用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生之時間表
go

初中生之時間表 [複製鏈接]

男仔, 放學後(一個人在家) 之時間表應如何 set up? 唔 set 比佢, hea hea 吓就會降呢, 請交流指教一下.  Many thanks.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 10-5-21 13:29 發表
男仔, 放學後(一個人在家) 之時間表應如何 set up? 唔 set 比佢, hea hea 吓就會降呢, 請交流指教一下.  Many thanks.

其實好睇個小朋友自唔自覺...就算有Set唔跟都冇用...

JOE 媽:
   你重想學小學咁,冇可能呀,
  佢返來都累啦!
  你指可以限制佢回家時間,
  通常我都會預多30分鐘比佢在學校HEA,
  另要佢回家後,一定要打電話我手機,
目的是有來電顯示知道佢真係在家!!(小人之心,嘻...)
  返左家佢要做咩,你都管唔到啦,
(叫佢做功課,休息一下啦!!食D小食啦,,,按例...)
   因中學唔同小學多數D功課唔需要明天交,
   故你指可以睇佢手冊,(如果佢比,或是學校有事需要寫下的話,因我仔學校唔係樣樣事都要簽名呀!!有D學校就需要啦!)
  問下佢明天有沒有功課交就係咁,
  你唯有在你能力上去做D功夫啦!
  就係唔準開電腦,如果家沒有人在的話,
(當然你講怕家沒有人,怕電腦短路,有危險,
初中應該信,但高年級已經鬼彩你!!>0<LLLB)
  因一開電腦 ,時間就係咁花下去啦!
  如果可以管制此的話,那就一切都好辦事,
  你就要配合放工馬上回家,
  盡量縮短佢自己在家之時間,
你一回家,佢想作反都難,而且你在家,
  佢點都要做下野比你睇呀!!

原帖由 Joe媽媽 於 10-5-21 13:29 發表

Joe 媽 :

上左中學, 唔同小學架啦
學校通常會硬性要 form 1 仔参加好多課外活動既
佢地唔會早過5:30 p.m.  回家 (除學校跟屋企好近)
如你係7:00 p.m. 回家, 佢都無咩時間係自己一個人

我個仔就係啦
日日都 6:00 先回家
hea 一陣, 沖涼, 做一陣功課
7:00 我就返...

我都係屯門媽咪呢架

上到中學真係無可能set timetable 比佢地!  最多限回家的時間!   仔仔上到中學喜歡留在學校做功課, 打波及與同學傾計, 所以差唔多日日都6時才回到家(學校回家時候太約45min)

原帖由 ypmummy 於 10-5-25 10:52 發表
Joe 媽 :

上左中學, 唔同小學架啦
學校通常會硬性要 form 1 仔参加好多課外活動既
佢地唔會早過5:30 p.m.  回家 (除學校跟屋企好近)
如你係7:00 p.m. 回家, 佢都無咩時間係自己一個人

我個仔就係啦日日都 6:00 先 ...

明白晒, 多謝各位資料提供.

我這個屯門mummy 要晚晚9點有多才回到屋企, 要靠他自已執生. 因一路以來我都set好時間表給他跟, 再remote control

中學之開學初期我想放一個星期大假, 看一看他的日常放學時間/ 運作... 等. 唔使等去一個人好似"無主孤魂"左hea右hea吧.

原帖由 Joe媽媽 於 10-5-28 09:06 發表

明白晒, 多謝各位資料提供.

我這個屯門mummy 要晚晚9點有多才, 要靠他自已執生. 因一路以來我都set好時間表給他跟, 再remote control

中學之開學初期我想放一個星期大假, 看一看他的日常放學 ...

oic.. 原來你要咁夜先回到屋企, 咁真係要同仔仔傾下, 仲要佢好自律先得喇.....

在職媽咪真辛苦.... 祝你仔仔泒到第一志願既中學...

原帖由 ypmummy 於 10-5-28 12:49 發表

oic.. 原來你要咁夜先回到屋企, 咁真係要同仔仔傾下, 仲要佢好自律先得喇.....

在職媽咪真辛苦.... 祝你仔仔泒到第一志願既中學...

thank you.
‹ 上一主題|下一主題