用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間學校啱我仔?
go

邊間學校啱我仔? [複製鏈接]

小兒有主見,好動, 聽教, 頗有語言天份 (英文和普通話老師都認同), 但心散, 專注力不足. 心目中小學如下:
1.        功課量適中, 以便有空閒時間閱讀自己喜愛書籍和活動
2.        最好是英文小學
3.        學術程度中上
4.        紀律良好
請問有冇好介紹?
   0    0    0    0

我諗陳守仁會符合你既要求,不過陳守仁唔容易入,舊年有3,000幾人去考.另外男拔同英華都好多男仔鍾意,你可以考慮埋.

Hi ggoo,

My son is in K1 and I am doing research on primary school.  Can you please share what's so good about TSL?  I know it does not have secondary school.  Thanks a lot!!!

醒目開學勳章

Refer to another BK link:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2204737&extra=page%3D1

原帖由 hoihoima 於 10-5-27 23:19 發表
Hi ggoo,

My son is in K1 and I am doing research on primary school.  Can you please share what's so good about TSL?  I know it does not have secondary school.  Thanks a lot!!!

我個女同你個仔一樣喎!
原帖由 張師奶116 於 10-5-27 16:55 發表
小兒有主見,好動, 聽教, 頗有語言天份 (英文和普通話老師都認同), 但心散, 專注力不足. 心目中小學如下:
1.        功課量適中, 以便有空閒時間閱讀自己喜愛書籍和活動
2.        最好是英文小學
3.        學術程度 ...

原帖由 Heidi媽 於 10-5-28 14:32 發表
我仔仔也是在TSL讀書. 我發覺你仔仔好似我仔, 也是好有主見和好動, 不過個人又係心散些, 我仔應該還差, 唔叫唔做, 但要做起來可以做得好好. 他也有些語言天份, 普通話, 英文, 就算在學校的法文, 他每次考試都可以考 ...

哈哈..我仔都係呢! 佢而家係TSL學日文都學得OK, 佢仲教返我。不過都仲係心散, 好彩老師包容性大, 仲有兩個班主任提佢, 又唔係多功課, 所以我地成家人都好滿意呢間學校呀!
‹ 上一主題|下一主題