用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 倒轉本書睇
go

倒轉本書睇 [複製鏈接]

我個囡睇書倒轉左睇都唔知,起初以為佢貪得意,到後來姑娘話佢好似根本唔知書入面既圖像係咩,只係鍾意"翻書".叫我首先要帶佢去CHECK下眼球有無問題,如果無就可能係腦網絡有問題,佢講D又唔講D,我聽得又唔係好明.咁我係咪應該帶佢去CHECK眼呀,咁應該去邊到CHECK呀?眼鏡舖定眼科?有無介紹呀?真係好鬼擔心.
   1    0    0    0

請你看看理工大學眼科診所的介紹

http://www.polyu.edu.hk/so/patients.php?pageid=563&dispmode=1&lang=tc

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-23 18:01 發表
我個囡睇書倒轉左睇都唔知,起初以為佢貪得意,到後來姑娘話佢好似根本唔知書入面既圖像係咩,只係鍾意"翻書".叫我首先要帶佢去CHECK下眼球有無問題,如果無就可能係腦網絡有問題,佢講D又唔講D,我聽得又唔係好明.咁我係 ...

回覆 1# pattsui11@yahoo 的文章

thank you very much!!

回覆 3# ChingMan1002 的文章

Dear ChingMan

你可告訴你的小朋友現在的年齡?
翻書是很多有特殊需要小朋友的特徵,不過翻書是一種很好玩的東西,你可以和他一齊翻書,輪流一人翻一頁,藉著小朋友有興趣的事情,教他其他東西。
另外,小朋友開始翻書時,也是訓練小肌肉的最好時機,其他人無法捕捉這良機,只有父母才能察覺,你才是你小朋友的專家。

回覆 1# pattsui11@yahoo 的文章

佢而家兩歲半喇,打直睇完又返轉睇.我都唸住帶佢去驗眼先.

記得在下次評估時講比醫生知道,可轉介佢去驗眼~

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-26 17:07 發表
佢而家兩歲半喇,打直睇完又返轉睇.我都唸住帶佢去驗眼先.

咁你俾圖 card 佢又會点睇?

回覆 1# SandraLo 的文章

都一樣呀,問過POLYU,佢地收$500-,BOOK就BOOK左後日驗,唔想等政府喇,我驚到時佢又要我攞日假同佢攪,因為就黎返新工,我唸到時攞假比較麻煩.
‹ 上一主題|下一主題