用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 月bb的疑惑??
樓主: cincin_ko
go

12 月bb的疑惑?? [複製鏈接]

我沒有教佢話佢repeat, 只係好正面咁話間新學校會點好. 對佢有乜益處.
佢而家都期待9月轉新校.

原帖由 1511 於 10-5-26 17:21 發表

我都觉得两年k1 會好的, k1教既野多過n1, 請問你的小朋友有否觉得自己是repeat 生.....心理有没又影响啊.....

for sure
at least my daughter got offer since she is 06/10 BB

原帖由 cincin_ko 於 10-5-27 00:40 發表

Really?? They really will consider the children is one year older?

我個女都係08年12月尾, 已有兩間學校收佢出年插班讀N1. 我仲未揸定主意俾佢做大B定細B. 因為我個女係返育嬰園的, 無論大小肌肉同自理能力等已經好OK, 但智能上嘅嘢我就冇點谷過佢, 唔知佢ready正式返學未.
如果做大B, 我會俾佢repeat K1, 第一年K1俾佢返有學卷嘅幼稚園, 第二年K1先考D派位好D嘅幼稚.

入讀N1主要都係想阿B學吓獨立,基本禮貌、秩序、介片、自理能力如自已攞匙羹食嘢、抹嘴、排隊去廁所等。

如果你指嘅智能係學術上如認顏色,ABC,唱數...等,反而唔需要膽心,因為可以學得好快。

至於大小肌肉同自理能力,其實係講緊同一班裏面,一個12月細B同3月大B〝相比〞之下嘅difference!差咗九個月對咁細嘅小朋友係可以好大分別。

例如老師叫小朋友跑去前面攞個紅色波,相比之下一個3月大B無論响聽指令、大小肌肉控制、反應等都會比細B快。如果班裏只得一兩個12月細B,其他大B漸九成幾,差別就相當明顯。如果咁啱阿細B性格係敏感,佢一定知道自已慢,or 有啲根本唔知做緊乜。慢慢,對阿B會有一定形嚮。

Nursery唔係playgroup有父母陪,老師幾好都唔可能分分秒秒陪住你。除非你揀D師生比例出名少,細B比例收得較多嘅Nursery,咁就very good!因為講嚟講去都係最怕細B無自信啫。

亦有人話,細B同大B一齊混齡教育亦有好處,好多外國都有例子,大嘅會照顧細,細嘅會跟大,學得仲快!不過一定係間學校有咁嘅理念同配套囉。
如果唔係,阿細B次次都攞唔到個紅色波,你係佢你會點?
好簡單,唔好玩咪唔想玩囉.....!
咁.......

就大件事喇!

原帖由 tantanmama 於 10-5-27 15:00 發表
我個女都係08年12月尾, 已有兩間學校收佢出年插班讀N1. 我仲未揸定主意俾佢做大B定細B. 因為我個女係返育嬰園的, 無論大小肌肉同自理能力等已經好OK, 但智能上嘅嘢我就冇點谷過佢, 唔知佢ready正式返學未.
如果做大 ...

Parisienne,

我個仔會在THINK讀N1.  校舍環境等一定無啟小幼咁近,但勝係屋企樓下,好近......至於考啟小幼插班,係咪即係出年1月才讀??  都係好建議, 或者等學校開學後,睇下情況先。

原帖由 Parisienne 於 10-5-26 08:13 發表
Hi DaisyDaisy,

我地最終决定讀啟小幼
你講得啱,我地有信心個囡一定可以愉快學習!老師nice,課程好,又有啟發性。校舍環境等都好適合小朋友成長。
係呢,咁你揀咗邊間?方唔方便講?
其實可以考啟小幼插班.....

...

is yours boy or girl.

I know Heep Yun.

原帖由 cincin_ko 於 10-5-28 01:10 發表

Tks!! You make me less worry !!!

Then do you know any kinder didn't  consider the 超大b? (i.e. not the same year)???

原帖由 Parisienne 於 10-5-28 00:51 發表
入讀N1主要都係想阿B學吓獨立,基本禮貌、秩序、介片、自理能力如自已攞匙羹食嘢、抹嘴、排隊去廁所等。

如果你指嘅智能係學術上如認顏色,ABC,唱數...等,反而唔需要膽心,因為可以學得好快。

至於大小肌肉同自理能力,其實 ...

謝謝你的意見. 咁如果做大b, 請問repeat N1定K1好D呢? 目前已有學校分別收咗我個女出年2年插班N1同2011年8月讀K1.
收N1的是英文幼稚園, 有外藉老師做班主任, 唔需要再帶個女上英文同普通話pg, 但呢間學校冇學卷, 負擔較重. 收K1是育嬰園連接的幼稚園, 老師很有愛心, 有學卷, 但沒有外藉老師. 喺呢間repeat K1負擔細D, 但驚個女將來英文追唔上.

How about HKPS, do they except extra big B ?

原帖由 brima 於 10-5-28 09:31 發表
is yours boy or girl.

I know Heep Yun.

原帖由 babyakambm 於 10-5-28 10:46 發表
How about HKPS, do they except extra big B ?

收, 我仔仔讀緊~

Yes ar, my daughter will start her K1 in Sept, she is 0612.

原帖由 babyakambm 於 10-5-28 10:46 發表

原帖由 abbiemama 於 10-5-28 16:33 發表
Yes ar, my daughter will start her K1 in Sept, she is 0612.

我仔仔都係0612 wor, 好少見你響0612 o個邊蒲ge?

我果囡係9月b...都係細囡...不是超細囡....今年要考k1啦

我都有想過俾囡囡返2年k1......我相信自信係由細培養, 又不是要佢早d出來工作搵$$$$

另外.....可以等佢keep住讀k1...又可以再考d心儀學校...再作決定......

我都不知我這想法是否正確.........因有d朋友話女仔大一年到佢小學時會介意的....d同學仔會笑佢大人一年...(會安排囡囡入女校)......所以....都好煩...1516中

原帖由 1511 於 10-5-26 17:21 發表

我都觉得两年k1 會好的, k1教既野多過n1, 請問你的小朋友有否觉得自己是repeat 生.....心理有没又影响啊.....

我覺得既然決定做大B,應該一開始就做,唔係做咗半年插班細B後,再等Repeat 時先做大B。
因為講嚟講去都係膽心阿囡响做〝細B〞個半年插班生涯裏面出現問題。

不過,其實扣埋X'mas 新年、農曆年、Easter holidays等,剩返都唔係好多時間。如果間學校口碑好,可以照顧細B,而你又唔係全職媽媽,咁半年細B生涯都OK啦。

我自已就prefer N1repeat。
因為佢插班先join得果半年,好多基本條件相比下仍有距離。如果未準備好就面對K1 ,仲要繼續做細B,又要轉埋校!(唔知有無理解錯,你話K1育嬰園收,同N1英文nursery唔同學校)....倒不如比囡囡Repeat N1裝備好啲。

但有好多家長覺得Repeat K1學嘢多D,著數啲。
睇你覺得乜嘢重要囉,亦要睇小朋友性格。

原帖由 tantanmama 於 10-5-28 09:35 發表

謝謝你的意見. 咁如果做大b, 請問repeat N1定K1好D呢? 目前已有學校分別收咗我個女出年2年插班N1同2011年8月讀K1.
收N1的是英文幼稚園, 有外藉老師做班主任, 唔需要再帶個女上英文同普通話pg, 但呢間學校冇學卷,  ...

Hihi 梁臭B(how come 個名咁搞嘢?),
Yes ar, I seldom go to 0612, most of the time I stay at 談幼兒園&談幼稚園to search for more informations on the schools.
My girl will be in am中英班 :)

原帖由 TaTa83 於 10-5-28 17:23 發表

我仔仔都係0612 wor, 好少見你響0612 o個邊蒲ge?

我個仔係0811,我都係1516唔知點取捨,佢各方面的發展唔算標青,但我個仔比較大件,如果佢做大B,我擔心佢大隻過其他同學好多,真係好似重讀生.我最怕第時升到上中小學,佢係全班第一個轉聲同出腳毛,咁真係老過人好多....
我呢個擔心會唔會無聊左D呀?

原帖由 abbiemama 於 10-5-29 11:23 發表
Hihi 梁臭B(how come 個名咁搞嘢?),
Yes ar, I seldom go to 0612, most of the time I stay at 談幼兒園&談幼稚園to search for more informations on the schools.
My girl will be in am中英班 :)

...

hihi,係呀,由肚裡面未有名o個陣已經開始叫

icic~ 不過o個邊已經無以前咁熱鬧喇,好多都轉哂去facebook傾~

我仔仔會轉去國際班呀~

我囡囡都係0612, 咁有冇比您囡囡返K1 or N1 ( 2009/2010)
原帖由 abbiemama 於 10-5-28 16:33 發表
Yes ar, my daughter will start her K1 in Sept,  she is 0612.

我囡係0712細女, 都決定左做大女啦 !

醒目開學勳章

same here.我細女都係12月尾出世,今年9月都照讀K1,下年轉另一間K1

原帖由 subb 於 10-5-31 09:45 發表
我囡係0712細女, 都決定左做大女啦 !
‹ 上一主題|下一主題