用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 月bb的疑惑??
樓主: cincin_ko
go

12 月bb的疑惑?? [複製鏈接]

我bb將會是10月尾/11月頭細b, 一知道有咗時巳經煩讀書問題。 同事 suggest 做細b 好過做大b, 因為怕第日去到小學會俾同學仔笑係大一年, 冇錯在幼稚時, 的確年頭同年尾出細的bb係有好大分, 但佢話去到K3/小學巳經冇咩大分別。 好多讀書叻的都唔一定係年頭出細的小朋友... depends on 天資同後天栽培.......

唉, 我既感覺係始終做大b係有著數....都係遲一年, 對我黎講遲一年冇相干, 我都巳經偏向幫佢遲一年入學...不過唔知咁樣做對個小朋友好定唔好....煩

你講得好好笑, 我仔仔係0712細仔, 舊年報名時都有你的諗法, 仔仔又係高大形, 所以最後K1又報下N1又報下, 結果見K1時因為年紀太細, 面試未如理想, 好的學校唔收,  最後找到1間比較好幼稚園讀N1做大仔  

原帖由 chikkee 於 10-5-29 14:45 發表
我個仔係0811,我都係1516唔知點取捨,佢各方面的發展唔算標青,但我個仔比較大件,如果佢做大B,我擔心佢大隻過其他同學好多,真係好似重讀生.我最怕第時升到上中小學,佢係全班第一個轉聲同出腳毛,咁真係老過人好多....
...

原帖由 carol123 於 10-5-31 14:11 發表
你講得好好笑, 我仔仔係0712細仔, 舊年報名時都有你的諗法, 仔仔又係高大形, 所以最後K1又報下N1又報下, 結果見K1時因為年紀太細, 面試未如理想, 好的學校唔收,  最後找到1間比較好幼稚園讀N1做大仔  

...

哈哈,原來唔止我一個人有呢個怪雞想法...
話時話, 我回想起我的小學階段,全級頭幾名的都係大仔,但去到中學就好平均啦...

This coming N1 interview will also be very competitive ... as some many big B are going to be interview again !

Did your boy attend any Nursery (2 yrs old class) before joining HKPS playgroup? (I mean 6mths nursey then another year for HKPS playgroup 2 yrs old class)

原帖由 TaTa83 於 10-5-28 13:43 發表

收, 我仔仔讀緊~

係, 我D朋友都話去到小學3,4年班細B同大B程度差唔多, 但我怕由幼稚園到小學呢個階段都好長時間, 我怕仔仔追得太辛苦, 唔鍾意返學就慘, 反正讀書一讀就要讀十幾廿年, 遲1年都無問題

原帖由 chikkee 於 10-6-1 00:03 發表

哈哈,原來唔止我一個人有呢個怪雞想法...
話時話, 我回想起我的小學階段,全級頭幾名的都係大仔,但去到中學就好平均啦...

我也煩腦這個問題, 有些心理學家講他大了後可能介意大別人一年, 我是11月出世, 做細仔,  我相信讀書完全無分別, 我記得幼稚園時很開心很多野講, 沒有印像因為同學仔比我叻而自卑. 到中學階段就覺得同學大我們一年就是留班, 當時一班只有一兩個, 可能以前没有大仔/細仔/遲一年入學的事.

但現在阿仔2歲入學做細仔, 學識上無問題, 但社交和身形就比同學輸蝕, 他很怕同學, 不喜歡與同學玩, 返了五個月學, 現在2歲6個月才開始喜歡與同學玩, 但他的同學仔早幾個月已攬頭攬頸.

所以也頭痛讓不讓阿仔做大仔, 點解教署不規定9月後出世的小朋友要讀下一年, 我們就不用煩惱自己決定做大還是做細.

原帖由 babyakambm 於 10-6-1 10:08 發表
Did your boy attend any Nursery (2 yrs old class) before joining HKPS playgroup? (I mean 6mths nursey then another year for HKPS playgroup 2 yrs old class)

有呀~

有,佢上年9月開始返N1.

原帖由 supernat 於 10-5-29 22:48 發表
我囡囡都係0612, 咁有冇比您囡囡返K1 or N1 ( 2009/2010)

回覆 53# cincin_ko 的文章

"可能年代唔同, 我的年代都會有少少對大一年的同學仔有bias! 而大一年的同學成日都唔like 自己比人大, 反而11/12 月細女就成日沾沾自喜, 覺得自己比人細, 好好咁..."

我都是咁唸, 覺得細過人哋, 仲叻D!!

I was a BIG B too when I was at School (born in Dec). I dont really want my boy to be BIG B .... but really have to face the reality ... so many babies these few years ... really hard to competite.

Kinder is one part .. primary is the big part !!

But any how, I will let my boy to try both N & K1 this yr ! Try his luck !!

有自由度不是更好.  太多條例, 我地就沒選擇了.

原帖由 RUVSY 於 10-6-1 15:12 發表
所以也頭痛讓不讓阿仔做大仔, 點解教署不規定9月後出世的小朋友要讀下一年, 我們就不用煩惱自己決定做大還是做細.
~easybring~

自由是好, 但責任就全在我們家長身上, 仔女將來只會抱怨我們.

趙sir和學校當然覺得做大仔好啦, 因在教師角度裡"容易教". 多了咁多大大仔, 細仔就更相差得遠. 曾聽人講因少班教學, 將來更少學位, 更多人爭, 我也怕阿仔萬一留班, 就會做大大大仔, 年份更相差得遠. 都是有些學校好講明收生年齡.

如果做細仔真是咁大問題, 點解教署不安排好d呢?

實情是07/08太多小朋友, 超细b考到名幼稚園的機會好, 要讀...吾到你吾等多年...

Anyway, there is always a BIG / SMALL B problem even if the education dept change the system. If they change to "Sept" .. then the July / Aug will be the small Bs ..... !

同大家分享小女(11月B)上年考K1歷程啦..., SC/ KV/ HY/ SRL/ 宣道...全軍覆沒. 但在最心儀的幼兒園考N1成功(做大大B)!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.
‹ 上一主題|下一主題