用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園同德望
go

學之園同德望 [複製鏈接]

大家怎楝呢?
   0    0    0    0
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

回覆 1# sleepingbo 的文章

我都同你有同一既抉擇. 囡囡今年會番學之園PN, 但係想報德望既k1, 如果轉到就唔會o係學之園繼續升上去. 呢兩間都係好既kindergarten, 不過我貪德望有一條龍, 宜家小學校風好, 所以我會揀德望, 到時升小學就少一樣煩惱.

醒目開學勳章

一定係德望啦!進可攻退可守,k3可試考出面學校,考唔到的話留返德望亦好好,最重要係人地想考入德望小一都唔易。

我和你差不多,在德望和聖母幼稚園之間決擇,結果今朝放棄左無去聖母辦入學手續,雖然揀德幼,但去到呢個moment到唔諗住上德望小學,可能身邊聽到很多德望學校中途讀唔上轉校嘅case,我地夫婦都係在職,而且預計都會一直在職(如果不被栽員),上到德小學校會expect家長一同合作督導功課,這點對我們可能有些困難和壓力

原帖由 sam9035 於 10-5-22 14:53 發表
我和你差不多,在德望和聖母幼稚園之間決擇,結果今朝放棄左無去聖母辦入學手續,雖然揀德幼,但去到呢個moment到唔諗住上德望小學,可能身邊聽到很多德望學校中途讀唔上轉校嘅case,我地夫婦都係在職,而且預計都會一直在職(如果 ...

不需要聽太多人講話,可以親自經驗一下,其實學校是鼓勵家長放手讓孩子獨立的,如果要幫一把都是小一那年吧!

sam9035
我囡囡都係9月係德望讀k1, 我地的感覺都同你地一樣, 我地2夫婦都係在職,而且預計都會一直在職, 聽說德望要求家長好 support 小朋友上學,溫習, 課外活動, 我地都有擔心, 我們做家長的可以支援到嗎 ? 有時間大家傾下!!

原帖由 sam9035 於 10-5-22 14:53 發表
我和你差不多,在德望和聖母幼稚園之間決擇,結果今朝放棄左無去聖母辦入學手續,雖然揀德幼,但去到呢個moment到唔諗住上德望小學,可能身邊聽到很多德望學校中途讀唔上轉校嘅case,我地夫婦都係在職,而且預計都會一直在職(如果 ...

我係德望中學學生,幼稚園就冇讀過。不過中學會要求一定要學樂器,而小學則唔會。而其實讀唔上嘅多數係好懶讀書哥啲,個人認為勤力就冇問題。仲有係冇叫家長一同合作督導功課架!

原帖由 mokheitung 於 10-6-2 23:14 發表
我係德望中學學生,幼稚園就冇讀過。不過中學會要求一定要學樂器,而小學則唔會。而其實讀唔上嘅多數係好懶讀書哥啲,個人認為勤力就冇問題。仲有係冇叫家長一同合作督導功課架! ...

多謝意見分享

原帖由 sleepingbo 於 10-5-22 10:21 發表
大家怎楝呢?

看看學之園既畢業生考到咩小學,你就會好容易揀到

If you go thru the DSS P1 result of LH, you may consider to give up Good Hope...

My friend has the same problem that she can't make the decision between Good Hope and LH due to GH has the back up but LH's result of this year is super great !!

原帖由 maewmaew 於 10-6-4 01:22 發表
If you go thru the DSS P1 result of LH, you may consider to give up Good Hope...

My friend has the same problem that she can't make the decision between Good Hope and LH due to GH has the back up but ...

Deleted,

同意5# mokheitung 的說法。其實只要有良好的習慣,讀上去是不難的。小學校長常要家長放手讓小朋友學負責任,沒有要家長時時陪伴讀書。

回覆 6# babychin 的文章

我想問德望k1幾多錢學費?

原帖由 teresa_timothy 於 10-6-8 19:56 發表
我想問德望k1幾多錢學費?

$3000 X 10 months
[

回覆 14# babycoming 的文章

多謝你既回覆~ 佢比大部份有名兼冇學卷既幼稚園仲要平喎~

原帖由 teresa_timothy 於 10-6-8 21:56 發表
多謝你既回覆~ 佢比大部份有名兼冇學卷既幼稚園仲要平喎~

未計茶點$, 聽朋友講學校未確定要多少!

茶點.. 仲有校車, 我諗加加埋埋都唔夠我囡囡將會讀O個間PN咁貴~

我反而會揀 學之園. 我個仔讀緊k2, 語言能力好過果d傳統幼稚園好多. 因為佢地搵外籍老師同埋國內老師做班主任, 我個仔d英文同普通話發音好準好準. 我見學校既升小統計都好見得人.

原帖由 leekh 於 10-6-13 17:26 發表
我反而會揀 學之園. 我個仔讀緊k2, 語言能力好過果d傳統幼稚園好多. 因為佢地搵外籍老師同埋國內老師做班主任, 我個仔d英文同普通話發音好準好準. 我見學校既升小統計都好見得人. ...

Do you need to send your son to take extra to perfect his Mandarin and English??

原帖由 sleepingbo 於 10-5-22 10:21 發表
大家怎楝呢?

總之從語文訓練的角度來說,一定系LH比較好,畢竟學費都貴好多. 選GH一定系因為小學做back up,參加大抽獎都穩陣d,視乎你覺得邊樣重要d,唔算好難揀
‹ 上一主題|下一主題