用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校後 ......有試過後悔嗎?
樓主: BingJing
go

轉校後 ......有試過後悔嗎? [複製鏈接]

新校就未必知,舊校一定知架嘛, 如果係舊校讀得開開心心,點解要轉?

原帖由 happyvalley 於 10-5-29 22:06 發表

唔入去讀,又點可以知道,但係到時就遲。

原帖由 aryee 於 10-5-28 15:21 發表

我只係個腦飄過呢種想法,但無行動過。我係屬於後者,即係唔知再下一城定得不償失,我pay唔起一個失敗既後果,所以我決定以不變應萬變。

謝謝你的回應,你的想法也曾在我心頭左右飄移,但不知大家情況是否一樣,我則..... 不能不變。

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-28 22:40 發表
寧做雞頭,莫做鳳尾

我的看法是.... 寧做龍鬚,莫做蛇頭...... 雞頭...好似好恐佈,鳯尾...又好似冇咁差啫。

原帖由 10101010 於 10-5-28 19:52 發表
我有一個例子,朋友好想個仔轉我仔間學校,佢話佢仔係自己學校考第一,最後用咗人事入咗嚟讀,第一次測考约得7x分,全级200人约考100,唔知佢而家有冇後悔 ...

如果不是心理影響,而是在高手過招後,相形見絀又何妨呢?現實社會就是這樣。

原帖由 小木偶媽咪 於 10-5-29 00:59 發表
其實好睇你小朋友係點,.........我囡囡小一係間不知明學校考第一,我幫佢轉左出九龍塘,考第二,
所以唔需要想太多,你最清楚你小朋友
...

謝謝,這裏很多轉校個案都發生在初小,請問有沒有高小轉校的個案呢?

原帖由 小木偶媽咪 於 10-5-29 01:08 發表
我唔認同,入到一間好學校,會比四周既讀書風氣所感染
細個可以做雞頭,將來大個先黎做鳳尾就更慘
爛船都有三分釘,我fd係 MPS 出黎,成績唔算標青
上到大學先知原來佢D英文好過好多同學
你話趣唔趣...

...

同意。  有朋友在那裏上唔返中學部,去了間 band 2 頭的中學,年年考第一,本身小學根基打得唔差,加上升中的「挫折」,所以後來越讀越好,佢媽咪話有位名人的小朋友都上唔到中學部,雖然結果最後「哎」到 (可能開學有位啦,唔猜測咁多),但都讀 得好嘛嘛,問點解唔轉校,對方話話哂都係好學校,怕去第二度唔知遇 d 咩人,兩個例子都有點啓發。

既然不得不變,咁就行動啦,一定有你的原因。

但如果高小才轉, 高小係小五小六? 因有呈分試,要預左有風險,因始終新學校,小朋友需要時間來適應。

原帖由 BingJing 於 10-5-30 02:51 發表

謝謝你的回應,你的想法也曾在我心頭左右飄移,但不知大家情況是否一樣,我則..... 不能不變。

原帖由 小木偶媽咪 於 10-5-29 15:19 發表
你都講得岩,每間學校都會有唔好既學生
不過係冰山一角還是多不勝數呢?
入得呢類學校家長大多一定係對小朋友有期望,肯教導,付出
所以點解有人要不惜一切考入名校,
有人9年免費教育唔要,情願去比錢報直資,私校,
讀得上 ...

這也是我想轉校的原因。
小朋友成績好好,但佢話上課時只用了70%時間學習,其餘時間是用於課室秩序,老師花時間在進度稍慢的同學上。小朋友的功課又常被表揚 / 張貼,但其實所做的 (在我眼裏 )只是一般,對這些,小朋友亦已不以爲然了。

我相信「三人行,必有我師」,但我不想見到的多是反面敎材。

原帖由 Alexismama 於 10-5-30 03:25 發表
既然不得不變,咁就行動啦,一定有你的原因。

但如果高小才轉, 高小係小五小六? 因有呈分試,要預左有風險,因始終新學校,小朋友需要時間來適應。

...

嘩,乜你仲係度?

我都未回應完,你斷咗我條 chain 喎,哈哈

原帖由 Alexismama 於 10-5-29 21:56 發表
兩間學校出的卷都唔同, 一份好錢的卷,取99, 100分又如何? 一份好深的卷,取得80分可能已經很好。

你講出我心底話,但如果我同其他媽咪講,人哋就覺得我好似好大口氣咁。

試過有媽咪比 d 卷我,我話份份都差唔多啫,唔駛花時間做咁多啦,之後......冇計傾 "和"

原帖由 BingJing 於 10-5-30 03:28 發表

嘩,乜你仲係度?

我都未回應完,你斷咗我條 chain 喎,哈哈

拜拜喇 Alexismama,早 d 抖。請問點先可以住到侯爵府?

我個女今年轉校四年班,開學頭2日話掛住的舊同學,第三日開始一路冇提,而家讀得好開心冇問題。

原帖由 BingJing 於 10-5-30 02:59 發表

如果不是心理影響,而是在高手過招後,相形見絀又何妨呢?現實社會就是這樣。
                            係呀!你真係講得冇錯,間學校嘅質素高d,所以小朋友成績跌了,最慘係小朋友同個媽媽都接受唔到,個媽媽仲教個仔講大話同人講佢d分數有9x分,最後就梗係比人識穿咗啦, 其實,剛剛轉校未慣,只要努力都有機會,但係講d咁嘅大話就冇謂啦!

小女小四由天水圍轉去港島讀..用左小小時間,學校生活就無咩問題既.反而成績要D時間LOR~轉左校先知原來以前吾洗讀書都考11,12.全級40名...但同成績而家只係考20,21..全級100....差成半架...但係同時發現阿女D英文真係好左好多..學校吾係谷,但是好有心機咁教..雖然下星期考呈分試,好多野只係進步左而吾係改變左...分分鐘係BAND2至BAND3學生..但我相信呢D先係佢係香港學生既實力而吾係學校做出來既排位..因為我聽到有D人話有學校係呈分試度D卷專登出淺D..另成績好D...我覺得OK..無後悔..

我都係咁諗,唉

原帖由 aryee 於 10-5-28 15:21 發表

我只係個腦飄過呢種想法,但無行動過。我係屬於後者,即係唔知再下一城定得不償失,我pay唔起一個失敗既後果,所以我決定以不變應萬變
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我小朋友都會在9月上p3 轉校, 由kowloon tong 私小轉回屋企付近津校, 而家都有點擔心佢可唔可以適應!

小朋友年紀越細越易適應, 我小朋友小三才轉, 他適應得很快, 最初有點不適應是新校普通話教中文, 但後來都跟得上.
他是個比較被動, 學習氣紛也是重要的, 他是見到人讀書, 他又會去讀, 見到人玩,佢又會跟著玩. 最初轉校一定要幫幫他, 不能令他覺得是得他一人去適應.

我阿女學校好早上堂,所以我一早要坐車去西鐵站坐出香港.其實969可以係學校門口落,但巴士吾保險,所以選擇鐵路.一來我用月票平D,2來有事故通常都係遲15分鐘,未試過遲到.出到去仲可以慢慢食早餐TIM~因為我都係香港返工,NO PROBLEM...只要早睡早起OK..

原帖由 Yiu1710 於 10-6-17 15:25 發表
我想問你點樣安排女女返學放學?
因為我女女都係由天水圍出港島區返學,
想參考下點樣安排, Thanks!
‹ 上一主題|下一主題