用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月6日放榜日,如果被派中學未如理想,叩門有咩程序 ...
樓主: 凍奶茶
go

7月6日放榜日,如果被派中學未如理想,叩門有咩程序 [複製鏈接]

原帖由 KWT 於 10-6-1 11:43 發表

可能是畢業試.下星期我仔仔都要考畢業試.

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉得多,已經失去回彈力,今次考試反應輕鬆了,唯有靠個女自己了。

我囝囝9號開始考呈分試啦(五年級)! 將會經歷你們過去一年的感受!

[quote]原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 12:04 發表

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉 ... [/quot

原帖由 O仔媽咪 於 10-6-1 12:19 發表
我囝囝9號開始考呈分試啦(五年級)! 將會經歷你們過去一年的感受!

每個階段都有不同的經歷,考試呢家嘢,我地做父母的只可以從旁監視+鞭策+鼓勵,主要都要靠個細路自己。
我認為3次呈分試的重要性都不同,第一階段自行收生,中學會向教育局索取頭兩次的呈分試平均成績作參考,統一派位就以三次呈分試的平均成績分banding。
如果第一次考得好D,第二、三次只要保持成績便可,否則第二次就追得很辛苦,我個女就系第一次就失手,第二次我們追得好辛苦,壓力很大。

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 14:17 發表

每個階段都有不同的經歷,考試呢家嘢,我地做父母的只可以從旁監視+鞭策+鼓勵,主要都要靠個細路自己。
我認為3次呈分試的重要性都不同,第一階段自行收生,中學會向教育局索取頭兩次的呈分試平均成績作參考,統一派位就以三次 ...

由於小學生仍然未定性,我哋責任好大;要引導佢地做好多練習,仲要同個小朋友分配時間。當然,如果對個小朋友冇期望就冇乜所謂啦。
對唔住補充你少少,3次呈分試個比重係唔一樣架;呈分試成績並唔係:(成績1+成績2+成績3)/3。
我問過教統,當時佢話第3次比重最細。

會否因為第3次只用來大抽獎定banding,所以話比重最細?
而第1,第2次既成績還用來自行考學校.
原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 14:41 發表

由於小學生仍然未定性,我哋責任好大;要引導佢地做好多練習,仲要同個小朋友分配時間。當然,如果對個小朋友冇期望就冇乜所謂啦。
對唔住補充你少少,3次呈分試個比重係唔一樣架;呈分試成績並唔係:(成績1+成績2+成績3)/3。
我問過教統,當時佢話第3次比重最細。...

我都係呀.
第3次呈分試後,家課冊既家長簽名都怠慢咗好多.

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 12:04 發表

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉 ...

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 14:41 發表

我 ...

3次呈分試還有輕重之分?從來沒有聽過,請提供多D點資料?

原帖由 一家的太陽 於 10-6-1 15:14 發表
會否因為第3次只用來大抽獎定banding,所以話比重最細?
而第1,第2次既成績還用來自行考學校.

同意你的睇法。

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 15:18 發表

3次呈分試還有輕重之分?從來沒有聽過,請提供多D點資料?

係教統個女人講ge,我不嬲都覺得3次應該一樣嘉嘛。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 16:08 發表

係教統個女人講ge,我不嬲都覺得3次應該一樣嘉嘛。

我估她的意思是自行階段看頭2次呈分試,統一階段只加進第3次呈分試分數,影響力較少,如頭2次考得差,第3次有進步也不能拉高整體分數去提高BANDING,所以說比重較輕。

唔知咁樣估對不對?

回覆 1# 凍奶茶 的文章

sorry, 想問一問, 咁profile係米都要影幾份, 預備交唔同學校?

原帖由 sleepingbeauty 於 10-6-1 16:54 發表
sorry, 想問一問, 咁profile係米都要影幾份, 預備交唔同學校?

綜合2008mum2008 + pinapple0983的建議,放榜前一兩個星期決定叩門學校,然後問定準備叩門的學校的叩門程序及所需文件,就知要影幾多份。

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 17:21 發表

綜合2008mum2008 + pinapple0983的建議,放榜前一兩個星期決定叩門學校,然後問定準備叩門的學校的叩門程序及所需文件,就知要影幾多份。

我覺得叩7間已經好盡吓;當然,如果派得ok,要叩更好d嘅學校就會少好多啦。
有d學校唔駛個小朋友現身ge,就大人係咁擲低份profile 就OK,但有D就一定要小朋友係度,有D筆試仲撞晒期添,識分身都唔掂,唉!

我都係, 好似癲婆咁, 阿囡同我都唔好過!
阿囡已經係有直屬中學, 我哋以為壓力無咁大, 原來唔係, 每一次呈分大家都萬分緊張, 呢個過程真係好折磨!
不過而家等結果, 希望大家如願以償
(我基本上已知結果, 但都要囡囡全力以赴考埋畢業試, 六月中之後就可以大玩特玩 )
原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 12:04 發表

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉 ...
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

原帖由 CINDYC 於 10-6-1 22:16 發表
我都係, 好似癲婆咁, 阿囡同我都唔好過!
阿囡已經係有直屬中學, 我哋以為壓力無咁大, 原來唔係, 每一次呈分大家都萬分緊張, 呢個過程真係好折磨!
不過而家等結果, 希望大家如願以償
(我基本上已知結果, 但都 ...

無錯,我都似癲婆咁癲咗年半,此刻暫時癲完。妳就好,己經知道結果,我重要等到7月6才知下一步要點樣走。

我個女之前問過我,如果派不到心儀中學,會不會喊,我想也不想便即刻回答佢,邊得閒喊!應該馬上出發去心儀中學申請叩門位,我們已經盡力,派不到只是唔好彩,小學都派唔到心儀小學啦,派唔到心儀中學又有乜出奇,女兒看見我這麼堅定的答案,好像放下心頭大石似的,希望各位家長緊記,無論7月6的結果怎樣,都唔好發癲,冷靜去面對,否則很容易嚇親個細路。

以舊年所見,官津嗰D中學根本好多叩門生手裡面已經揸住一間好嘅 Band1 學校,只不過想搵間更好嘅學校之嘛;叩唔到咪讀番手裡面嗰間囉。
好似我地咁就比較少,反而係直資度就幾多吓(即係 Band2 -> Band1)。
當時(直資)見到D家長+小朋友心情沉重,個個家長都細細聲講電話,現場氣氛相當難忘,係好難得嘅經驗。
而家睇番,當時有99.9% 做嘅嘢係白做嘅,唉!

人生不如意事十常八九, 若已發生便嘗試是否可補救, 盡了力便可以.
希望大家都入到心儀中學!
原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 23:39 發表

無錯,我都似癲婆咁癲咗年半,此刻暫時癲完。妳就好,己經知道結果,我重要等到7月6才知下一步要點樣走。

我個女之前問過我,如果派不到心儀中學,會不會喊,我想也不想便即刻回答佢,邊得閒喊!應該馬上出發去心儀中學申請叩門位,我 ...
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 23:39 發表

我個女之前問過我,如果派不到心儀中學,會不會喊,我想也不想便即刻回答佢,邊得閒喊!應該馬上出發去心儀中學申請叩門位,我 ...

辛苦咗兩年,如果派得吾好,真係會晴天霹靂,一時間確實好難冷靜!其實派位結果75已經送達各小學,家長們可以打個電話問吓校長或班主任,要吾要準備定叩門文件?佢哋可能吾會明示,但係會暗示準備定啦

早一日知道可以安慰吓子女,同埋計劃當日行程。個人經驗,叩門不應太進取,小朋友可能要上下午考兩間中學筆試/面試,表現會打折扣,建議選擇中等學校叩門。

原帖由 2008mum2008 於 10-6-2 20:53 發表

辛苦咗兩年,如果派得吾好,真係會晴天霹靂,一時間確實好難冷靜!其實派位結果7月5日已經送達各小學,家長們可以打個電話問吓校長或班主任,要吾要準備定叩門文件?佢哋可能吾會明示,但係會暗示”準備定啦”。

早一日知道可 ...

看其他家長的主題,有家長說叩QE即時告知取錄,乜叩門時會即時面試?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207879&extra=page%3D1

有沒有家長可以分享下去年的叩門經驗,請告知那一中學?是否放榜當日要即日遞表?即日或第幾日面試?等等經驗...

原帖由 凍奶茶 於 10-6-10 12:48 發表

看其他家長的主題,有家長說叩QE即時告知取錄,乜叩門時會即時面試?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207879&extra=page%3D1

有沒有家長可以分享下去年的叩門經驗,請告知那一中學?是否放榜當日要即日 ...

個人經驗冇即時面試/筆試,佢哋會係截表後,揀選合適嘅學生進行筆試. 舊年嘅截止叩門時間由半日至兩日不等.
1) 窩打老道真光叩門時限得半日, 下午就考筆試, 傍晚有結果都吾出奇.
2) 大坑真光叩門時限有一日.
3) 港島民生有一日半.
4) 聖公會呂明才有兩日.

有d學校冇指明截止叩門時間,不過要叩好學校,都係要即日,我諗d中學想學生係同一註冊日,係佢哋間中學考入學試呱!
‹ 上一主題|下一主題