用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 點解仍係咁混亂 ?
go

點解仍係咁混亂 ? [複製鏈接]

行政好混亂 !
   0    0    0    0

原帖由 peaceful88 於 10-5-20 15:25 發表
行政好混亂 !

請舉例說明。

看這位媽媽/爸爸之前其他留言

行政好混亂 ?對我冇影響,佢又唔係出糧比我,我個小朋友讀得開心就得。。。。

原帖由 lo_bobo 於 10-7-2 14:10 發表
行政好混亂 ?對我冇影響,佢又唔係出糧比我,我個小朋友讀得開心就得。。。。

發表主題那位家長之前連website唔更新都鬧一餐 (好似未轉校長之前都無更新,不明白為何這麼勞氣)
算吧 !!!由得他/她吧!

我阿仔今年先入黎讀K1
只可以比較到上學期(舊校長舊班主任)同十二月之後(新校長新班主任)
行政就真是比較唔到
加上見有D家長鬧得咁激烈
所以去睇返舊少少嘅留言板,睇下前一兩年學校係點
見完之後,覺得以前學校行政仲混亂過而家喎(睇左幼稚園加小學)

同埋都想知點解呢位家長又會知道學校行政混亂?

問返住屋企附近嘅舊家,佢話以前都係,唔交七月學費無學生成績報告架喎

原帖由 lo_bobo 於 10-7-2 14:10 發表

真好,你沒被影響。我呢,就提前結束學業,學校不給正版的評量報告,只給不具公信力的影印本。而所謂行政紊亂呢,就以此為例,三月退學的,學校會主動提供正本的評量報告,六月離開的,就不給。這種前後不一致的行徑,而只是用一句校長規定,或是新的公告,一個從來沒聽過也不知何時發佈的公告來搪塞你。在我看來,反而像一個從小被寵壞的孩子,任性而為呢。呵呵。

原帖由 mushroomstudio 於 10-7-2 23:45 發表
我阿仔今年先入黎讀K1
只可以比較到上學期(舊校長舊班主任)同十二月之後(新校長新班主任)
行政就真是比較唔到
加上見有D家長鬧得咁激烈
所以去睇返舊少少嘅留言板,睇下前一兩年學校係點
見完之後,覺得以前學校行政仲 ...

別的學校是否七月沒交學費,就沒有成績報告,這我不知道,嗯,倒是可以去主要討論區,去問問看其他學校的家長的經驗。但是,聖若望同一個學校,在同一個校長的帶領下,三月退學有正版的成績報告,而六月退學的就沒有,這個,要怎麼解釋?是怨恨我們沒有幫忙出最後一個月的薪餉嗎?早跟我說嘛,要是資金週轉不來,我就不會早早訂下國外旅遊的行程,我一定會頂住新校長,補這一個月的學費給她。若不是,唉,還真應該三月也一起提早走就好了。

其實有時校長都未必好做,試想一下,如果每個學生都林住唔讀最後一個月(得十幾日)可以唔使比多4、5千元,又可以順順利利同其他學生一樣得到佢想要嘅野,咁個個家長都會有樣學樣,與其系咁,不與同學校講叫佢收少一個月
學費好過,起碼大家好頭好尾,唔使搞到咁。試想下,如果學校是間學券後只需交三四百元嘅學校,咁家長點都會比小朋友讀埋個個月啦。
我只系覺得凡事都有因果,自己未必無錯,竟然決定左離開,就要放棄一啲野!~
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 fapost 於 10-7-3 12:27 發表

別的學校是否七月沒交學費,就沒有成績報告,這我不知道,嗯,倒是可以去主要討論區,去問問看其他學校的家長的經驗。但是,聖若望同一個學校,在同一個校長的帶領下,三月退學有正版的成績報告,而六月退學的就沒有,這個,要怎麼解釋?是 ...

是的, 我也認為你可能早點離開學校較好吧!
又或者交七月的學費也是不錯的選擇

其實我們交齊學費的家長十分支持學校的做法, 要是不交學費也可以得到和我們一樣的東西, 那麼我們為何要交十二個月學費???

VENUSCC
所以你不覺得奇怪嗎? 明明沒有交齊學費, 無REPORT是很正常的事, 但偏偏被說成"有問題"

首先,我唔知道 ilovekay0101是不是現任校長的親信 ? 但其實你唔駛咁勞氣去針對人,我再強調我希望學校好,我相信有智慧的人會以雪亮眼睛去睇、去觀察,我一直以來的發表及感受都是因為緊張自己的兒女,我只係覺得如果學校(幼稚園部)真的健全,真不知為何超過九成資深老師會相繼於半年內離開?難道這不會影响就正在就讀的小朋友? ilovekay0101,你有你的自由繼續去駡人!但我相信 若果學校(幼稚園部)真的無問題,根本不需要懼怕任何所謂的 "中傷"! 因為" 真金不怕烘爐火 " !

好簡單

因為想賺多D錢
我個小朋友讀K.3我深深了解
K.1-K.2中段好好的
現在已經不是學校是賺錢的工具
苦了學生!!!!!!!!!!!!!

Absolutely Agree !!!!

嘩! 分身術! 開幾個 Account 特登黎唱衰間学校...你真係無聊到極! 有時間就做有意義D嘅嘢! 如果係真家長留番D精力嚟轉校啦! 嘈嘈嘈! 你唔厭我都煩! 我唔埋你同新校長有咩過節...你咁做無用架! 聰明嘅家長想知道多D  SJC 唔会單單睇BK.. 重有好多途徑架!!!

你咁做明眼人都知你嘅動机啦...唉!無聊!

明知是賺淺工具,一早就要比個小朋友離開啦,仲乜仲迫個B入“火海”姐。我轉過三間啦,唔知系咪個女嘅性格問題,佢轉一間好一間,乜野傳統名校、活動教學同國際學校佢都BYE,只系我自己要求多多,厭學野唔夠MORE!
其實,如果家長真系覺得學校咁亂,大可以幫個小朋友轉去一間傳統學校。
我深有體會,果啲學校真系唔可能會亂,啲家長連開聲講啲野都唔敢,最好就系少講野多做事,乜都要同校長SAY YES,咁嘅學校點會亂呀!你試下同學校講,可唔可以去VV時,比多格TT小朋友(規定只可用兩格紙),睇下學校有乜反映(咪當你系新移民唔識規矩唔試DO羅)。真系架,家長如有任何不滿,大可以轉校,再唔啱,過海去半山個間女校試下啦(範太讀果間呢),應該有位,淨系我個女果班有兩個啦(另外一位去左讀德瑞),學校有名,老師有細心,仲幾乎直升小學同中學添,最緊要系佢地唔會亂,不過奉勸一句——最好唔好亂講野,那怕系事實都好,忍下個女就可以順利升班!如果家長系又噏唔系又噏,真系要考慮清楚!(仲有要留意學校嘅課程,我轉校嘅原因就正是因為學校未能滿足我對女女嘅學習要求,我個人認為較慢唔夠全面又無普通話,女女無耐性,我地擔心佢到時上堂唔專心)
各位如有不滿,請原諒!
可能我忍慣左,又可能習慣左傳統嚴謹嘅教學模式,所以覺得女女轉左校之後,輕松好多,FREE好多(女女系活潑型),而且學校都好樂意接受家長意見,亦都很積極改進,如果唔影響小朋友嘅學習及生活,我會選擇讓小朋友慢慢習慣,傳統同活動嘅教學都有佢地好嘅一面,學術深嘅學校自然玩樂時間較少;私校嘅收費當然會比津校多;私校的確系教學方面自由度大過津校。做家長嘅最緊要清楚自己同小朋友適合乜類型學校,咁就讀得開心又放心!
唔好再為學校嘅事勞氣啦,凡事都解決嘅方法,一面發泄絕對唔系解決問題嘅途徑,如果有心比小朋友繼續完成學業,不如試下同老師講下或者有禮貌咁同校長傾下睇下有無得TURN,仲實際啦!
我從來無針對家長或者偏幫學校,小朋友入學幾天我都有發現問題,不過我選擇同學校、老師相量,而我亦知道校長每天放學後都會開會研究問題(有一天我很遲先接女放學,無意見到的),基本上不少家長嘅正面要求,學校接受並改進了!只系如果說要減少學費或雜費之類嘅,如果你系校長,你覺得應該點做?!

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

‹ 上一主題|下一主題