用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大埔或沙田有那些出名的幼稚園?
go

請問大埔或沙田有那些出名的幼稚園? [複製鏈接]

本人打算搬屋到沙田或大埔,請問各位那裡有什麼出名的學校好介紹呢?謝謝..
   0    0    0    0

Should be Preschool Ascot!!!火炭樂基!!

原帖由 1103mama 於 10-5-28 13:18 發表
本人打算搬屋到沙田或大埔,請問各位那裡有什麼出名的學校好介紹呢?謝謝..

大埔安基司

當然仲有大埔聖保祿!

可以的話, 先決定讀邊間kg, 再諗住沙田定大埔.

Hi 1103mama,
沙田或大埔幼稚園介紹:
1. 樂基幼兒學校(駿景園)
HONG KONG (ASCOT) PRESCHOOL

2. 馬鞍山靈糧幼稚園
MA ON SHAN LING LIANG KINDERGARTEN

3. 天主教聖保祿幼兒園
ST PAUL'S CATHOLIC DAY NURSERY

4. 香港教育學院匯豐幼兒發展中心(幼稚園部)
THE HKIED HSBC ECLC (KG SECTION)

5. 安基司幼稚園
ANCHORS KINDERGARTEN

6. 大埔禮賢會幼稚園
TAI PO RHENISH CHURCH KINDERGARTEN

poison

原帖由 1103mama 於 2010-5-28 13:18 發表
poison

My girl is studying PN at Anchors, their teachers are caring and nice :)  My girl enjoys going to school everyday

盡可能住近啲間學校,小朋友返學都精神啲!

沙田有學劵:吳多泰

沙田無學劵:樂基

原帖由 poison 於 10-6-9 00:36 發表
Hi 1103mama,
沙田或大埔幼稚園介紹:
1. 樂基幼兒學校(駿景園)
HONG KONG (ASCOT) PRESCHOOL

2. 馬鞍山靈糧幼稚園
MA ON SHAN LING LIANG KINDERGARTEN

3. 天主教聖保祿幼兒園
ST PAUL'S CATHOLIC DAY NURSERY

4. 香 ...

6. 大埔禮賢會幼稚園
TAI PO RHENISH CHURCH KINDERGARTEN

poison,

請問大埔禮賢會幼稚園和又一村的九龍禮賢學校的畢業生係咪均可以直升禮賢的中小學? 如果係的話, 兩者的素質比較如何呢? Thanks!

does her students have advantage going to SPC primary?

原帖由 MAMAMEEE 於 10-6-1 23:29 發表
當然仲有大埔聖保祿!

我對第4嗰間冇咩好感.. 有不愉快經歷

原帖由 1103mama 於 10-5-28 13:18 發表

你既意思究竟系要搵間有名氣既定系好既學校?
我對駿景園果間有保留,覺得好商業化,可能系我同仔仔面試時,見到佢地既面試安排同面試過程,我感覺唔系甘好!

原帖由 bonbon16 於 10-6-14 18:48 發表

你既意思究竟系要搵間有名氣既定系好既學校?
我對駿景園果間有保留,覺得好商業化,可能系我同仔仔面試時,見到佢地既面試安排同面試過程,我感覺唔系甘好! ...

AGREE!~!!!!!!~~~~

超唔掂,識得幾個朋友既小朋友返左唔夠2個月頂唔順要即時轉校,我都有去in過,commercial,只係表面勁大堆外籍老師,感覺唔到佢既教育性,無咩教學理念 !

佢有收左我女,不過so sorry.....唔洗比錢都唔讀 !
但佢就名氣超大 !!!!!!
[

可唔可以具體講下可謂commercial? 面試時發生過咩問題? d小朋友點解兩個月就頂唔順要走? 好想知~

原帖由 yiuemma 於 10-6-13 23:35 發表
我對第4嗰間冇咩好感.. 有不愉快經歷

下? 匯豐? 有咩不愉快經歷可以分享下嗎? 我幾鍾意呢間wor......

原帖由 Step_C 於 10-6-15 11:26 發表
可唔可以具體講下可謂commercial? 面試時發生過咩問題? d小朋友點解兩個月就頂唔順要走? 好想知~

間學校其實無咩點樣交代過自己係一間咩野教學既學校,只係好主張d學生係屋企煲多d碟,同埋需要佢地好獨立,最好父母都係在家講英文或同佢地講多d普通話,試過幾個朋友去面試,小朋友係唔識講英文對答(當時只是面試n1,面試的時間小朋友都得歲幾)就好快草草了事,唔多想問,就話已in完 !

幾位我識既媽咪,因為返學時(n1)小朋友未介到片,同埋會喊,老師每日就不停投訴,同埋只鐘意d獨立唔洗老師理既小朋友,而n1未介片一d都唔出奇,果幾個媽咪都樣話佢地連教都唔多想教佢地去廁所,條片係返學到放學濕到甩晒,老師又對住家長投訴,希望佢地能夠自己係屋企攪掂好佢地先返學.............................
[

原帖由 babycoming 於 10-6-15 11:38 發表

間學校其實無咩點樣交代過自己係一間咩野教學既學校,只係好主張d學生係屋企煲多d碟,同埋需要佢地好獨立,最好父母都係在家講英文或同佢地講多d普通話,試過幾個朋友去面試,小朋友係唔識講英文對答(當時只是面試n1,面 ...

多謝你的資料!

以上只是我個人對學校感覺,同埋係d媽咪到聽既,因為我女女讀緊間校有幾個都係樂基轉過去,都不約而同講既野差不多,如有得罪其他家長請勿見怪 !
[

點算好? 我的仔仔九月入學P1, 仲以為樂基收他是一件開心的事, 他還未介片, 現在又太遲找學校, 點算好呢? 請幫幫我!!!!!!!!!

原帖由 babycoming 於 10-6-15 10:47 發表

AGREE!~!!!!!!~~~~

超唔掂,識得幾個朋友既小朋友返左唔夠2個月頂唔順要即時轉校,我都有去in過,commercial,只係表面勁大堆外籍老師,感覺唔到佢既教育性,無咩教學理念 !

佢有收左我女,不過so sorry.....唔洗比錢都 ...

咁又唔洗太擔心,或者而加學校唔係咁呢,我所聽既所見都係去年的事
[
‹ 上一主題|下一主題