用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

購買樂器 [複製鏈接]

學費已經包括學校樂器,但是否都要買樂器在家中練習呢?因為都是一筆費用開支。
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

ming2,

係tomlee買yamaha長號係咪都可以有discount?

原帖由 ming2 於 10-5-28 17:33 發表

學費係包學習樂器0既費用,但係所學之樂器就一定係自己買架啦...e.g.如果你係學flute,咁咪買支flute,上堂時就帶番學上堂用,之後就帶返屋企練習用...如果學鋼琴,咁上堂就只係帶琴書,返屋企就自己諗計解決練琴問題啦. ...

簽名被屏蔽

ming2,

please check your pm.

原帖由 ming2 於 10-5-29 08:13 發表

你想買咩model,我可以幫你問..印象中好似有折(我有card)

ming2,
請問知唔知在學校上堂時有沒有大提琴借呢? 點解很少聽人說學大提琴,唔通大提琴唔好?古典結他又好唔好呢?因為我完全唔識音樂, 連吹牧童笛都唔識. 小兒今年將會升小一, 但學校要揀一種樂器學, 完全冇頭緒,想向你請教! 謝謝 !

簽名被屏蔽

謝謝你回覆!
咁請問一般大提琴學幾耐要換?假如你細女鍾意大提琴, 點解唔給她學?因為我覺得很難得咁細小朋友知道自己想學什麼, 咁證明佢真係好有興趣,第時佢實會好認真學.
不過我又想請問你對古典結他有什麼睇法?其實我想小兒學大提琴, 但又覺得它的聲音太低沈感覺比較憂鬱, 對咁細小朋友情緒冇咁好, 最好17,8歲才學好(可能我唔識欣賞音樂,才有咁想法). 另一面我又想他學古典結他, 原因我小兒三歲開始已經話要做牧師,宣教師或詩班等,到現在大個咗看完警匪片就話大個咗要做督察,但放工後都會堅持繼續事奉教會.聽完他說的話, 便想他學結他,因為將來可以有機會在教會奉獻,唱聖詩宣揚基督. 但又覺得好似對前途没有幫助(例如表演機會或升學等), 因為人始終都要向現實生活想.
所以現在感覺兩難. 現實?無私奉獻?

簽名被屏蔽

ming2

我打算比仔仔學小提琴,請問你識人賣小提琴平嗎?初學唔想買貴野比佢,應該買大約幾錢的小提琴才好?

原帖由 ming2 於 10-6-2 09:05 發表

大提琴要幾耐換一次,呢個就要視乎你小朋友0既成長速度啦...高得快,大就快咪要換得密lor...反之,可能用好耐先換都唔定架...

點解唔俾細囡學cello!?...ha..ha..因為我唔想成日換琴lor..再者我未知佢聽音能力有幾高, ...

簽名被屏蔽

ming2

想請教, 如不計interest, 咩人較適合學吹管樂, 咩人較適合學拉的弦樂(eg 小提琴), 咩人較適合學用手彈的弦樂 (eg 古箏)????

我聽人講有天生的條件的.

簽名被屏蔽

ming2,

Please check pm!!

ming2,
thx !

原帖由 ming2 於 10-6-2 19:10 發表

已經覆左你pm啦..

講埋比我知可以嗎?

簽名被屏蔽

Ming2:

唔該想請問一下,小女現正學鋼琴,若果將來欲想再學多一種樂器,那麼是否起碼在鋼琴基礎上達五級以上,才可轉呢?因為練樂器都要時間,不能同時學兼顧學兩種不同樂器....?!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-6-4 11:35 發表

如果小朋友鋼琴底子好,咁再學其他樂器就會事半功倍架啦...

不過我見宜家大部份小朋友都係初學階段就已經學兩件或以上樂器....如果以我自己為例,我第一樣學0既樂器係PIANO,八級之後先再學其他樂器..e.g. drum sets ...

多謝你意見!you’re right!!
等阿女專心Piano先...
‹ 上一主題|下一主題