用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才多唔多人交左form
樓主: bobo620
go

優才多唔多人交左form [複製鏈接]

簡介會我有去,是第一場.中學生既分享真是講得唔流暢,但佢地講既是廣東話唔是英文,佢地好似冇彩排過,即場發揮,所以表達得唔是好暢順,呢個我可以接收,因為臨場表現緊張好正常,可能比著我仲差仲緊張.小學生用英文表演既"舞台劇"就表演得好好,英文又正又流暢,我估佢地有彩排過.照計佢地平時既英文都會幾好,唔會因為要表演而突然變得咁好.
個日既廁所唔是好乾淨,但又未至於好污糟,可能我是第一場既關係.
補底據我所知好多名校都冇,所以好多名校鍾意收D媽咪是家庭主婦既家庭組合,咁GT又未是名校,唔可以相提并論.我個人就覺得家長要負起補底既部份責任,家長冇可能完全依賴學校去補底,自己唔使做野.當然學校有得補底就最好,家長既壓力可以細D,家校互相合作是最理想既.
我聽朝就會去交表.

王國長老

原帖由 ggoo 於 10-6-1 12:21 發表
我個人就覺得家長要負起補底既部份責任,家長冇可能完全依賴學校去補底,自己唔使做野.當然學校有得補底就最好,家長既壓力可以細D,家校互相合作是最理想既.

正正係我感受.

想再share少少.

我見到早會前, 操場有一兩張檯, 小朋友有時會朝早趁空檔去問老師唔識既功課, 老師會陪伴教導. 而小朋友亦可以小息時去搵老師問唔明既功課. 老師好好, 唔會唔教, 唔理. 如果小朋友功課做漏/改正未做好, 老師甚至要佢地小息去老師度做, 對小朋友功課係有heart.

教導小朋友, 真係要家校合作, 學業也好, 品行也好, 要互相配合, 先會發揮到最佳效果.

王國長老

原帖由 nonoddy 於 10-6-1 10:23 發表
原來如此, 會轉告阿妹, 另外優才家長的分享已forward左俾佢睇, 謝謝!

good luck, 希望妳兒甥入到一間合適既學校, 有愉快既學習環境.

Can anyone advise, will GT have 2nd round of P1 application later? tks.

王國長老

原帖由 LA 於 10-6-1 13:22 發表
Can anyone advise, will GT have 2nd round of P1 application later? tks.

會有兩輪. 今次係第一輪. 但已報過第一輪就唔可以再報第二輪.

原帖由 edea 於 10-6-1 16:27 發表

會有兩輪. 今次係第一輪. 但已報過第一輪就唔可以再報第二輪.

Please double-confirm with the school directly.  I heard from a parent who has attended 小一入學簡介會 that there will only be 1 round of application this year.  Also the school website has only indicated 1 round of application, unlike previous years.

有這樣的家長就有怎樣的孩子,請家長注意個人修養,言論自重!(利益申報,只是路見平:小女不是TSL及GT的學生)
原帖由 mimame 於 10-5-31 17:38 發表
TSL kids' presentation skills are a lot better than this crap school

王國長老

喜見很多家長都很客觀及明白事理.

原帖由 LA 於 10-6-1 13:22 發表

LA,

Do you mean "interview" or "application"?  According to the Principal @ the briefing session, there will be 1 round of interview only, both parents & the kid will be interviewed.  The whole interview will be finished in 2 hours (parents + kid).

王國長老

剛打去學校問過, 答覆係"暫時只得一輪".

真係同以前唔同左.

請問你地交幾多個回郵信封?同埋係咪無報名費?唔該!

一個回郵信封, 唔使報名費

thank you!

呢名人士係幼稚園果邊又係咁話号一間出名的幼稚園crap,唔通佢D仔女讀過晒...定係crap人講crap嘢...

原帖由 mimame 於 10-5-31 17:38 發表
TSL kids' presentation skills are a lot better than this crap school

順便申報利益,我並不是GT家長,只係識得有人讀,評語相當正面。

Gisele:
睇到你既留言忍唔住笑著出來. 個位人士既小朋友要入全港前十名幼稚園,前十名小學及前十名中學,唔是排全港十大既學校響佢眼中就是...每個人既標準唔同,我地原諒佢啦.
不如分享下你朋友對優才既評價,我想了解多d.

原帖由 Gisele 於 10-6-3 09:35 發表
呢名人士係幼稚園果邊又係咁話号一間出名的幼稚園crap,唔通佢D仔女讀過晒...定係crap人講crap嘢...

咁我都係聽返嚟,參考作用不大。

我有位同事的孩子在GT讀小一,同事說她的孩子專注力很差,應該係考包尾果D人。幸好老師多加提點和照顧,她的孩子上堂專心了很多,成績未至於大有進步,但每天都開心也上學去,對自己開始有要求。

其實GT當年有收我個仔,但我地住港島區,最終擇返尼邊D學校。雖然briefing session比我地印象係麻麻(校長長氣),但interview就好貼心,應該都似係以學生為本的學校。

原帖由 ggoo 於 10-6-3 12:15 發表
Gisele:
睇到你既留言忍唔住笑著出來. 個位人士既小朋友要入全港前十名幼稚園,前十名小學及前十名中學,唔是排全港十大既學校響佢眼中就是...每個人既標準唔同,我地原諒佢啦.
不如分享下你朋友對優才 ...

我今日終於將優才的表格及profile寄左出去了。

突然間想問︰優才學生考唔考呈分試﹖

原帖由 Gisele 於 10-6-3 13:02 發表
咁我都係聽返嚟,參考作用不大。

我有位同事的孩子在GT讀小一,同事說她的孩子專注力很差,應該係考包尾果D人。幸好老師多加提點和照顧,她的孩子上堂專心了很多,成績未至於大有進步,但每天都開心也上學去,對自己開始有要求。
...

優才要考呈分試既, 小六畢業生可以升讀其他津貼中學(雖然好少人會咁做)
原帖由 olima 於 10-6-3 18:00 發表
我今日終於將優才的表格及profile寄左出去了。

突然間想問︰優才學生考唔考呈分試﹖

原帖由 Gisele 於 10-6-3 09:35 發表
‹ 上一主題|下一主題