交到C 小學, 如此類推, 最終一定搵到心儀小學

希望大家比小朋友多一個選擇機會。

至於重新取錄, 就真係睇你點同學校解釋啦, 我記得當年校長都有問我類似問題, 問我點解自行成功, 但又放棄。 我當然有我一大堆好藉口啦。

原帖由 wyzhao 於 10-5-31 15:57 發表

THX

原帖由 Lily2003 於 10-6-1 00:10 發表
即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表 ...

可否分享吓你講咩理由, 同最後選咗邊間

我都想知......
‹ 上一主題|下一主題