用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 終於等到啦!
樓主: otto_you
go

終於等到啦! [複製鏈接]

唔會, 學校唔會規定一定要學樂器, 自由選擇!
原帖由 doleeme 於 10-6-8 07:10 發表
各位師兄師姐的媽媽/爸爸,作天收到學校的分班信,夾附一張課外活動的單張,單張的活動包括英語、大小提琴,乒乓球,二胡......等等。請教一種活動也不參加是否可以的?會否影響學校的成績?這樣做法,會否違反現在的一體一藝的要求呢?
...

謝謝!妳/你的提點。
原帖由 mickeyeva 於 10-6-8 17:46 發表
唔會, 學校唔會規定一定要學樂器, 自由選擇!  

唔參加當然冇問題,但如果小朋友响某方面的活動有成績的話,不單可以加強佢地的自信心,而且對升中搵學校有一定幫助

原帖由 doleeme 於 10-6-8 07:10 發表
各位師兄師姐的媽媽/爸爸,作天收到學校的分班信,夾附一張課外活動的單張,單張的活動包括英語、大小提琴,乒乓球,二胡......等等。請教一種活動也不參加是否可以的?會否影響學校的成績?這樣做法,會否違反現在的一體一藝的要求呢?
...

我們在外面也有課外活動,我們要搭校巴回家,所以非不得已,才參加學校那些。
原帖由 stephanielaw 於 10-6-9 19:26 發表
唔參加當然冇問題,但如果小朋友响某方面的活動有成績的話,不單可以加強佢地的自信心,而且對升中搵學校有一定幫助

另外我覺得, 如果有適合的校內課外活動, 你的小朋友又可安排學, 不妨參加, 因在校內識多些同學, 對此校多些了解和認識, 都是一個好處!

你住得好遠?

原帖由 doleeme 於 10-6-9 22:37 發表
我們在外面也有課外活動,我們要搭校巴回家,所以非不得已,才參加學校那些。

好同意,讓子女响學校與同學仔學習點樣相處係一件好事,而且既小朋友太自我了

原帖由 mickeyeva 於 10-6-10 16:19 發表
另外我覺得, 如果有適合的校內課外活動, 你的小朋友又可安排學, 不妨參加, 因在校內識多些同學, 對此校多些了解和認識, 都是一個好處!

家住港島,自己乘車需要大約55分鐘才回到家。我也同意妳們的意見,我們正考慮是否讓他坐一程校巴。

原帖由 stephanielaw 於 10-6-10 19:39 發表
好同意,讓子女响學校與同學仔學習點樣相處係一件好事,而且既小朋友太自我了

55分鐘真是比較遠及耐,要小朋友搭咁耐車真係比較辛苦

原帖由 doleeme 於 10-6-11 10:56 發表
家住港島,自己乘車需要大約55分鐘才回到家。我也同意妳們的意見,我們正考慮是否讓他坐一程校巴。

Any problem with all Putonghua in teacing Chinese starting at p.1, cause I cannot speak that well. Is outside tutor necessary? Can all kids cope with Putonghua teaching?

放鬆啲啦!我的處境和你差不多,小朋友好容易適應到的。佢而家本中文書每一個字都有英文併音的!我見我的小朋友都可以應付到。

小朋友學野真係好快o架,只要鼓勵下佢地,好快pick up到架喇

原帖由 jasmine4711 於 10-9-14 14:55 發表
Any problem with all Putonghua in teacing Chinese starting at p.1, cause I cannot speak that well. Is outside tutor necessary? Can all kids cope with Putonghua teaching?

1) is Putonghua the ONLY  language they teach Chinese in? Cause the main office said no when I called, contraray to the answer on open day. She said they teach in Cantonese with 1-2 Putonghua classes only.

2) does the school put a lot of pressure on students, especially after p.4, lots of homework?

I am concerned cause my son cannot sit still for long and has speech delay for 6 months.
‹ 上一主題|下一主題