用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應該去交流嗎???
go

應該去交流嗎??? [複製鏈接]

我囡囡今年15歲F.3,
佢想出年讀完F.4暑假去美國交流一年,
返黎再讀F.5、F.6
應唔應該畀佢停學一年去?
純粹為學好英文值唔值得?
我想佢完成一個學習階段先去,
但新學制下,
完成F.6已經18歲,
我知以前多數F.5之後先去,
有無D同學係F.3或F.4去過?
可唔可以講下你既心得,
去完返有無得?
又或者家長點解願意畀你既小朋友去?
   1    0    0    0

只為學英文就不值得但有寶貴經歷

為何不參予數月的暑期交流先呢

醒目開學勳章

不適合亦不值得, 除非有計劃到美國繼續升學, 否則, 返到香港原校升學, 本來的同學都升班了, 小朋友的感受怎樣? 何況兩地的學習生活都不一樣, 剛剛適應就要離開 ...

原帖由 parent007 於 10-5-27 19:11 發表
我囡囡今年15歲F.3,
佢想出年讀完F.4暑假去美國交流一年,
返黎再讀F.5、F.6
應唔應該畀佢停學一年去?
純粹為學好英文值唔值得?
我想佢完成一個學習階段先去,
但新學制下,
完成F.6已經18歲,
我知以前多數F.5之後先去,
有無D ...

Agree with YauMum, there are lots of summer camps in US. You can check it out on www.boardingschoolreview.com.

Or you may consider sending your daughter to study abroad after she finishes F.4. Some UK schools accept students who have finished F.4 to study Level 12 (Form 6).

原帖由 YauMum 於 10-5-27 22:42 發表
只為學英文就不值得但有寶貴經歷

為何不參予數月的暑期交流先呢

多謝你既回覆,
我會好好考慮…

其實可以參加暑假D遊學團呀..

又唔使skip一年咁多.

贊成,外出一年所學到的人生體驗不是書本上可以學到,我個女今年1月都出門了,才14歲

i would recommend to have a summer school with what she wants before staying there for a year+. I believe studying oversea is kinda good if they can adapt the life there. I don't want my kids to hang around with some chinese but more multi-culture. try www.summerschool.com.hk

原帖由 starmother 於 10-6-13 20:22 發表
贊成,外出一年所學到的人生體驗不是書本上可以學到,我個女今年1月都出門了,才14歲

14歲已可以嗎? 是否交流一年? 哪個國家?

Agree with starmother,
出一年外國,視野和知識體驗絕對會大為提升!如果經濟許可不妨考慮...
不過一定好唔捨得...

係唔捨得,不過為拓視野,有一個不一樣既學習經歷,都會忍痛

我個獨女九月去美國讀 Grade 10, 三年中學 + 四年大學, 讀完都唔知返唔返嚟, 更加唔捨得 !
‹ 上一主題|下一主題