用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何?
樓主: 咕怪媽媽
go

大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何? [複製鏈接]

Geni,多謝你......對於唔知點做portfolio的我很有用, 真的感謝你的分享!!

不過, 希望我用唔著啦.....hehe!!

原帖由 Geni 於 10-5-25 15:10 發表

因為我見o個幾間學校都會見哂所有小朋友, 所以個portfolio都係面試o既時候一路見一路睇. 我覺得有就容易d打開話題, 冇又唔會好大問題. 不過就一定唔好太多o野, 盡量精簡d, 多d相或圖畫, 少d文字, 同埋d字要大d清楚 ...

原帖由 maggie_tsui 於 10-5-28 22:36 發表
babytai,
我記得你好似係88網, 是嗎? 我都係88網, 我已決定如果係頭3位就唔再叩會啦!

各位,
大家都好似好緊張, 我本來都係, 仲成日驚自己會係派位中心喊! 不過琴日無意中比我睇倒個blog, 小朋友都係k3, 不過佢媽咪 ...

hi, maggie, 係呀...我係88網架, 其實同你一樣, 派到頭3位, 我都唔會叩門架啦, 唔只咁, 仲有幾間我都ok架, 即係11間, 只有3間我真係唔會考慮囉, 其實我之前都唔係好緊張架咋, 但唔知點解呢幾個禮拜就變到咁, 唉...攪到係公司都無乜心機做野, 3魂唔見7魄, (可能份portfolio又未做好啦) 我以前都係成日諗但求小朋友健健康康就得架啦, 好...聽你咁講完, 我要係呢個禮拜放鬆自己!!!

babytai, 你話有3間唔會考慮, 有2間我都諗倒, 第3間係係咪07 or 10其中一間?

原帖由 babytai 於 10-5-29 17:51 發表

hi, maggie, 係呀...我係88網架, 其實同你一樣, 派到頭3位, 我都唔會叩門架啦, 唔只咁, 仲有幾間我都ok架, 即係11間, 只有3間我真係唔會考慮囉, 其實我之前都唔係好緊張架咋, 但唔知點解呢幾個禮拜就變到咁, 唉... ...

有no張表放左係公司, 不過o個3間係 2間"張", 一間"恩"囉
琴日睇到"循美" 7,8月會搬校舍呀, 唔知會唔會好d呢,  
跟住睇返bk話"保黃" d 老師會鬧學生白痴, (睇佢d設施又好似幾好咁), 唉...都唔知點好囉

oh, 07係"循美", 10係"恩"ah! 其實最近要自己觀察吓! 間間都有唔好comments, 最緊要睇吓啱唔啱自己小朋友. 好似我個囝讀緊間幼稚園都係bk有唔好comments, 但我個囝d性格又好夾間學校!

原帖由 babytai 於 10-5-30 09:02 發表
有no張表放左係公司, 不過o個3間係 2間"張", 一間"恩"囉
琴日睇到"循美" 7,8月會搬校舍呀, 唔知會唔會好d呢,  
跟住睇返bk話"保黃" d 老師會鬧學生白痴, (睇佢d設施又好似幾好咁), 唉...都唔知點好囉 :unkn ...

各位mami,
我個女都係88網,此區最hit的是否陳元喜及沙官?

你們知道其他學校如何?

因我都好擔心,餘下的學校ok 嗎?

到時唔知點算好

在我立場...我就想揀d多型數個d囉,
小班個d真係無乜信心

倒數仲有5日

究竟是怎樣公報?每人收到自已的信,或是一張大榜所有人都看倒?

統一派位結果將於二○一○年六月五日公布,屆時家長應在指定日期前往指定的統一派位中心領取「小一註冊證」,並在指定期間前往獲派的小學為子女辦理註冊手續。

統一派位註冊日期:
二○一○年六月八日至九日

原帖由 pin 於 10-5-31 16:19 發表
究竟是怎樣公報?每人收到自已的信,或是一張大榜所有人都看倒?

統一派位結果將於二○一○年六月五日公布,屆時家長應在指定日期前往指定的統一派位中心領取「小一註冊證」,並在指定期間前往獲派的小學為子女辦理註冊手續。

仲有4日

簽名被屏蔽

原帖由 suilangmui 於 10-6-1 22:08 發表
請問如果之前考直資, 收左但係冇登記o既, 統一派位唔理想, 想返轉頭入去讀可以嗎? 係咪又要叩門? 如果係, 食回頭草o既機會大唔大? 之前考到冇登記因為如果登記左就冇得參加大抽獎. ...

剛剛有啲家長話得,你可以試吓。

簽名被屏蔽

今天開始越來越緊張.........驚之前一晚訓唔到!!!!!!!!!

聽日就係lu

今朝睇完報紙真係有d擔心,因為有好多學校變左小班教學,所以入都頭三志願的機會很低.

我都係88....

請問吓大家, 如果手上已100%可上民生小學, 星期六的大抽獎又咁好彩抽到沙官小, 咁大家會點選擇??

個case係我住係沙田, 有兩個小朋友, 一個將升小一, 一個將升k2, 兩個都係係民生幼讀, 因特別理由, 我大仔可參加大抽獎, 所以宜加多個幾會, 唔知點好~~!

急急急............thx.

如果係我, 我會選擇沙官小。

原因一, 沙官小不錯, 好多人打崩頭想入。
原因二, 直資是一條不能回頭的單程程, 您要預備一路行落去。一個還可支撐, 兩件打孖上, 要考慮埋經濟方面的長遠負擔。大仔入官津, 保證了細仔的未來路向; 入直資, 直資可沒有世襲分。不怕一萬, 只怕萬一。

原帖由 恩林 於 10-6-4 11:06 發表
我都係88....

請問吓大家, 如果手上已100%可上民生小學, 星期六的大抽獎又咁好彩抽到沙官小, 咁大家會點選擇??

個case係我住係沙田, 有兩個小朋友, 一個將升小一, 一個將升k2, 兩個都係係民生幼讀, 因特別理由, 我 ...
[
‹ 上一主題|下一主題