用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 1# 齊悅 的文章

How old of kid?
For K2/3, use a physcal, touchable and counted item, eg, coins, blocks, candys. etc.
For P1/2, use paper with drawing.
eg, i draw 11 square on it, and cross out 3 square, then 8 square is answer.

小朋友先要記熟(滾瓜爛熟)10的組合:
1,9
2,8
3,7
4,6
5,5
如計算15-7,當中的15可當作10+5,因此15-7=10+5-7=10-7+5=3+5=8

現在大部份學生是採用此方法去計算。

原帖由 齊悅 於 10-5-27 10:00 發表
eg. 15-7, 16-8, 12-9....

呢d數應該點教小朋友計呢﹖除咗數手指....謝謝﹗

我個仔的老師咁教的︰
首先最好記哂10的組合,(1,9)(2,8).......
eg.15-7=(10-7 )+5=3+5=8
其實都有d似kwik maths 的
內拾加個位數(唔係好記得個口訣)
我覺得阿仔老師教法就易記d,
但若十位係2或以上就要叫佢記得借左位啦
(阿仔成日唔記得)
希望幫到你啦

我不知道。
相信不是哪中心的獨有教法,囝囝讀 Enopi,是用這方法計算加數和減數的,另外,曾有家長分享港大同學會是教授此方法予學生的。

原帖由 dickdog 於 10-5-27 13:21 發表

是否即是公文式教法呢

齊悅

我會用這方法:

7加咩等於15
8加咩等於16
9加咩等於12
  或
15-7=15-5-2=10-2=8
16-8=16-6-2=10-2=8
12-9=12-2-7=10-7=3

原帖由 齊悅 於 10-5-27 10:00 發表
eg. 15-7, 16-8, 12-9....

呢d數應該點教小朋友計呢﹖除咗數手指....謝謝﹗

我記得囡囡k3時老師是這樣教他們的(他們己識10的組合):
如15-8的話,老師便教15是10和5相加。而10是大哥、5是弟弟。如果要減8的話,由於10是大哥所以就由大哥減8先啦,不過減完唔好忘記帶細路走呀!所以得出嘅答案係2+5=7(以上台詞是當時囡囡口述,現在憑記憶寫出來,希望有用啦!)

又係要小朋友先要記熟(滾瓜爛熟)10的組合:
1,9
2,8
3,7
4,6
5,5

計算15-7=

要問小朋友 7 的拍檔是 3, 再將 3+5 = 8

康仔9歲, 恩女3歲

可用number line的分式.讓小朋友明白答案是如何求出來.

http://access.pixa.us/images/18876397/%20MSV-07

access

P.S. 請問有沒有家長能教教我如何在上面插入圖片?好讓大家看得更明白.

醒目開學勳章

可以用倒數的方法
例如: 15-7
由15開始倒數7個數字15,14,13,12,11,10,9,剩下就是8,7,6,5,4,3,2,1,八個數字,所以
15-7=8

‹ 上一主題|下一主題