用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真係好唔開心........
go

真係好唔開心........ [複製鏈接]

我仔仔番0左4個月私人s位
加上我係屋企時時都做訓練
各方面都進步0左好多,都幾聽話
都打算9月出去番k1
但係同時間仔仔有個問題嚴重0左
就係自己無聊,周圍望時,隻眼仔間唔中
就會好似射尼眼望0野
我一叫仔仔個名,他會即刻回魂望番我好似無0野0甘
所以我盡量平時同他做訓練,玩玩具,去公園玩
講故事就係唔想仔仔一無聊就0甘望0野
係咪因為唔專心所以先0甘?
老師就解釋話仔仔隻眼仔係玩角度
他覺得0甘望好得意,所以多0左0甘
又比老家人留意到,係0甘問我點解0甘
要唔要睇兒科醫生
好煩......又怪我什麼都唔比他們知
我都係怕老人家擔心,又唔想大家標籤仔仔有問題
咪一直自己負擔一切
好唔開心.........我巳經盡力同仔仔做訓練
全部時間都比晒仔仔
連教我仔仔個姑娘都讚我勤力
我仲可以點幫仔仔呢??

聽到身邊朋友,親戚小朋友學0野點....點....點
報什麼名校幼稚園
我都忍不住同媽媽講係親戚D小朋友係好叻
無人差得過仔仔,得他先0甘慢
我媽媽都唔好意思再講
因為我真係唔想聽,好難受.........

我都係想呻0下~~~

0    0    0    0

.....

我認為如果可以的話,都係將小朋友的情況講比成日見的親人知道,一年節日多,次次見面都左遮右掩,你辛苦時,佢又覺得你講大話吾尊重佢。如果你怕佢擔心,說出真相的時侯,你可以說得正面d,告訴他們這問題現時好普遍,不是什麼世紀絕症....而事實上有好多個案在得到治療後情況都有明顯的改善。說出來至少他們不會認為是你教導無方呢! 照顧及教導仔仔已經吾簡單,何必要加潻不必要的壓力呢? 家人應該互相扶持,互相體諒,你都吾希望他日你個仔大咗,什麼也不告訴你呢!

****純粹個人意見****

原帖由 apple~y 於 10-5-20 14:24 發表
我仔仔番0左4個月私人s位
加上我係屋企時時都做訓練
各方面都進步0左好多,都幾聽話
都打算9月出去番k1
但係同時間仔仔有個問題嚴重0左
就會好似射尼眼望0野
我一叫仔仔個名,他會 ...

apple~y
唔好氣餒,我也同你一樣當知道女兒發展遲緩比同年差成年半有多,個心就似跌落深淵,不過我相信每個孩子都有他們的才能。

我仲衰啦, 我同事個仔細我個仔1年多, 但樣樣都超叻, 我以前都唔夠膽提自己個仔的事, 係呢半年轉左協康叻左好多, 我先有時講下佢D野比同事聽, 所以, 唔好灰心, 就算佢現在都係差D, 總會追到, 我已放棄當年比亞仔嘅幻想啦, 有時聽到D朋友佢同我講佢地考邊間學校, 又話乜野比賽SURE WIN, 我都無乜反應囉, 我每日返屋企都覺佢叻左, 我已經好開心, 有時亞仔打電話同我傾計, 話好掛住我, 我已經覺得佢係上天比我最好嘅禮物

原帖由 JUNEYEUNG 於 10-5-21 00:49 發表
我仲衰啦, 我同事個仔細我個仔1年多, 但樣樣都超叻, 我以前都唔夠膽提自己個仔的事, 係呢半年轉左協康叻左好多, 我先有時講下佢D野比同事聽, 所以, 唔好灰心, 就算佢現在都係差D, 總會追到, 我已放棄當年比亞仔嘅幻 ...

.....

原帖由 apple~y 於 10-5-20 14:24 發表
就會好似射尼眼望0野
我一叫仔仔個名,他會即刻回魂望番我好似無0野0甘

呢d 應該係一d 自我刺激嘅行為, 你問吓d PT/OT, 睇吓有冇d 矯視眼鏡可以幫佢!

我個女都係各方面遲半年,只有認知先去到水平,佢而家讀緊兼收位,讀咗無耐已經有明顯進步,所以你唔使擔心,而家好多小朋友都比人遲架啦,唔使怕人哋label喎,亦無得比較架,有啲小朋友發展係差小小,而家學校都會好照顧我個都女我個女都係各方面遲半年,只有認知先去到水平,佢而家讀緊兼收位,讀咗無耐已經有明顯進步,所以你唔使擔心,而家好多小朋友都比人遲架啦,唔使怕人哋label喎,亦無得比較架,有啲小朋友發展係差小小,而家學校都會好照顧我個女,例如多啲安排佢同啲比較叻嘅同學一齊學習
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

其實無須要隱瞞, 果個係自己媽咪, 連自己媽咪你都唔想比佢知, 可想而知你有幾咁大壓力.

我仔都4歲多, 當知道亞仔係special時自己都好痛苦, 但我娘家及夫家都好支持及體諒, 我姊弟妹更加開解我又為我搵資料, 佢地比我既支持真係令我感動. 奶奶叫我唔使喊, 要正面面對.

家人支持好緊要, 加上而家有好全面訓練, 亞仔入協康後都進步好多, 我地囝囝重細, 有好多空間進步, 當然我地亦要將當初對佢既期望重新調整, 學識唔好同人比較, 比較只會令自己辛苦.

至於"射厘眼"我仔間中都有, 好似無焦點, 睇過眼科話係"假斜視" 另外我仔近來都鐘意"玩眼" 成日迫我同佢面貼面一齊玩添, 雖然係唔好, 但佢主動搵我玩我都會同佢玩下.

囝囡係自己生, 如果我地做父母都嫌棄, 咁其他人又點會接受呢.

我個女而家都有去眼科覆診,因佢有斜視,而家需要用眼貼,遲啲可能需要做手術添呀
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦
‹ 上一主題|下一主題