用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 遊戲治療
go

遊戲治療 [複製鏈接]

多年前我曾經做過遊戲治療助理,見過好多自閉症小朋友既case,有大部份做完10次session後表達能力,情緒管理,社交都好左好多,如果你地想了解多D可以問我

遊戲治療既理念係小朋友,尤其係自閉症小朋友,缺乏語言既表達能力,好多時都未能夠將自己既需要、不安、唔開心既情緒表達出黎,當家長或其他人唔明白佢地既時候,佢地就更加唔開心,脾氣就更大。遊戲治療可以透過小朋友o係一個受尊重,輕鬆無壓力既環境中玩耍,從佢地玩既模式,活動、或選擇既玩具中,治療師會分析小朋友既心理狀況,而小朋友o係歡樂既環境中自由選擇玩意

先同大家講住咁多,打字打到有d累,如果你地有興趣可以問,我很樂意同大家分享,各位媽媽加油!!!無限量支持

除此之外,暑假自閉症人士福利促進會會有暑期班,各位8至20歲自閉症小朋友既家長可以留意下
   4    0    0    0

我個仔仔2歲半都未識講野, 醫生話佢係自閉症, 但係佢都有同哥哥玩吓....
可否給我多d有關資料我可以同佢玩吓!
thanks!

can you send information to me

回覆 3# amycml 的文章

Can u PM me the info.? Thanks!

can  u send me info. about it pls. thanks

我參加過親子遊戲治療基礎課程,當時小朋友將近兩歲,好多玩具未識玩,覺得未係時候用這套。

到小朋友評估為白自閉傾向後,才知道自閉幼兒的認知和想像力較弱,遊遊戲技巧差,不擅玩象徵遊戲;而有感覺统合問題的自閉兒又愛將玩具"、掉、咬"請問遊戲冶療師可以解讀自閉兒的思想嗎 (亞氏保加除外)?

原帖由 amycml 於 10-5-27 13:21 發表
多年前我曾經做過遊戲治療助理,見過好多自閉症小朋友既case,有大部份做完10次session後表達能力,情緒管理,社交都好左好多,如果你地想了解多D可以問我

遊戲治療既理念係小朋友,尤其係自閉症小朋友,缺乏語言既表達能力,好多時 ...

Hello!

Please send me some information about the games as soon as possible... Thank you very much.
E-mail: [email protected]

Hi! Please send me the game's information.

[email protected]

Thank you so much!

Hi! Please send me the game's information.

回覆 1# amycml 的文章

Hi

pls send me the info. to

thx

我很有興趣, 可不可以把資料發給我? 謝謝.

我很有興趣, 可不可以把資料發給我? 謝謝.

e-mail: [email protected]

‹ 上一主題|下一主題