用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發現自己心理唔平衡
go

發現自己心理唔平衡 [複製鏈接]

小朋友已上小學,但間中亦會走黎8下,當見到呢度d家長或身邊朋友為小朋友入好學校而鋪路,心裡面都有啲戚戚然...

我小朋友算smart,讀得下書,但因為種種原因,最後都係揀左一間過氣地區津校band 1,成績keep住三甲。爛船仲有三斤釘,但真係得三斤,呢間學校升band 1中學有60%,但相對大家所講既英小呀,名校呀,一條龍呀,升中靚網呀,就差左一大截....

個心1516,有時想同佢轉校,但怕一轉,只會得不償失,而家間學校,個仔讀得好開心,成績又好,校風都ok.....如果唔使同人比較的話,其實一切都唔錯。但人在江湖,好快又煩升中,到時你唔同人比,人地都會擺你上枱比一番...

轉校,名氣較好既,我怕自己高攀不來,仲辛苦左小朋友,因為我buy愉快學習,而且我無錢offer私人補習/外藉老師比佢,只係靠佢自己上堂吸收,呢種學習方法,地區band 1還可以,但應付唔到當今一眾名校。如果只係轉d六斤釘既學校,又覺得一動不如一靜。

我唔知自己想點...只係想上黎舒發一下。最近又有朋友為入名校鋪左條靚路,我又受刺激,真係人比人,比死人。教我如何平衡心理﹖如何是好﹖

0    0    0    0

你的心情我真的深深感受, 覆雜....

其實心理不平衡又可止你一個, 我現在亦處於同一處境. 獨立思考好緊要, 亦係你小朋友長大後需要你教他!!!

在本來學校考三甲之內,已經security band 1 啦,何需轉校?如轉校,只考慮有中學直入的,不過可直上中學的都不是免費津中津小。
樓主根本無須自尋煩惱。無論是自行階段,或統一階段,留在原校考三甲之內,就是最有利升中

Band 1% > 60%? it is already considered very good.  Famous schools like TSL only has 55% Band 1. Your "過氣地區津校band 1" has better secondary school places allocation performance than some other 当红schools. Then why do you feel bad about it?

醒目開學勳章

我諗好多小朋友讀得書o既父母都會好似你咁諗, 其實如果keep住band1成績, 又考頭3名, 到升中o既時候大可跨區考名校, 因為到時學校真係睇實力收生. 我有個親戚, 個女成績好, 最後跨區入到一間好好o既英中. 所以我覺得唔需要依家就轉校, 一來冇端端中途插入唔知佢適唔適應, 二來小朋友o既自信心好重要, 轉o左校如果由原本頭3變o左頭10, 可能佢會以為自己差o左. 無謂啦! 係咪!

原帖由 DD仔 於 10-5-26 09:53 發表
Then why do you feel bad about it?

我唔係覺得佢唔好,係同人比完之後就覺得佢唔夠好lor,所以我話自己心理唔平衡,活在人海,不斷比身邊唔同人既名校心態衝擊,自己都想自己理智d,至弊自己都一時一樣。

sorry,我寫錯左,係>60%入英中,唔係band 1,somehow英中唔等如band 1,right? tsl係50%,又估唔到wor,點解會咁低﹖

thanks to all mamas!
多謝你地明亮既目光,有時人在江湖,不自覺同人比較,比完之後又自尋煩惱,難免有d迷失。我會盡量克制自己,叫自己理智d,利用呢幾年時間好好幫小朋友充實自己,將來努力考間更高一線既學校!大家努力!特別係同我一樣感受既mani,我諗大家都明白個心條蟲成日攪攪陣,祝我地又英明又理智!

ic... take Net 91 as an example. LMC City One has Band1 % >60%, 英中% > 70%, it is now one of the top 3 most popular subsidized schools (other 2: LMC STW and Pooi Kei) in the net.  梁钜缪is a second tier school. it's 英中% = 57%, but is already being "ignored" by most of the parents in Shatin.  Now I understand your concern...

原帖由 aryee 於 10-5-26 10:49 發表

sorry,我寫錯左,係>60%入英中,唔係band 1,somehow英中唔等如band 1,right? tsl係50%,又估唔到wor,點解會咁低﹖

原帖由 DD仔 於 10-5-26 11:00 發表
ic... take Net 91 as an example. LMC City One has Band1 % >60%, 英中% > 70%, it is now one of the top 3 most popular subsidized schools (other 2: LMC STW and Pooi Kei) in the net.  梁钜缪is a second t ...

exactly! i'm the parent of 梁钜缪 but in other net.  always being compared with LMC.

點計都唔可以轉校,我覺得唯一影響到小朋友讀書的成績,不要介意講句--係你的情緒,父母緊張還緊張,心急還心急,但一定要在小朋友面前裝成若無其事的。

but if you can stay in the top 3 of the class at 梁钜缪,I'm sure you can go to very good school too, though may not be schools like 皇仁 or LS.

原帖由 aryee 於 10-5-26 11:09 發表

exactly! i'm the parent of 梁钜缪 but in other net.  always being compared with LMC.

TSL's band 1 = around 50% or 55%? well, not even close to LMC City One, but is already quite good.  My guess is that their Chinese level pulls down the overall result at the S1 entrance exam.

原帖由 aryee 於 10-5-26 10:49 發表

我唔係覺得佢唔好,係同人比完之後就覺得佢唔夠好lor,所以我話自己心理唔平衡,活在人海,不斷比身邊唔同人既名校心態衝擊,自己都想自己理智d,至弊自己都一時一樣。

sorry,我寫錯左,係>60%入英中,唔係band 1,somehow英中唔等如 ...

原帖由 davidmimi 於 10-5-26 11:10 發表
點計都唔可以轉校,我覺得唯一影響到小朋友讀書的成績,不要介意講句--係你的情緒,父母緊張還緊張,心急還心急,但一定要在小朋友面前裝成若無其事的。 ...

深明此道,會收得好好。始終小朋友響開心愉快環境下自動自覺學習係我首要既基本要求。

原帖由 DD仔 於 10-5-26 11:20 發表
but if you can stay in the top 3 of the class at 梁钜缪,I'm sure you can go to very good school too, though may not be schools like 皇仁 or LS.

如果我話你聽我都幾想入皇仁,你係咪覺得我痴線,大想頭。曾幾何時,我都得到一個offer係皇仁既附屬津小,但最終放棄左(跟住受千夫所指),因為路途太遙遠,小朋友舟居勞頓,唔能夠好好enjoy課餘時間休息同學習,我過唔到自己果關。我最後揀左原區安置,但我同自己講,放棄左個offer,用利用呢六年舟居勞頓省下來既時間好好充實自己,將來再去皇仁考一考。

I'm sure you are a good mother loving your son very much.  
QC won't just look at the academic result.  If you son manages to get some good results on some significant EC activities, he will still have a good chance. don't give up!

原帖由 aryee 於 10-5-26 11:38 發表

如果我話你聽我都幾想入皇仁,你係咪覺得我痴線,大想頭。曾幾何時,我都得到一個offer係皇仁既附屬津小,但最終放棄左(跟住受千夫所指),因為路途太遙遠,小朋友舟居勞頓,唔能夠好好enjoy課餘時間休息同學習,我過唔到自己果關。 ...

原帖由 DD仔 於 10-5-26 11:42 發表
I'm sure you are a good mother loving your son very much.  
QC won't just look at the academic result.  If you son manages to get some good results on some significant EC activities, he will still hav ...

THANKS  will try our best.

回覆 7# aryee 的文章

老實說, 自己都係咁, 明明阿仔表現都令我滿意, 但看到其他人, 就想阿仔係唔係仲可以好d
:evil:

aryee我覺得你唔係心理唔平衡,其實你好肯面對自己的掙扎,好有awareness。唔係咁多人肯認。現今HK考小學氣氛令人好stress,唯有同多D人舒發下,相信好多mummy也有相同感受。

aryee,

睇完你的發表, 很感動, 因為俾我感受到你的確係一個偉大的媽媽, 真真正正係為小朋友着想, 並不是以滿足一己私慾及虛榮

小朋友的自信心真係很難培養到, 假若當時入到名小學, 但人上有人, 小朋友在某方便比了下去, 未必有這樣的鬥心争取到現時的成績及得到你所要求目標 - 愉快學習

有時我們真係要為小朋友長遠的發展着想, 並不是單靠十多年的學業生涯去判斷他日後成功與否
‹ 上一主題|下一主題