用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 月bb的疑惑??
go

12 月bb的疑惑?? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

Mine are not small B but I guess can share with you for some information.

Many kindergartens actually would give a range of suitable age range for applications.  And most of the time, they will start from September of previous year to December of the target year.  For your case, you will see they post Sep 08 to Dec 09.  So, sometimes small B have the advantage to apply twice since mine is August so only have 1 chance!  Having small B can be good for the above reason.  However, I do know many kindergartens even though they let small B apply, the chance for them is basically zero.  So, you better beware of that.  Some would even push small B to next year, like the case of PC but I like they being honest.  At least small B in their case (August), can still be accepted.

Since your baby is still small, you can have plenty of time to look around.  So you may visit the kindergartens website thru here:

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

Good luck!

原帖由 cincin_ko 於 10-5-26 00:35 發表
ai..我BB係09年12 月細b~
知道都好微機會會有好學校收佢係那學年讀K1 or N1 ga la..即2012年.9月.

想請教細b 的父母, 有冇學校會收遲一年的學生做大B?

E.g. 今年suppose 收07年1月1日至06年12月31日bb, 但係佢會收 ...

其實小朋友差兩、三個月真係可以差好遠。
如果12月B,我會情願遲一年等佢做大B。

最近聽咗趙sir --趙榮德嘅幼稚園講座 (前喇沙書院副校長),佢話在任時跟唔上的小朋友大部份都係細B,所以勸我哋家長要比足夠時間個小朋友成長,唔好怕遲一年就會輸!其實小朋友從小培養自信心係好重要,如果因為係細B,成日跟住人尾,其他小朋友得但佢未得 (如聽指令,大小肌肉發展,自理能力...)慢慢佢會覺得吃力同比下去,如果喪失學習興趣,對小朋友無好處。

所以大部份名校(尤其一條龍)都唔鍾意收細B。
不過有好多家長情願到小朋友跟唔上才Repeat一年,覺得咁樣着數啲。

睇你點諗:
-起步遲,但做大B。小朋友100%ready,會有自信啲。
-起步早,時間上快人一步,但做超細B,持續觀察,小朋友太吃力先repeat一年,但可能有機會唔钟意返學。

我囡囡9月B,唔算超細但都係細B。
全班得佢一個9月最細。
Nursery上學期評估話佢唔識跳,要我哋留意佢什麼大肌肉發展,教佢點發力跳....!我忽然變得緊張,返到屋企即刻train佢跳。
可能我心急,又同屋企人講老師話佢唔識跳,我囡囡聽到之後,半明半唔明咁博命用力試跳,但唔得,跟住佢好心急話: 「媽咪,我跳唔到,係咪唔叻??」

嘩!我個心當場酸到想喊出嚟!我話 :唔係,你好叻,你大少少就得喇!

come on!我媽見到嚇一跳,好話我連跳都迫個囡!發神經! 結果,我無再叫個囡跳。提都無提。

一個星期後,佢自已忽然間識跳。
就係只差那麼的一星期。
而家??成日跳飛機 hahaha...

原帖由 cincin_ko 於 10-5-26 00:35 發表
知道都好微機會會有好學校收佢係那學年讀K1 or N1 ga la..即2012年.9月.

E.g. 今年suppose 收07年1月1日至06年12月31日bb, 但係佢會收 ...

Parisienne你的回應實在有啟發性,好多謝你............

我大仔可能此終是細B,0711尾,佢在聽指令,大小肌肉發展,自理能力方面都好差,本來今年上K1,老公最後決定要佢上N1 ONLY,因佢都幾叻,驚佢REPEAT 時佢會介意,......可以想像佢會問,點解同學仔個個讀升班K2,點解得佢仲係K1............咁簡單的12345數目問題,一間3歲多的小朋友又點會唔識。

我唔知最後要小朋友做班中大仔的決定是否正確...........N1對佢又可能係太淺...........不過做班大仔對佢來說真係會多D自信心。
當佢呢年學吓英文及普通話, 隨遇而安吧.............

係呢,Parisienne你同你小朋友最後決定讀啟小幼OR浸小幼呀。

我個大仔原先想上啟小幼K1,依o家無讀啦,好可惜,啟小幼是間好學校........

Hi DaisyDaisy,

我地最終决定讀啟小幼
你講得啱,我地有信心個囡一定可以愉快學習!老師nice,課程好,又有啟發性。校舍環境等都好適合小朋友成長。
係呢,咁你揀咗邊間?方唔方便講?
其實可以考啟小幼插班.....

原帖由 DaisyDaisy 於 10-5-26 07:27 發表
係呢,Parisienne你同你小朋友最後決定讀啟小幼OR浸小幼呀。

我個大仔原先想上啟小幼K1,依o家無讀啦,好可惜,啟小幼是間好學校........

原帖由 Parisienne 於 10-5-26 01:33 發表
其實小朋友差兩、三個月真係可以差好遠。
如果12月B,我會情願遲一年等佢做大B。

最近聽咗趙sir --趙榮德嘅幼稚園講座 (前喇沙書院副校長),佢話在任時跟唔上的小朋友大部份都係細B,所以勸我哋家長要比足夠時間個小朋友 ...

睇完你寫ge野, 我仲o係度諗你係咪講緊我呀, 哈哈哈~

我又分享少少自已ge野sin~

我仔仔係0612 12月尾出世ge超細b, 當年足2歲就插班讀下學期n1, 正如Parisienne所講, 小朋友有d野係ready, 有d野係未ready, eg. 我仔仔歲半已經識哂中英文顏色, 認哂A-Z, 1-10....但另一方面佢大肌肉ge發展唔及腦部快, 例如比同齡ge跑得慢, 人地識跳佢未識跳, 當時我去學校觀課見到, 仲發現我仔仔可能係因為超細仔, 老師對佢特別關照, 形成性格比較被動, 嗲, 淨係會跟人..... 所以最後我選擇左,

-起步遲,但做大B。小朋友100%ready,會有自信啲。

依家黎緊會讀k1, total讀左年半n1, 有朋友話我傻, 話side錢side時間, 但我睇見自已小朋友依家就算係大班人面前講野/示範都表現出有自信, 主動, 我覺得已經值~ 因為我自已認為教佢認幾多字識幾多英文普通話都難唔過去建立佢ge性格, 因為學術教一次唔識, 教10次一定識, 但性格形成係靠長時間.....

Many good kinder also accept Big big kid
e.g. Pui Ching, SPK, SH, Munsang, SC, KV, etc

小女11月出生, 當年人人去考K1之際, 我帶她考N1(做大大B), 結果出奇的好.

現在她就讀N1, 在老師教導下, 她相信自己有能力去幫助年紀較細的同學,並常常說, 要做個會幫助人的小孩子.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

I am facing the same problem. My boy is Dec 08 baby. He is active but kind of slow in terms of learning language. I applied Nursery for him & so far he got offer from 1 KG.

I will apply both N & K1 for him this yr, see which sch accepted him & then decide. KG is only a small part, primary is the big thing, I am scare that DSS & private school doesnt like small B!!

我個女都係0612的,由一開始幫佢報學校我哋已決定比佢做大女,因為從小培養自信心真係好重要,學術嘅嘢,有信心自然做得到.
果時好多朋友都話讀住先,唔掂先repeat,可能OK呢!同埋女仔最好做班中最細果個,多D人錫喎!男仔就冇問題!聽到呢點,真係窒一窒㗎!
係可能OK,但可能已經上到小學先發覺唔OK,果時repeat會好影響佢自信心的.同埋,我又唔係要佢趕住讀完書出嚟搵錢,做乜要冒險令佢受挫折呢?
環觀我的中學和大學同學,好多都係大過我的(我是7月的),大學更甚,大兩三年都有,所以,差果一年半年,無甚影響的,出嚟做嘢就更加冇人介意,只係會睇你嘅辦事能力和態度.
況且,0612只不過係大0701嘅小朋友一個月咋喎!
有自信,講句說話都肯定D,唔會窒吓窒吓.

原帖由 Nov 於 10-5-26 10:04 發表
小女11月出生, 當年人人去考K1之際, 我帶她考N1(做大大B), 結果出奇的好.

現在她就讀N1, 在老師教導下, 她相信自己有能力去幫助年紀較細的同學,並常常說, 要做個會幫助人的小孩子. ...

我當年就n1同k1都有報~因為開頭實在ja唔定主意~

原帖由 abbiemama 於 10-5-26 11:05 發表
我個女都係0612的,由一開始幫佢報學校我哋已決定比佢做大女,因為從小培養自信心真係好重要,學術嘅嘢,有信心自然做得到.
果時好多朋友都話讀住先,唔掂先repeat,可能OK呢!同埋女仔最好做班中最細果個,多D人錫喎!男仔就 ...

同意!

題外話, 我細妹都係班中ge大b, 佢由細到大唔講讀書叻唔叻(佢事實又係考頭幾名o個個), 淨講性格佢都比我自信好多(我係8月ge)~

而且我o個個b只係大0701幾日tim ja~

So what was your final decide? Go for N or K1 ?

原帖由 TaTa83 於 10-5-26 11:26 發表

我當年就n1同k1都有報~因為開頭實在ja唔定主意~

原帖由 babyakambm 於 10-5-26 14:39 發表
So what was your final decide? Go for N or K1 ?

N~ 做大仔~

原帖由 Nov 於 10-5-26 10:04 發表

現在她就讀N1, 在老師教導下, 她相信自己有能力去幫助年紀較細的同學,並常常說, 要做個會幫助人的小孩子. ...

各位ma ma, 我女是08 11月细b, 今年12月足两歲插班讀n1, 我想等多一年做大b 考一條龍k1.... 咁..其間應該讀多年n1. or 升讀k1 再考k1呢??

My daughter is 06/10, our case is K1 for 2 years, but transfer to another school.

原帖由 1511 於 10-5-26 16:18 發表
各位ma ma, 我女是08 11月细b, 今年12月足两歲插班讀n1, 我想等多一年做大b 考一條龍k1.... 咁..其間應該讀多年n1. or 升讀k1 再考k1呢??

原帖由 brima 於 10-5-26 16:58 發表
My daughter is 06/10, our case is K1 for 2 years, but transfer to another school.

我都觉得两年k1 會好的, k1教既野多過n1, 請問你的小朋友有否觉得自己是repeat 生.....心理有没又影响啊.....

‹ 上一主題|下一主題