用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童, 選校點CHOICE....
go

資優兒童, 選校點CHOICE.... [複製鏈接]

我個係囝囝, 點CHOICE學校好呀....我係剛見完E生, 佢話CHOICE學校活動敎學會對我仔仔好D, 很想知點CHOICE, 有經驗媽媽可否分享, 幫幫忙, THX

0    0    0    0
柏熙樂園<== click here

我同你一樣呀,為女兒CHOICE真光,真道,港大,播道等,希望成功收啦!
原帖由 bb2ling 於 10-5-27 14:10 發表
我個係囝囝, 點CHOICE學校好呀....大坑真光(AM), 聖保祿(AM), 蘇浙(PM), 我係剛見完E生, 佢話CHOICE學校活動敎學會對我仔仔好D, 很想知點CHOICE, 有經驗媽媽可否分享, 幫幫忙, THX ...

原帖由 paulineL 於 10-5-27 14:30 發表
我同你一樣呀,為女兒CHOICE真光,真道,港大,播道等,希望成功收啦!

請問你們會否連同IQ TEST REPORT 給學校呢?

我自己就認為冇需要, 我只係想找一間適合仔仔的學校, 有冇媽咪可以幫幫手, thx.
柏熙樂園<== click here

其實真係讀左你先知岩唔岩~~個小朋友都未必係一樣...有d like 活動教學自由度大...有d like死死板板....我小朋友就由活動學校要轉去死板板...
我個IQ TEST..醫生就唔建議我交學校既..只係通知一聲小朋友有個問題..免得有時老C同小朋友有爭論,同埋往往張LEE D REPORT交左比學校..學校必定會對小朋友過份期望...如果小朋友做唔到就會對佢有失望..我角度就無需LABLE佢LAW

請問點解要轉學校呀? 為何死板板的比活動學校好呢 ?希望了解多一點點....

原帖由 BERRYTOTO 於 10-6-8 09:31 發表
其實真係讀左你先知岩唔岩~~個小朋友都未必係一樣...有d like 活動教學自由度大...有d like死死板板....我小朋友就由活動學校要轉去死板板...
我個IQ TEST..醫生就唔建議我交學校既..只係通知一聲小朋友有個問題..免 ...

如果學校知道咗, 而唔了解資優未必係成績上卓越,仲會比學校話, 咁叫做資優呀, 好多人唔明白以為資優,一定係名列前矛的, 記性好成績好叫資優. 其實香港教育唔多唔少厄殺緊資優, 叫佢地死背死記, 同抄寫, 都唔係佢地想的. 所以會感覺活動教學自由度會大些, 傳統學校就不合資優生了.

無論傳統或活動教學, 最重要學校本身的教師有無愛心, 有無將教學當一份工. 如當一份工就當然要學生乖乖地坐下, 考試叻, 又要家長出外找補習, 活動給學生, 所以競爭係班家長. 學校是放學生的地方, 給學生一個群體活動的地方.

原帖由 Capricorn2521 於 10-6-8 16:18 發表
請問點解要轉學校呀? 為何死板板的比活動學校好呢 ?希望了解多一點點....

原帖由 Capricorn2521 於 10-6-8 16:18 發表

e生比我分析係咁..因為活動教學係比較團體..亦都係團體讚賞,而我仔係需要人地多加注意..佢發現佢係學校比人忽略左..同埋d野佢可以覺得淺....d間學校老c好到不得了..有愛心,一班三個老c對廿個小朋友..旦佢今本無心番校...同埋佢唔發覺學到野...番足一年喊足一年..掉校服落垃圾桶,,掉出街收埋書包...講得出都做過.都係2歲半個陣..直致轉左一間死背死讀成日test..佢好似搵到自己想要既野...你宜家叫佢唔好番啦...佢就唔肯law...所以每個小朋友都唔一樣...你以為簡得岩..其實佢又一d都唔鍾意..由佢地決定啦,....我地去佩合係最好...好似學野咁..上年同佢報游水..台拳..珠算...畫畫...我仔淨坐..唔游..唔打..唔郁...唔畫...你問佢點解..佢答你一句...我唔覺得有咩好玩..我唔想再去,到今年.我帶佢去你自己簡..畫畫...我無興趣..泥膠..我唔覺得有咩咁得意..到最後人地建議日文...我心諗仲多魚..佢又答你好有用wow..我話點解..有咩用..學黎有咩用..佢話對佢打機打高達好有用..我會明..咁學日文啦~~
咁所以我覺得有時唔係我地家長可以決定..都要個小朋友有要了解同自己分析左對佢有無用...你先同佢佩合~~唔係自己做十萬件事佢都唔接納...反而宜家心理上有壓力...自己開心..佢想點就點law~~

我自己就會選擇佢想law..小朋友心理因素好唔好..心情好與否..好影響家庭融合...有時自己去幫佢簡一樣野..都要諗下兩公婆有無唔鍾意..教法一唔一致..or 老公唔多理..咁你都要佢合作..始終我都係一句到尾..要一家人開心law

多謝你詳細的回覆。我個仔(3歲)不是資優,不過我都覺得佢係要有guideline做事的人。所以9月開始會由一所活動學校轉到普通學校。

原帖由 BERRYTOTO 於 10-6-9 12:50 發表

e生比我分析係咁..因為活動教學係比較團體..亦都係團體讚賞,而我仔係需要人地多加注意..佢發現佢係學校比人忽略左..同埋d野佢可以覺得淺....d間學校老c好到不得了..有愛心,一班三個老c對廿個小朋友..旦佢今本無心 ...

above the level standard school

我覺得最重要係間學校的教師要讀過special education.
學校要可安排特別處理有特別需要的學生.
高學歷不一定是最好的.

原帖由 0002 於 10-6-18 22:51 發表
Actually, you must find the most experienced teachers with the highest qualification in the school is better for them.
That why, famous schools are so propular...Experienced teachers are more importan ...

原帖由 wawa 於 10-6-23 09:18 發表
我覺得最重要係間學校的教師要讀過special education.
學校要可安排特別處理有特別需要的學生.
高學歷不一定是最好的.

my girl is also a gifted child.she is now 7 and she do the test when she is 5. Dr suggest her dont stay in kindy and skip class to P1.she is only suitable for active learning. i give up to go others and choose logos academy....so far so good. she is a girl no need to do revision for the dictation and dont want to repeat. if she go traditional school she will feel unhappy. i just care she can use what she learn and enjoy her school life.
‹ 上一主題|下一主題