用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小一放榜幾時可以叩門?
go

請教小一放榜幾時可以叩門? [複製鏈接]

小一星期六放榜, 請問星期六係咪唔可以叩門住,
要等下星期一學校開門先得?
請問有無有經驗家長可以給些提示,
因我估計多數派唔到心水學校, thanks!
   0    0    0    0
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

醒目開學勳章 王國長老

你可以先上心儀學校的網頁, 看看有沒有叩門form 可以 d/l.

有些會講埋幾時開始接受申請的. 如沒有刊登在學校網頁上. 打去學校問亦可.

做定兩手準備.

仲有有些可能要求你比埋特定尺吋既回郵信封家. 你睇定去準備啊. 仲有相片啦, 各類文件副本等等也影好幾份copy 作準備!

原帖由 熹曈媽咪 於 10-5-31 14:42 發表
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

真係唔該晒你呀版主!

咁請問係咪可以係星期六去交左form先,
跟住都係返屋企等電話架咋?
有無D會即時in埋小朋友架?
唔該晒你提醒我可以先 d/l 張 form 先!
咁就慳番好多時間, 去多幾間啦!

原帖由 JoJo 於 10-5-31 14:55 發表
你可以先上心儀學校的網頁, 看看有沒有叩門form 可以 d/l.

有些會講埋幾時開始接受申請的. 如沒有刊登在學校網頁上. 打去學校問亦可.

做定兩手準備.

仲有有些可能要求你比埋特定尺吋既回郵信封家. 你睇定去準備 ...
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

醒目開學勳章 王國長老

熹曈媽咪,

叫我 JoJo得啦, 學校會否星期六開門真係要打去問. (我印象中係唔開既). 但都要double confirm 心儀學校. (因有可能有exception cause)
希望幫到你. 因我明白你們的感受呢

原帖由 熹曈媽咪 於 10-5-31 16:47 發表
真係唔該晒你呀版主!

咁請問係咪可以係星期六去交左form先,
跟住都係返屋企等電話架咋?
有無D會即時in埋小朋友架?
唔該晒你提醒我可以先 d/l 張 form 先!
咁就慳番好多時間, 去多幾間啦!

...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表。

有些名校, 即使你從來無揀過佢, 如果你小朋友合他們要求, 校方會給予機會。

記得我當年一早已被自行首選小學收咗, 到放榜後, 無理咩學校, 四圍叩門, 有多間學校都肯給予  interview 。

如果有 B 小學電話通知收你小朋友, 你就可以去原來的 A小學取回【小學註冊証】, 交到B 小學, 如果稍後有 C小學通知你收你小朋友, 你就可以去B小學取回【小學註冊証】, 交到C 小學, 如此類推, 最終一定搵到心儀小學

希望大家比小朋友多一個選擇機會。

原帖由 熹曈媽咪 於 10-5-31 14:42 發表

咁係咪一定要放榜後先去叩門呀!可唔可以放榜前比定叩門信同portfolio架!因為我都驚我個女入唔到我想入果間學校。
‹ 上一主題|下一主題