用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
樓主: dindinma
go

2010/2011 New Year come [複製鏈接]

恭喜你哋, 我個囡都係讀官小, 不過9月升2年級

原帖由 ETET 於 10-7-8 22:53 發表
你囡囡讀得開心嗎?功課多唔多?在學校有咩要注意請提點,因為我驚阿仔成舊雲咁矇矇吓!
Thanks!

我囡囡讀得都幾開心, 但功課真的比較多, 而且會有很多抄寫的功課, 所以我相信你們要先習慣這點,而另一點要注意的是要幫小朋友備課, 因為老師的授課速度比較快, 小朋友可能未明白內容, 老師已再教授第2課。

原帖由 surewin 於 10-7-8 23:16 發表

請多多指教

唔好咁客氣啦, 只係大家交換一下心得。:

原帖由 熊媽 於 10-7-10 14:05 發表

hi!想問下書係唔係一定要係學校買?因為要等到9月開學先有書,如果自己買,可以係邊度買?
你女女一年級d書要唔要,如果唔要,可否送出比我,等我可以係暑假同仔仔睇下先,備下課都好.thankyou! ...

如果你有書單, 你可以自己去書局買, 但discount 可能唔同, 我囡囡都係9月開學才買書。

我囡囡D書本-常識及中文已比朋友, 但其他的都可以給你。

原帖由 surewin 於 10-7-16 18:14 發表
Hi, wingwinglee,
請問:
1)荃官的午膳ok嗎? 是不是逐個月收午膳費?
2)學校的課外活動是否會安排在放學的時間? 還是在星期六進行?
3)學生在學校是否有空閒時間做部份功課? 還是全部都要留待回家才做呢?
很多問題...不 ...

唔好意思咁遲才回覆你。

1. 我的囡囡唔係咁鍾意, 但我見每日有三款比你選擇, 都ok啦, 係逐個月收午膳費, 係預付形式的,
2. 舊年的課外活動係在放學後的,
3 在學校只有小息的時間可以做功課, 冇其他時間可以比她在堂上做的, 她的功課全是在補習社完成的。

原帖由 raneepoon 於 10-7-21 09:16 發表

想問下你囡囡係邊間補習社補習

謝謝

我住葵芳的, 所以囡囡要乘校車返學及放學, 佢每天放學後會返屋企休息一陣, 之後工人姐姐再帶佢去葵芳的補習社補習。(我上年就係為放學後的安排煩, 就唯有請工人接送)

但我知學校附近的商場有很多補習社, 好似仲會有接放學的服務, 你可以去問問

原帖由 donaldL 於 10-7-30 01:32 發表

因為我收唔到信,所以月頭無去到,都唔知果日訂左飯未?

放心啦我囡囡(升小二)都未有訂飯單,我諗會在小一迎新日或9月1日才有通告給你。

原帖由 raneepoon 於 10-9-14 09:23 發表
各位家師

想問下你地睇小朋友既家課日誌既時候, 有時會唔會唔明做乜架

我上年都係咁, 不過經過一年的訓練,依家已經習慣了。  不過你可以睇家課日誌後面的對應表, 你睇咗應該會明白有什麼功課的。

原帖由 alexyanyan 於 10-8-5 23:04 發表

how are you! may i ask you a question. do the 班主任 will always contact you to let you know your daugther performance at school???
do all the teachers very nice?? i heard before this school most o ...

班主任不會主動致電給你的, 除非你的小朋友有意外或有特別事情要講給你知。  

好好彩, 小囡的小一時的班主任及其他教她的老師都非常好人, 仲好關心佢哋, 使她的小一生涯都算開心。

但你要有準備, 由小二開始, 老師會比較嚴厲。

原帖由 surewin 於 10-9-14 18:47 發表

至慘亞仔已覺得小一既老師已經好惡了 點算?

你仔仔是覺得教他的老師惡定覺得其他老師惡?

原帖由 surewin 於 10-9-14 22:53 發表

他覺得體育/電腦/普通科的老師都好惡又沒笑容, 妳的囡囡是什麼老師教? 我已經安慰他老師只會閙頑皮的同學, 老師不會閙乖的同學, 但可能佢覺得那些老師閙同學的態度很嚴厲而嚇怕了他呢! 唯有希望他可以慢慢適應吧... ...

如果我冇睇錯你仔仔係讀D班的, 我問過我囡囡, 佢話你仔仔係彭老師做班主住的(小囡上年亦是),其實你已經好好彩,她係一個有經驗及愛心的老師, 她亦很樂於同家長分享及學校的情況, 其實你可以在午膳或放學時間致電給她, 將你的擔心講給她知,她會幫你同其他老師及同你小朋友溝通及了解的。  

希望你仔仔很快可以適應學校生活啦!

原帖由 raneepoon 於 10-9-15 19:12 發表
各位家長, 想問下書法P1-2 即係做乜?

抄書 (用原筆抄考試的中英文默書範圍)

原帖由 surewin 於 10-9-16 13:22 發表

對呀!我的囝囝是讀D班的,妳的囡囡好醒目喎! 其實我已經跟他班主任溝通過了, 她說可能是我的兒子比較膽小, 暫時她都未有收過其他家長的電話關於各科老師的態度, 她都有跟我說比些時間給他適應, 遲些他會慢慢習慣的,  ...

不用客氣, 大家都係想個小朋友係一個好開心的環境讀書,我個盡我所知的解答你的。

我諗學校遲小小會有個家長會(我上年係), 到時你可以見到教他的老師並可了解一下他上課情況。放心啦, 你的仔仔好快會適應的。

小一開始默書未?

原帖由 ghost88 於 10-9-26 14:02 發表

Hi Wingwinglee,

May I know what class your child studying for P2?

2B, 你都有小朋友讀2年級?

原帖由 ghost88 於 10-9-28 18:09 發表

Yes, she is in 2E.

小囡都有很多朋友讀2E的, 聽說2E的成績比較好,而進度亦比較快,是嗎?

原帖由 Pluto 於 10-9-28 11:24 發表

wingwinglee 你好,

我小朋友都係讀官小P.1, 我想請問測驗同考試大概係點嘅模式 ? 我唔知點同佢溫習.....

仲有, 收到通告話每個學期有2次評估, 要唔要溫習呢 ?
Sorry, 咁多問題.... ...

評估是一個測驗及考試前的預習,不計算入成績表的。

而範圍方面,老師會叫小朋友mark在家課日誌的,你照家課日誌的範圍與小朋友溫習就可以了。
‹ 上一主題|下一主題