用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已解決.
go

已解決. [複製鏈接]

已解決.thx:)

0    0    0    0

檸仔:

依家S4升S5先轉校很難有「好學校」收你,而且就算咁好彩俾你轉得到,對你都不會是好事!不但選科有問題,如果你適應唔到新環境,例如:新學校的教學方法、老師溝通、同學融合,就算你係叻仔叻女,讀到中五是很關鍵性,任何這些外來因素都會影響讀書,更可能令成績退步。

如果你並不是因為一些個人特別問題讀得唔開心,我覺得你不要多心,一動不如一靜,專心讀埋兩年。你期望能夠為自己爭取更多進步的空間和能力,去升讀大學,我會覺得你係有heart和有目標,而且年青人都幾有禮貌,我會鼓勵你堅持自己信念,視野能夠放遠啲,學嘢從多角度思考,嘗試改善吓學習的效能和方法,掌握時間;老師就算唔係精英都有佢哋嘅長處,可以主動啲虛心請教各位老師的長處和學習其他同學的優點,能夠集咁多人的長處和優點於一身,唔駛讀名校,都一樣可以提升自己的能力去升讀大學。

你的成績應該有進步空間,可以努力啲嘅,如果真的不能兼顧所有科目,可以考慮自己興趣、專長及大學收生條件,用single-minded concentration strategy,簡單嚟講,focus on target.

祝你好運!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

都唔係完全唔得嘅,你試下寫信去學校,夾埋成績表喇。

"但我覺得呢間學校既[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd19&cb=11224479]老師[/url]吾足以令我升上大學..."

但我覺得足唔足以令你升到大學主要唔係睇老師,係睇自己夠唔夠努力。俾心機做好本分把啦!

我覺得你唔應該話學校既老師唔足以令你升大學.
讀書大部分都係靠自己
比你入到banding高d既中學
入面既老師都可能係一樣,
甚至會expect你好多野都識,留番你自己睇...
Band3中中都可以入大學
你想成績好,入到大學,應該睇多d書,做下exercise 或者去補習,令自己成績好d

另一版"初中教育" 也有一個關於轉校的topic :
"迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀"

而這裡的轉校topic, 恰巧都係林大輝中學!!!

原帖由 檸仔 於 10-5-21 13:10 發表
大家好,我而家系沙田林大輝中學讀緊中四,成績系學校都算吾錯,應該有全級頭10名內.
但我覺得呢間學校既老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19吾足以 ...

不防試下保良局莊啟程預科書院(大角嘴) , 因它今年新開辨中四, (即你若適合便是第一屆中五), 所以機會都幾大
http://sfc-plk.edu.hk/plk/sfc/home/index.html?locale=enus

#1     保良局莊啟程預科書院(大角嘴)有的機會
#2     寫信去的band 1 的中學,有的學       生F4,已然出外升學.
#3     好冒險(對升大學
       轉去BAND 2 頭的中學
恕我直言,因林XX的水準 ,如果要轉好過他的中學,還需努力以赴.(勿見怪)

大家好,我而家系沙田林大輝中學讀緊中四,成績系學校都算吾錯,應該有全級頭10名內.
但我覺得呢間學校既老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19吾足以 ...

唔好睇拉curve的成績就認為好,我覺得成績中上而已,外面band1學校好多這樣成績的學生,無必要收你孩子。
只要你孩子繼續努力,以你孩子的成績,入大學有機會的,無必要轉校,轉校太大風險了。

多謝晒咁多位詳細既分析同埋比我參考既意見!:)
照咁睇黎我都吾系好應該轉校...好啦,等我繼續比心機!see you in university!;)

那麼你就要努力讀書啦!你一定入到大學的, 祝你更上一層樓. Good luck.

預祝你們成功!

檸仔:
試下去保良局莊啟程書院,他們剛與唐乃勤書院結龍,學生應該不會太多,加上唐的學生不會太強,他們或許會收些成績好的學生來令他們的文憑試成績好些,而對於教高中學生,他們會有很好的經驗的!

醒目開學勳章

hi,

add oil ar, support u!!

yuk hei mum
原帖由 檸仔 於 10-5-23 18:55 發表
多謝晒咁多位詳細既分析同埋比我參考既意見!:)
照咁睇黎我都吾系好應該轉校...好啦,等我繼續比心機!see you in university!;)

我覺得你試搵吓無妨,搵唔到咪繼續原校讀落去囉;至於走唔走,到真係有學校收先再諗喇。
你對面嗰間值得一試喎,唔得咪算囉。新學制 334 大家都未知會點;不過,你原校又真係多不確定性嘅。
仲有,你咁樣公開晒自已D資料,會唔會比學校秋後算賬架?
不過搵還搵,最緊要考好個期終試先。

大家咁話 see you in university!;) [/quote]
‹ 上一主題|下一主題