用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午班vs下午班
go

上午班vs下午班 [複製鏈接]

點解咁多家長鐘意上午班呢?
除咗返學時間唔同外,有咩分別呢?
   0    0    0    0

原帖由 abbiemama 於 10-5-26 11:26 發表
點解咁多家長鐘意上午班呢?
除咗返學時間唔同外,有咩分別呢?

就我仔仔而言(am class), 佢依家放學--->lunch--->nap time--->落公園玩/上興趣班--->take bath--->睇書/玩玩具--->dinner--->我同c6同佢講下故事/玩

以前佢(pm class), 會訓到九點幾十點--->breakfast--->go to school--->take bath--->睇書/玩玩具--->dinner--->我同c6同佢講下故事/玩

會放學後無nap time, 因為有時o係校車訓左, if 有時有nap time, o個晚就會夜d至訓, 到日頭又晏d起身, 無時間上興趣班/落公園玩, 除非佢早d起身, 同埋興趣班上午選擇比較少~

咁你囝囝返pm班時咪breakfast當lunch囉??

原帖由 TaTa83 於 10-5-26 11:45 發表

就我仔仔而言(am class), 佢依家放學--->lunch--->nap time--->落公園玩/上興趣班--->take bath--->睇書/玩玩具--->dinner--->我同c6同佢講下故事/玩

以前佢(pm class), 會訓到九點幾十點--->breakfast--->go  ...

原帖由 abbiemama 於 10-5-26 12:17 發表
咁你囝囝返pm班時咪breakfast當lunch囉??

其實打錯左, 應該係佢7點幾食支奶, 跟住繼續訓, 到起身o個餐叫lunch~

我女返n班時讀上午班:7點半起身飲奶 >> 返學  >> lunch >> 玩 +milk >> sleep 2 hr >> bath >> dinner >> 玩 + 故事時間 >> sleep
我女而家返k1 下午班, 7點飲>> still sleep >> lunch >> 返學 >> (有時返黎訓, 有時唔訓) >> 做功課+ bath >> dinner >> 溫書 + 玩 + 故事時間 >> sleep
興趣班係星期六上
各人習慣, 阿女比較鐘意下午班生活。

醒目開學勳章

上午班可以令小朋友早D起身--------因小學也要早起床

我個女個間直上小學, 有下午班, 我地好大機會揀下午。

不過當然香港大部份行全日制, 要睇小朋友適應能力, 當年我幼稚園都係讀下午, 小學讀上午, 但都okay
原帖由 kevin_bb 於 10-5-26 15:58 發表
上午班可以令小朋友早D起身--------因小學也要早起床
‹ 上一主題|下一主題