用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友發音問題
go

[聽/語障] 小朋友發音問題 [複製鏈接]

你好,我個囡囡兩歲半,本來發音全部讀倒,但係自從今年4月開始,/s/音的字都說成/d/,如c會讀成d, 心會讀成dum,沙會讀成da.試過好多方法氹佢都唔得.試過以下的練習:/s/ -- 衣起棚牙,咬實牙齒,好似刷牙咁,扮蛇仔叫, 都係唔肯講.我地都唔知點解,又唔知可以點幫到佢讀返岩,但係我地都唔係特別強調去紏正她,怕她反感,越來越差.

0    0    0    0

我明你的感覺,我朋友係言語中心度做,佢話小朋友每個年紀發展都有唔同的指標,佢地有一套方法去睇,我都有帶我個女比佢睇,佢話okay,但我朋友個仔就差d,佢幫佢上緊堂,你可以試下找佢,佢平時都會係教會幫小朋友義睇.

happyST / ycmcns,

我個女35months都有發音問題, 好多字都讀唔正, can u send the information for me, thank you!!

My boy 3 yr 7 months also has the same problem, not able to sound c, g, k.  Could you please also send me info on this.  

原帖由 cswc 於 10-6-10 12:02 發表

我個女35months都有發音問題, 好多字都讀唔正, can u send the information for me, thank you!!

回覆 3# ycmcns 的文章

可唔可以pm你朋友資料呀~因為我個仔4歲幾啦~讀ken轉左ten,讀多轉左哥,讀湯轉左kon.....唔知係唔係有問題>.<thanks~

醒目開學勳章

我個仔2歲幾又係有發音問題, 一般同齡小朋友發唔到"s"音, 佢讀到, 連"slow"有"s"+"l"都得. 但應該讀到"f"音全部變晒"s"音, 例如four變成saw, 花變成沙等.

"r"同"qu"(kw)都讀唔到, 不過仲細可以慢慢糾正.

見咗ST評估係speech disorder, 但出奇係語言能力達3歲以上. ST建議先搞掂"f"音, 因為講唔正好易令人誤會講咗第二個字.

第一次見ST係做評估, 未正式上training, 但佢都教咗少少嘢等我同個仔可以在家練習.

Can you email me your ST information 做評估?? I don't know where to find a good center for ST評估.  My email is [email protected]  Thanks a lot.

elbb

原帖由 方麗娟 於 10-9-20 09:08 發表
我個仔2歲幾又係有發音問題, 一般同齡小朋友發唔到"s"音, 佢讀到, 連"slow"有"s"+"l"都得. 但應該讀到"f"音全部變晒"s"音, 例如four變成saw, 花變成沙等.

"r"同"qu"(kw)都讀唔到, 不過仲細可以慢慢糾正.

見咗S ...

其實我都想問吓, 我細仔(就黎5歲)咬字又係唔係好清, 但我又聽得明,
但常常把一d字嘅尾音合口, eg. 恩>音
其實佢係讀到的, 但當成句句子講個時, 就會講得唔清楚...
另外, 有時佢會張"s"音放錯位置, eg. school > chools
有時d發音位置又係錯晒, eg. Saturday > Sadurtay.

咁佢算唔算有言語障礙呢?? 還是佢d個年齡未掌握到姐?!

我個小朋友都係發音唔正.............你可以比D資料我嗎???

謝謝你

回覆 2# 恩林 的文章

如果你細仔就嚟5歲,我諗應該去見吓言語治療師喇! 因為一般5歲全部語音都應該講得好清楚︴好正!

‹ 上一主題|下一主題