用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救命!!!串生字,讀句子
go

救命!!!串生字,讀句子 [複製鏈接]

1)  小兒K.3, age 5 8/12 要串 ruler. school bag,   
     scissors, duster and chalk 一般要用? time 識串
2) 學校教 Last Friday was a holiday. (Last, was   
    and holiday)3 字教咗n 次都麻麻哋記得;點解??     有冇方法???
   1    0    0    0

學phonics,
letterland 好似話: 每個字母都有個故事, 咁會易記D???

小一默書要串字, 學定都差不多了...

原帖由 Tammy.Lai 於 10-5-24 14:07 發表
1)  小兒K.3, age 5 8/12 要串 ruler. school bag,   
     scissors, duster and chalk 一般要用? time 識串
2) 學校教 Last Friday was a holiday. (Last, was   
    and holiday)3 字教咗n 次都麻麻哋記得;點解??    ...

原帖由 Tammy.Lai 於 10-5-24 14:07 發表
    and holiday)3 字教咗n 次都麻麻哋記得;點解??    ...

細個 law!我囡 k3 時係 五個生字啱左零個,而家小三英默有九十幾分。

醒目開學勳章 王國長老

我係玩住咁同佢溫英文默書.
個時係買塊白板, 我就寫晒中文或者畫圖, 等佢填英文, 開頭係默唔到架, 跟住就叫埋爸爸幫手, 兩個都係默一樣既字, 睇下邊個岩得多, 爸爸當然扮唔識, 但囡囡知道要睇下邊個岩得多, 就好努力咁溫, 跟住好多字都默岩左.
當年囡囡未學 phonics 架, 我總之同佢溫默書就係玩玩玩.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

My son also K3,  age 5 6/12.  His school also need them to write the sentance during assessment, like  :

They cross at the zebra-crossing
An elephant has a long trunk
He received a present from his cousin.

I try to dictate him for these.  Luckily, he could do so.

而家串定啱啦

原帖由 miriam 於 10-5-24 23:13 發表
我係玩住咁同佢溫英文默書.
個時係買塊白板, 我就寫晒中文或者畫圖, 等佢填英文, 開頭係默唔到架, 跟住就叫埋爸爸幫手, 兩個都係默一樣既字, 睇下邊個岩得多, 爸爸當然扮唔識, 但囡囡知道要睇下邊個岩得多, 就好努力 ...

呢個方法好work,我都係咁樣同仔仔溫書,
不過我都唔太識教佢串字,用死背方式去記,我想問市面有無d簡單的phonics書for小朋友,我自己英文唔叻,唔識教phonics
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 Cherry+DC 於 10-5-25 01:58 發表
My son also K3,  age 5 6/12.  His school also need them to write the sentance during assessment, like  :

They cross at the zebra-crossing
An elephant has a long trunk
He received a present from his  ...

當然可以,不過可能佢會認為『學英文=默書=好辛苦』。

我舊年個仔k3開始同佢玩串字, 我每讀一個英文字都連埋串字, 例如:'c' 'a' 't' cat 貓貓, 咁佢一唸起貓佢自自然串左出來, 起初簡單d三個字串, 之後四個字, 五個字, 後來進展良好, 開始串長d, 星期一至星期日, 幫佢間開嚟串, 而家個仔小一, 佢今日默書, 我話同佢溫, 佢竟然唔駛溫已經記得哂!

原帖由 bro_and 於 10-5-27 09:37 發表
我舊年個仔k3開始同佢玩串字, 我每讀一個英文字都連埋串字, 例如:'c' 'a' 't' cat 貓貓, 咁佢一唸起貓佢自自然串左出來, 起初簡單d三個字串, 之後四個字, 五個字, 後來進展良好, 開始串長d, 星期一至星期日, 幫佢間 ...

你個方法都好好,THX U!等我試下先
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實學好英文好簡單.   所以家長唔好再問有冇好練習、有冇好補習、讀劍橋試學習班等等.  

答案就是, 盤古初開以來的教育家、學者都知道的 -  閱讀...閱讀...再閱讀.  不過現代家長推展為課外閱讀, 比多餘閒的前人更肯定, 覺得自己孩子更易為.  

如果家長有求其他方法者, 口中即要念念有詞, 閱讀!  這是舊瓶, 現當新酒再大力提倡.

古人讀書為求知.  現代層次更高, 目標為學好語文和求知.
所以家長推行課外閱讀要注意以下重點:

1. 不要學前人, 必須要愉快,  不愉快要想辦法培養到愉快.  因為假定每人都要在愉快下閱讀, 或學習.

2. 選材要包天文地理文學科學等.  如果淨讀古仔書, 效果可能變為在課內外之下, 讀死書, 讀書死, 死讀書.  學到的字彙局限, 又要放棄不少餘閒活動.  過量讀的到中學時可能後勁不繼, 長大害怕再閱讀.

以上唔難做.  不過困難看似易行實難行.  所以家長也要用腦分析下, 點解好嘢咁難行.  不過, 試下無妨, 為子女著想, 家長不要怕悶, 由伴讀開始, 一月不見效, 一三五年實有效, 一定終生受用.  長線效果一定超越曬那些課外琴棋書畫多多冇時間閱讀的名校生.

77777:

其實學習有好多方法, 有些方法好, 但不是個個做得到.  

我從來少說人家的學習方法, 討論時除外.  家長自己覺得效果好就可以了.  

但有些家長, 有小小學習成就, 不只把方法硬銷, 還要貶低其他學習方法.  又要愉快, 又要不沉悶, 如實情如此, 小朋友還會沉迷電腦和遊戲, 個個都去學習和閱讀去, 唔洗學校、老師、家長煩.

子女已有優質生活, 再如此培育子女, 相信90後比80後更不堪.  

上到中學, 見到部厚厚本地理, 歷史, 經濟, 每天要學, 每天要讀, 如不喜內容, 覺得不愉快沉悶又如何.  溫習又唔習慣沉悶, 覺沉悶唔通唔讀, 或叫老豆解讀.  所以又講國際語言, 又講國際視野, 但子女學習上一點點苦都計較, 我真唔識講, 只說這點, 點同國內學生比.

我有朋友介紹我去聽個英文記憶方法, 她的小朋友讀過, 真的有效, 學了個記憶方法後, 課堂上的練習令小朋友用記憶方法去記, 一個暑期14小時, 能輕鬆的記30000多個生字和片語。6月19日有個免費講座, 我朋友俾了資料我, 就算係暑期的課程, 都唔算太貴。

77777:

小兒讀公文, 我少談及, 但如有家長引發, 我當回應.  

其實我早知你兒子也是讀公文.  上次你說兒子讀 Dan Brown 小說, 以一小五學生來說真算高.  但隨後有些公文討論我也沒有以你兒子作為成效舉證, 因為我只說我兒的過程效益就可以, 不想強化效果.  你兒子語文成功, 公文有助, 或有更多其他幫助, 如學校或其他練讀等.  但家長見有閱讀成功者, 就只歸公課外閱讀, 好像學校學習或同學互動沒有幫助.  但我想學習有效的, 內外都會絲絲相扣, 互有幫助關連.

離題太多了, 公文更不便再談.

或者我向樓主介紹小兒小一時學的一套 Ladybird 系列, 由 book 1 到 book 12, 各有a,b,c, 三冊, 共有36本.  由十分簡單至較深入, 用一對兄妹日當生活的故事形式學習, 以故事語文教字彙, Phonics, 基本文法.  可以一試.

書名忘記了.  在又一城 Page 1 或有售.  可以試買 Book 1 a, b, c 試下.  書中導言大約說過, 書中故事所學基本字彙, 有50字在常用英語出現率為75%, 有100字出現率為50%, 有200字出現率為25%.  即是學了這幾百字, 日後英語閱讀時, 這些基本字出現率佔3/4. 一般的都可明白七七八八.  我不知是否這樣.  

小兒英默從小至今從未試過不合格, 多時有高分, 事前溫習也輕鬆.  相信這套書有幫助, 還有加上學校讀本和文句習題之助.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題